1 / 5

'Atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza'

In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt.

Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.

"Coborarea reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari si in urcare a sectorului privat si dependenta care decurge de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure", a comentat analistul S&P, Marko Mrsnik.

"Decidentii nu au atacat aceste provocari economice din ce in ce mai importante, in contextul in care atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza, ceea ce a sporit antatgonismele si lipsa de cooperare din mediul politic", a adaugat el.

S&P coborase in noiembrie 2007 perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa", motivandu-si decizia prin adancirea dezechilibrelor externe, pe fondul adancirii turbulentelor pe pietele internationale de credit.

"Mi se pare o decizie nejustificata, daca ne uitam la Ungaria, o tara cu un rating mai ridicat, dar cu o situatie economica mult mai proasta. Oricum, impactul va fi extrem de negativ pentru Romania", a declarat, potrivit NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El spune ca presiunile asupra cursului de schimb vor fi extrem de puternice in perioada urmatoare, dar principala consecinta a scaderii ratingului de tara va fi scumpirea finantarii externe, "care intr-un an se va vedea in cresterea economica".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri