1 / 5

'De acum vom vedea efecte mai grave ale crizei financiare'

Noile date au fost deja cuprinse in proiectul de buget pe 2009.
Estimarile CNP vin dupa ce vineri, Fondul Monetar International (FMI) anuntase, de asemenea, pentru Romania, un nivel de crestere economica de 4-5% maxim in decursul anului viitor.

Pentru anul aflat in desfasurare, CNP si-a mentinut estimarea pentru produsul intern brut la 505 miliarde lei sau echivalentul a 137,6 miliarde de euro, la un curs mediu estimat la 3,67 lei/euro pentru 2008 si la o crestere economica de 9,1%.

Pentru anul viitor, Comisia anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va fi de 578,5 miliarde lei, adica 160,7 miliarde de euro, la un curs mediu de 3,60 lei/euro, valoare anuntata de Guvern, care a luat-o in calcul la proiectul de buget pe anul viitor.

Cu toate acestea, specialistii nu sunt atat de optimisti in ceea ce priveste nivelul de 6% a PIB-ului in decursul anului viitor. ”Eu cred ca CNP are o viziune inca optimista. Eu vad cresterea economica situandu-se in jurul valorii de 4% anul viitor si asta in conditii economice bune. Pana acum economia a fost ferita, insa de acum vom vedea efecte mai grave ale crizei financiare”, a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Baltazar, consultant financiar.

La randul sau, Ionut Dumitru, economistul-sef din cadrul Raiffeisen Bank Romania (RZB) a explicat: „Noi credem intr-o crestere economica de circa 5% anul viitor, cu riscul unei cresteri mai mici pentru ca evident criza financiara internationala se va resimti in costul finantarii si in economia reala tot mai mult. Riscurile sunt extrem de mari dupa parerea noastra, de aceea consideram ca in actualul context al crizei financiare mondiale si o crestere economica de 4-5% va fi una senzationala in cursul anului viitor”.

Alti specialisti exclud din start, in contextul crizei financiare internationale, cresterea de 6% a PIB-ului in Romania in decursul lui 2009, estimand valori mai mici ale acestuia. „Noi ramanem de parere ca anul viitor cresterea economica va fi de cel mult 3,5-4% in cel mai bun caz, dar poate fi si mai mica, depinde de cat de mult se va adanci criza financiara in tarile Uniunii Europene”, a specificat Dragos Cabat, presedintele CFA (Chartered Financial Analyst).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri