Solutiile propuse

Solutiile propuseUna dintre solutiile promovate de Aurel Saramet (foto), presedintele Fondului, face referire la garantarea creditelor contractate de IMM-uri. Astfel, el estimeaza ca valoarea creditelor garantate pe parcursul acestui an va creste cu peste 60% fata de 2008, la 2,78 miliarde de lei.

In acelasi timp, valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM va fi de 1,4 miliarde de lei, in crestere tot cu 60 la suta fata de 2008.

Aceste cresteri vor fi posibile datorita solutiilor promovate de FNGCIMM incepand cu 2009. "Una dintre solutiile promovate de FNGCIMM este acordarea de garantii irevocabile si neconditionate in procent de pana la 80% pentru toate finantarile acordate IMM-urilor, unul dintre nivelurile cele mai ridicate din UE, unde media este de aproximativ 60%", a spus Saramet.

Distributia pe sectoare economice a garantiilor acordate de Fond in perioada 2006-2008 arata o pondere de 52,8% a serviciilor si comertului, urmate cu 25,5% de industrie, 13,4% consturctii si 8,3% este ponderea garantiilor acordate in agricultura.

In situatia valorica a paltilor de garantii pe sectoare economice la finele lui 2008, o pondere semnificativa o are comertul cu 50,38%, industrie - 35,04% , servicii - 9,67% si constructii - 4,91%.

Totodata, urmeaza ca Fondul sa garanteze in procent de 100%, in baza protocolului incheiat cu Eximbank, creditele IMM-urilor acordate de catre bancile comerciale pentru proiectele prioritare, dar mai ales a celor eligibile pentru fonduri UE.

De asemenea, pentru preintampinarea situatiei de blocare a creditarii IMM-urilor pentru neplata datoriilor catre bugetul de stat, Fondul garanteaza finantarile acordate pentru achitarea acestor datorii, avand drept consecinta cresterea veniturilor la bugetul statului si sprijinirea IMM-urilor.

Saramet a spus ca intre masurile pe care FNGCIMM le va implemneta anula cesta pentru sprijinirea IMM-urilor, acordarea de garantii pentru credite restructurate ca urmare a deprecierii pietei imobiliare (adica consolidarea garantiilor existente pentru creditele in curs de derulare).

Apoi vor fi acordate garantii pentru finantarile in valuta, in vederea acoperirii diferentei de curs valutar, precum si posibilitatea acordarii de garantii pentru imprumuturi ce au ca obiect refinantarea creditelor IMM-urilor cu capacitate redusa de rambursare temporara.

Angajamente de garantare

Angajamente de garantareCel mai important insa este faptul ca Fondul va aborda un nou concept de acordare a garantiilor prin reducerea birocratiei si simplificarea documentatiei de analiza.

"Vom reduce perioada de acordare la cel mult trei zile a garantiilor solicitate de banci", a comentat presedintele FNGCIMM cu privire la noul concept numit „angajamentul de garantare”.

Saramet a mai mentionat ca efectuarea analizei, una prudentiala de tip scoring a politei, de catre Fond se va face in paralel cu cea a bancilor, avand ca rezultat scaderea perioadei de accesare a creditului de catre IMM-uri.

De asemenea, Saramet a mentionat ca Fondul are in vedere un produs de incurajare a IMM-urilor pe pietele externe „prin asigurarea garantiei si chiar a capitalului pe care firmele urmeaza sa investeasca peste granitele tarii".

Falimentele IMM-urilor: 90%, cauzate de sechestrele puse de Statul roman

Falimentele IMM-urilor: 90%, cauzate de sechestrele puse de Statul romanAceste masuri vin ca solutii pentru cele aproximativ 90% din falimentele IMM-rilor din Romania cauzate de sechestrele impuse de stat, prin intermediul administratiilor financiare, dupa cum a declarat ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de afaceri, Constantin Nita.

Ministrul a declarat ca alaturi de solutiile Fondului si ale Ministerului asteapta un pachet de solutii in vederea sprijinirii IMM-urilor si din partea bancilor din sistemul financiar autohton.

„Trebuie ca bancile sa vina cu noutati, cu pachete si produse financire noi pe piata unde deocamdata nu se simte nimic. Fac apel pe aceasta cale la banci sa vina cu propuneri de pachete de produse noi, astfel am putea vedea cum percep criza si cum doresc sa treaca peste ea”, a specificat ministrul.

In opinia lui Constantin Nita, cele mai afectate sectoare economice de blocajul financiar cauzat de criza economica mondiala sunt sectorul industrial si cel al constructiilor.