Taxa auto, suspendata un an la masinile noi Euro 4

Taxa auto, suspendata un an la masinile noi Euro 4Guvernul a decis suspendarea, in perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, a aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2000 cm cubi, a anuntat premierul Tariceanu, precizand ca CE nu ar contesta decizia, potrivit consultarilor preliminare.

Seful Executivului a mentionat, in cadrul sedintei de ieri a Executivului, ca va trimite Comisiei Europene o notificare in care va fi explicata decizia Guvernului, fundamentata in primul rand pe necesitatea pastrarii locurilor de munca. „Nu se pune problema protejarii industriei. Problema fundamentala este aceea a protejarii locurilor de munca. Consider ca este obligatia Guvernului sa protejeze locurile de munca", a declarat el, potrivit NewsIn.

Taxa de prima inmatriculare, introdusa in Codul Fiscal de la inceputul anului trecut, a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Intre timp, autoritatile romane au avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeana pentru ca aceasta sa accepte forma de calcul a taxei.

Ultima revizuire a taxei de prima inmatriculare, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, o motiune simpla a PD-L prin care se cerea anularea taxei.

Guvernul a luat in calcul prevederile motiunii si a adoptat in primavara acestui an actuala forma a taxei, printr-o Ordonanta de Urgenta. Taxa de prima inmatricularea a fost redenumita "taxa de poluare" si se aplica incepand cu 1 iulie 2008.

CAS-ul, redus cu 2 puncte procentuale

CAS-ul, redus cu 2 puncte procentualeContributiile de asigurari sociale vor fi reduse in a doua jumatate a anului 2009 cu doua puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5%, a decis miercuri Guvernul.

"CAS-ul va fi redus atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Suntem in discutii cu Ministerul Muncii, pentru a vedea care sunt capitolele de la care reducem. Acum am operat numai reducerea de ansamblu. Masura va intra in vigoare numai dupa 1 iulie (2009 n.r.)", a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

Ministrul a spus ca structura reducerii - respectiv pe bugetul de asigurari sociale, de sanatate si de somaj - va depinde de evolutia economica, de impactul recesiunii economice internationale asupra fortei de munca, de soldul bugetului de asigurari sociale in urma majorarii pensiilor de la 1 ianuarie si de colectarile la fondul de sanatate.

"Repartitia acestor 2 procente va fi in functie de comportamentul acestor bugete", a spus el.

Impozite cu 5% mai mici in 2009

Impozite cu 5% mai mici in 2009Populatia, firmele si persoanele fizice autorizate vor plati impozite cu 5% mai mici de la 1 ianuarie 2009 daca acestea sunt achitate cu cel putin zece zile inainte de termenul de plata stabilit, potrivit unei OUG adoptate ieri de Guvern.

"Bonificatia de 5% se acorda pentru toate impozitele care nu au stopaj la sursa. (...) Ma refer la impozitarea venitului, la contributiile de asigurari sociale, ca si la accize. Deci, pentru aceste tipuri de impozite nu se acorda bonificatii", a declarat ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

De bonificatie nu beneficiaza contribuablii care au restante, a precizat ministrul.

Modificarea comisioanelor bancare, interzisa

Modificarea comisioanelor bancare, interzisaModificarea comisioanelor stabilite in contractul de imprumut bancar si introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul consumatorului, sunt interzise, iar modificarea dobanzii variabile se va face in functie de indicii de referinta ai pietei, a decis Guvernul.

"Modificarea dobanzii variabile trebuie facuta in functie de indicii de referinta ai pietei, independent de vointa bancii, iar in contract trebuie precizata si formula concreta in functie de care se modifica acesti indici de referinta", a anuntat, la finalul sedintei de Guvern, presedintele ANPC, Dan Vlaicu, potrivit NewsIn.

Totodata, nu pot fi modificate clauzele contractuale referitoare la costuri fara acceptul consumatorului.

Vlaicu a anuntat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) va prelua atributiile de control de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ceea ce priveste creditul de consum si a celui ipotecar.

Guvernul a decis miercuri si modificarea legislatiei privind serviciile imobiliare.

Astfel, agentii imobiliari trebuie sa prezinte consumatorului, inainte de incheierea contractului, informatii privind imobilul care va fi tranzactionat: preturile practicate in piata, situatia juridica a imobilului, nivelul estimativ al costurilor care urmeaza sa fie suportate de consumator, nivelul comisioanelor practicate de agentia imobiliara, dar si sursele de zgomot, umezeala sau poluare.

Adio impozite pe dobanzile la depozitele la termen

Adio impozite pe dobanzile la depozitele la termenGuvernul a decis si ca persoanele fizice sa nu mai plateasca impozitul de 16% pe dobanzile pentru depozitele la termen, de la 1 ianuarie 2009, a anuntat premierul.

Tariceanu a anuntat ca Executivul a modificat ieri, in acest sens, Codul Fiscal.

El a precizat ca masura a fost luata in urma consultarilor cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) si cu Asociatia Romana a Bancilor (BNR). Masura nu se aplica persoanelor fizice autorizate si celor juridice.

TVA de 5% pentru locuinte

TVA de 5% pentru locuinteGuvernul a decis totodata aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5%, la livrarea locuintelor care au o suprafata construita de maximum 120 de metri patrati si a caror valoare nu este mai mare de 380.000 de lei, achizitionate de familii si de persoane necasatorite.

Masura se adreseaza celor care isi cumpara prima casa noua, fara a fi impusa o limita de varsta, ca la ANL. De cota redusa de TVA beneficiaza si cei care vor sa se mute dintr-o casa mai mica intr-una mai mare, dar care are cel mult 120 de metri patrati.

TVA de 5% va fi aplicat si la livrarea imobilelor destinate caminelor de batrani, caselor de copii sau centrelor de recuperare pentru minorii cu handicap.

Executivul a introdus in Codul Fiscal si prevederi privind acordarea unui credit fiscal pentru activitatile de cercetare-dezvoltare - inovare.

Firmele care angajeaza someri primesc 1.000 euro

Firmele care angajeaza someri primesc 1.000 euroGuvernul va acorda suma de 1.000 de euro in echivalent lei pentru firmele care angajeaza persoane ce se afla in somaj de peste trei luni, cu conditia sa fie mentinute in post timp de trei ani.

Aceasta este una dintre masurile luate de Executiv pentru contracararea efectelor crizei economice internationale.

Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipau insa o dublare a numarului de someri la 1,2 milioane persoane in 2009. Acestia sustin ca detin informatii care arata ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.

Sindicalistii spun ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

Saptamana trecuta, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara ca numarul de disponibilizari anuntate pana la sfarsitul acestui an a ajuns la 29.000.

Ministrul nu se asteapta, insa, la o crestere semnificativa a somajului in viitor si a subliniat ca economia romanesca poate absorbi un numar mare de someri care s-ar putea intoarce din Spania si Italia.