1 / 5

Reducerea fondurilor salariale

Potrivit surselor citate de NewsIn, sindicatele sustin ca nu sunt de acord ca fondul de salarii sa se diminueze ca raport in produsul intern brut (PIB) si spun ca, in cazul in care are loc o contractie a economiei, ponderea salariilor ar putea sa creasca de la 8% din PIB in 2009 la 10-12% din PIB in 2010, daca valoarea efectiva a acestora ar fi constanta.

Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au cerut reducerea fondurilor salariale in valoare absoluta, proportional cu contractia economica cu care ar putea sa se confrunte Romania.

Atat FMI, cat si Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Romaniei se va contracta in acest an cu 4%, urmand ca in 2010 sa se inregistreze o usoara crestere, cuprinsa intre 0 si 1%.

Sursele citate spun ca reducerea fondului de salarii ar putea sa se faca prin diminuarea semnificativa a sporurilor angajatilor cu salarii foarte mari si prin disponibilizari de personal.

FMI a anuntat oficial pe 25 martie, la finalul misiunii de la Bucuresti, ca a ajuns la un acord cu Romania pentru o finantare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de circa 20 miliarde euro, la care mai contribuie Comisia Europeana, BERD, BEI, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

Sursa foto: Mediafax

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri