'Atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza'

'Atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza'In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt.

Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.

"Coborarea reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari si in urcare a sectorului privat si dependenta care decurge de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure", a comentat analistul S&P, Marko Mrsnik.

"Decidentii nu au atacat aceste provocari economice din ce in ce mai importante, in contextul in care atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza, ceea ce a sporit antatgonismele si lipsa de cooperare din mediul politic", a adaugat el.

S&P coborase in noiembrie 2007 perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa", motivandu-si decizia prin adancirea dezechilibrelor externe, pe fondul adancirii turbulentelor pe pietele internationale de credit.

"Mi se pare o decizie nejustificata, daca ne uitam la Ungaria, o tara cu un rating mai ridicat, dar cu o situatie economica mult mai proasta. Oricum, impactul va fi extrem de negativ pentru Romania", a declarat, potrivit NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El spune ca presiunile asupra cursului de schimb vor fi extrem de puternice in perioada urmatoare, dar principala consecinta a scaderii ratingului de tara va fi scumpirea finantarii externe, "care intr-un an se va vedea in cresterea economica".

Croitoru: S&P s-a concentrat in mod nedrept pe Romania

Croitoru: S&P s-a concentrat in mod nedrept pe RomaniaStandard&Poor's s-a concentrat in mod nedrept pe Romania, prin decizia de scadere a ratingului, in conditiile in care deficitul de cont curent a inceput sa scada ca pondere in PIB, la fel si viteza de crestere a creditului, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru (foto).

"Deficitul de cont curent a inceput sa scada (ca pondere in produsul intern brut, n.r.). Cred ca, in cazul S&P, a fost vorba de o inclinatie catre argumentele negative. Este adevarat ca s-a inrautatit climatul international, dar cred ca s-au concentrat in mod nedrept pe Romania", a explicat Croitoru, potrivit NewsIn.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca deficitul de cont curent "era la un nivel ridicat si anul trecut" si ca, in ultimele luni, autoritatile au luat masuri de diminuare a dezechilibrelor economice, facand referire la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut nesemnificativ, cu 1,55% pana la 10,006 miliarde euro, de la 9,853 miliarde euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In primul semestru al anului, economia Romaniei a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungand la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).

"Argumentele agentiei de rating sunt valide, politica fiscala nu este suficient de tare, iar deficitul de cont curent este mare, dar autoritatile au luat masuri, si am sa ma refer la BNR. Rata dobanzii de politica monetara a crescut, este la 10,25%, iar ritmul de crestere a creditului s-a temperat in ultimele luni, pe fondul restrictiilor impuse de banca centrala. Este adevarat, insa, ca avansul de pana acum al creditarii s-a adaugat la vulnerabilitatile Romaniei", a adaugat Croitoru.

Decizia poate deprecia leul si creste costul finantarii externe

Decizia poate deprecia leul si creste costul finantarii externeScaderea ratingului Romaniei de catre S&P ar putea duce la deprecierea puternica a leului, aflat deja sub presiune, iar pe termen mai lung va scumpi finantarea externa, ceea ce s-ar putea reflecta in temperarea mai abrupta a cresterii economice in 2009, spun analistii.

Directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii, Radu Craciun (foto), se asteapta la o depreciere puternica a leului si nu exclude interventii neasteptate ale BNR, "prin majorari succesive ale dobanzii cheie, chiar si intre sedintele de politica monetara", care sa impiedice cursul de schimb sa depaseasca pragul de 4 lei/euro.

El estimeaza o majorare a dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, chiar si cu 0,5 de puncte procentuale si exclude, in aceste conditii, posibilitatea reducerii rezervelor minime obligatorii.

"Este o veste extrem de proasta, iar impactul ei va fi destul de dur si nu face decat sa amplifice o situatie economica deja ingreuna Radu Craciun.

Deficitul bugetar in crestere va fi finantat mai greu

Deficitul bugetar in crestere va fi finantat mai greuReducerea ratingului de tara va avea ca efect direct o majorare a costului finantarii deficitului bugetar, deja in crestere, atentioneaza analistii.
"Vestea duce automat la majorarea costurilor pentru emisiunile de eurobonduri ale Romaniei. Va trebui sa vedem cum vom finanta deficitul bugetar in crestere si sper ca infrastructura nu va avea de suferit", a explicat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, potrivit NewsIn.

Si Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank, considera, ca, pe termen lung, efectele se vor vedea in principal asupra costului finantarii in crestere, iar, pe termen scurt, moneda nationala va suferi o depreciere abrupta.

"Ar putea fi nevoie de ajustari bruste pentru a contracara efectele, in contextul adancirii deficitului bugetar. Romania nu a stiut sa profite de atatia ani de exuberanta ca sa isi puna lucrurile la punct, iar acum suporta consecintele", a mai spus Dascalu.

De asemenea, traderul Millenium Bank se asteapta la o temperare a cresterii economice pentru anul urmator. "Initial estimam o crestere economica de 4,5%. Este greu de spus cat va fi acum, insa, oricum, impactul nu este direct".