1 / 10

2009, un an de acumulare pe Bursa

Andreea Gheorghe, director departament de analiza la Intercapital Invest, este de parere ca perioada castigurilor la Bursa de Valori Bucuresti s-a incheiat de la inceputului lui 2008.

“In prezent, este cert ca 2009 nu va fi un an al «marilor castiguri» la BVB, insa poate fi un an bun de acumulare, posibil in cea de-a doua parte a lui. Nu ma astept inca la o schimbare de trend, insa scaderi de amploare vom avea doar in conditiile in care in anul urmator lucrurile se vor precipita sau daca evenimentele din anul 2009 vor demonstra ca la nivel de perceptie situatia din prezent a fost supraevaluata”, apreciaza Andreea Gheorghe.

Desi pe alte piete de capital exista atat actiuni, cat si sectoare de refugiu pentru investitori, care ofera un profit scazut dar sigur, la Bursa din Bucuresti, structura de emitenti nu permite companii de refugiu in acest context vitreg, iar societatile care ar putea obtine performante financiare bune in anul 2009 vor fi izolate sau intamplatoare, generate de factori specifici, explica Andreea Gheorghe.

Bursa anticipeaza evolutiile din economie, si asa cum in 2007 si 2008 a reactionat negativ cu mult timp inainte ca situatia interna sa se inaspreasca, acelasi lucru se va intampla si pe un trend de crestere.

“Selectia pe emitenti se va face pe estimari de potential si indicatori de evaluare atractivi, potentialul fiind generat mai mult de factori calitativi (management performant, domeniu de activitate interesant etc), si mai putin pe baza dinamicii efectiv inregistrate de companiile in cauza”, afirma reprezentantul Intercapital.

Ea mai subliniaza faptul ca daca contextul intern si international ramane unul nefavorabil, trebuie avut in vedere si faptul ca deprecierile inregistrate in ultimul an si jumatate au fost drastice, iar valoarea tranzactiilor este una mai mult decat modesta, la cotatiile actuale vanzatorii fiind mai putin activi in piata.

“2009 va fi un an al incercarilor si plin de incertitudini. Exista un complex de ipoteze si un mix de factori negativi ce pot fi atenuati treptat sau, in conditiile unei coordonari slabe a situatiei, pot genera dezechilibre mai mari. In prezent, asteptarea si prudenta sunt cele mai bune sfaturi pentru un investitor, pana in prezent evenimentele neluand inca o directie pozitiva”, considera analista Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri