1 / 21

Cand vom vedea varful crizei financiare?

Pe plan mondial, se asteapta concedieri asa cum nu am vazut de la Marea Depresiune, de acum 80 de ani. Companiile din Romania au anuntat concedieri masive, reduceri ale productiei si sistarea investitiilor in 2008, dar mai ales pentru inceputul lui 2009, din cauza scaderii comenzilor pe fondul accentuarii efectelor crizei economice si financiare mondiale.

Economistul Nouriel Roubini, cel care, in 2007, a semnalat ca o criza financiara globala va izbucni in scurt timp, a scris un comentariu pentru Bloomberg in care estimeaza o “contractie a economiei americane care se va prelungi cel putin pana la finele lui 2009”.

De asemenea, economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% in 2009, marcand intrarea in cea mai severa recesiune din 1946.

Pentru anul 2009, Romania are de infruntat o iminenta criza economica, semne ale acesteia devenind deja vizibile in ultima parte a anului 2008, potrivit unui studiul publicat de compania de consultanta Oxford Analytica.

Romania se confrunta cu prima sa criza economica de la caderea comunismului, performanta sa din 2008, cu o crestere economica record de 9,1% in primele noua luni, fiind incetinita de criza financiara globala, mai scrie studiul Oxford Analytica .

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca economia romaneasca ar putea creste si cu 5-6% in 2009, daca investitiile vor fi dirijate spre zonele de blocaj din Romania, precum infrastructura sau agricultura.

Analistilor si oamenilor din mediul de business le este greu sa previzioneze momentul in care vom vedea punctul culminant atins de criza financiara, pe plan local.

Optimistii vad varful crizei in aceasta vara, cel tarziu in lunile de vara, insa estimarile realiste sugereaza ca mai e destul pina la capatul tunelului, si probabil “ca mai e destul de curatat in sistemul financiar mondial”. Potrivit lui Doru Lionachescu, unul dintre cel mai cunoscuti bancheri de investitii din Romania, “trebuie sa urmarim cu atentie semnalele pietelor imobiliare, un reviriment sustenabil al acestora ar putea da semnalul nu ca s-a sfirsit criza, ci macar ca putem marca sfirsitul inceputului”.

"Durata de intindere a crizei la nivel international este conditionata de relaxarea creditarii interbancare in urmatoarele saptamani si de scaderea ratei LIBOR. Daca aceste doua situatii vor avea loc, vom avea recesiune doar in 2009, daca nu, atunci vom fi intr-o situatie cu mult mai grava", a spus directorul Coface pe Romania, Cristian Ionescu.

Propagarea crizei, asemanatoare prin extindere cu cea din 2001, este mai redusa fata de crizele anterioare, in principal pe fondul rezistentei din tarile emergente. Cu toate acestea, "presiunea asupra conditiilor de creditare este mai puternica din cauza componentelor financiare foarte specifice ale crizei financiare", mai spun analistii Coface.

Efectele crizei actuale se vor mentine, la fel ca in cazul crizelor precedente, pe o perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni, estimeaza Coface, insa companiile vor reusi sa se adapteze noilor conditii din piata, in ciuda temperarii cresterii economice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri