6 / 8

Scenariu-soc: Nevoie de finantare externa de 29 mld. euro

Romania are nevoie in acest an de o finantare externa de 29 miliarde euro, arata agentia de evaluare financiara Moody's, intr-un raport publicat marti, in care arata ca riscurile legate de refinantarea guvernului Romaniei sunt semnificative daca se aplica un scenariu de stres ridicat.

Moody's a analizat, in raportul "Emerging European Sovereigns: The case for Risk Differentiation", situatia a zece state est-europene, din care doar doua - Croatia si Ucraina - nu fac parte din UE.

In analiza nevoilor de finantare din acest an, Moody's porneste de la premisa ca tarile isi vor utiliza 60% din rezervele valutare internationale pentru a acoperi necesarul de finantare externa. In cazul Romaniei, rezervele valutare administrate de BNR insumau 25,917 miliarde euro la finalul lui februarie - si 28,401 miliarde euro, daca se adauga rezerva de aur.

De asemenea, acordurile de sustinere financiara cu UE sau Fondul Monetar International (FMI) sunt luate in calcul. Dintre statele din UE, Ungaria si Letonia au primit deja pachete de sustinere financiara de la UE si FMI, iar Ucraina a obtinut un pachet de urgenta de la FMI in valoare de 16,4 miliarde dolari, care a fost insa blocat la a doua transa, din cauza neintelegerilor legate de deficitul bugetar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri