1 / 8

Romania, scoasa din categoria statelor investment grade

Agentia de evaluare Fitch a anuntat ieri scoaterea Romaniei din categoria statelor "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BB+', iar pentru creditele pe termen lung in lei, de la ‚BBB+’ la ‚BBB-.

In acelasi timp, plafonul de tara al Romaniei a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

Scaderea ratingului pentru Romania a fost urmata de o analiza a economiilor din 17 state emergente din punct de vedere al investitiilor.

„Analiza a evaluat expunerea la riscurile din aceste state, survenite in urma perspectivelor Fitch potrivit carora 2009 va fi cel mai nefavorabil an pentru cele mai mari economii mondiale, de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent. Analiza a fost influentata de opinia analistilor de la Fitch asupra calitatii si coerentei politicii replicate de catre autoritatile romane”, a spus Andrew Colquhoun director, Emerging Europe Sovereigns in cadrul Fitch Ratings.

El subliniaza ca este foarte probabili ca o economie globala mai vulnerabila sa afecteze preturile marfurilor si pietele de capital internationale.

In viziunea Fitch, deficitul de cont curent mare si datoria externa au expus economia romaneasca la aceste riscuri, care au condus spre scaderea ratingului. Mai mult, masurile luate de catre autoritati s-au lovit de o relaxare fiscala inainte de alegeri.

Potrivit Fitch, in conditiile actuale, Romania probabil va fi lovita de o criza financiara si valutara care, date fiind pasivele fixe ale sectorului public din Romania, va fi asociata cu o criza economica mai ampla, care la randul ei va afecta finantele statului.

Apoi, „incercarile BNR de a preveni o volatilitate excesiva a leului, dupa parerea mea, reflecta constientizarea riscurilor dintr-o scaderea abrupta a leului. Mi se pare ingrijorator faptul ca munitia BNR-ului – rezervele - pot fi insuficiente pentru a micsora presiunea asupra leului, data fiind prognoza asupra influxului de capital si presiunea asupra deficitului de cont curent exercitata de relaxarea fiscala”, a mai spus reprezentantul Fitch.

Totodata, Fitch a coborat si ratingurile BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca, ca urmare a scaderii ratingurilor de tara, dar a confirmat calificativul acordat Bancii Transilvania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri