Cresteri salariale in telecomunicatii

Cresteri salariale in telecomunicatiiCele mai mici cresteri ale castigurilor salariale nete au fost in industria de echipamente pentru radio, televiziune si telecomunicatii (7,9%) si in intermedierile financiare - cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii - unde au crescut in medie cu 8%.

Castigul salarial mediu brut a crescut anul trecut cu 23,5% fata de cel din 2007, castigului salarial mediu inregistrand cresteri in toate activitatile economice in 2008 fata de 2007.

Reprezentantii INS au precizat ca valorile absolute ale mediilor castigurilor salariale din 2008 vor fi anuntate abia in septembrie 2009, in cadrul unui raport mai amplu.

Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie cu 9,4%

Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie cu 9,4%Romanii au avut in decembrie 2008 un castig salarial mediu net de 1.489 lei (380 euro), cu 9,4% (128 lei) mai mult decat in luna anterioara, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 17,6%.

In noiembrie 2008, ritmul anual de crestere a castigului salarial mediu net fusese de 21,4%, romanii castigand, in medie, 1.361 lei (361 euro).

Castigul salarial mediu brut a fost de 2.023 lei (517 euro) in decembrie, cu 9,7% mai mare decat in luna precedenta.

Ritmul anual de crestere a salariilor se mentine mult peste cel al productivitatii muncii din sectorul industrial, de 6,2% in primele 11 luni din 2008, cu toate ca banca centrala a avertizat, in numeroase randuri, ca mentinerea unui ritm de crestere a veniturilor salariale peste avansul productivitatii muncii creeaza dezechilibre in economie si pune presiune pe inflatie.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, castigul salarial mediu net a crescut cu 10,6% in decembrie 2008 fata de ultima luna din 2007.

Raportat la luna octombrie 1990, castigul salarial real era cu 39,4% mai mare in decembrie 2008, mai arata datele INS.

In ultima luna din 2008, cele mai mari lefuri nete au fost platite in activitatile de intermedieri financiare (4.285 lei, 1.094 euro), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (791 lei, 202 euro).

Primele de sarbatori si salariul al 13-lea au sporit castigurile din dec.

Primele de sarbatori si salariul al 13-lea au sporit castigurile din dec.Comparativ cu luna noiembrie, castigul salarial mediu net a crescut in decembrie 2008 in majoritatea activitatilor economice, in principal, acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale sau a celui de-al 13-lea salariu), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.

Cresteri mai mari ale castigului mediu net au fost inregistrate in decembrie in intermedieri financiare (39,3%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (32,4%), respectiv fabricarea produselor din tutun (32,1%).

In activitatile anexe si auxiliare de transport, industria metalurgica, posta si telecomunicatii, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, castigul salarial mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 20% si 27%.

Majorari salariale mai reduse au fost inregistrate in industria altor mijloace de transport, captarea, tratarea si distributia apei, industria miniera, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, unde au variat intre 15% si 20%.

In transporturi pe apa, transporturi terestre, industria de masini si echipamente, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, activitati de asigurari si ale caselor de pensii, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, comert, castigul salarial mediu net a inregistrat cresteri cuprinse intre 10% si 15%.

In decembrie au fost inregistrate si scaderi ale castigurilor salariale nete, cauzate de dificultatile financiare, realizarea unei productii mai mici sau de acordarea de prime in luna anterioara.

Astfel, in sanatate si asistenta sociala castigurile salariale nete au scazut in medie cu 6,9% in decembrie 2008 fata de luna precedenta, iar in transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati de posta si curier, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, scaderile au fost cuprinse intre 2% si 5%, mai arata datele INS.