' Nu inlocuim o baza de impozitare volatila cu una controlabila'

' Nu inlocuim o baza de impozitare volatila cu una controlabila'Pana in acest moment, ministrul finantelor a prezentat doar o proiectie a veniturilor bugetare estimate de pe urma impozitarii forfetare: 350 milioane de lei in 2008.

„Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decat acela de a inlocui o baza de impozitare volatila cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea diferitelor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase in ani de boom economic (...) Pentru anul 2009, avand in vedere ca ne referim doar la ultimele sapte luni, valoarea veniturilor suplimentare depaseste 350 de milioane lei”, a precizat Gheorghe Pogea in briefingul de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern de sambata.

Guvernul a aprobat sambata Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale ce vizeaza introducerea unui impozit minim incepand cu 1 mai 2009, de 2.200 lei anual.

Toate modificarile la Codul Fiscal aprobate sambata de guvern urmeaza sa majoreze veniturile bugetare cu 1,32 miliarde lei (315 milioane euro) in acest an, din care 350 milioane lei din impozitul forfetar, au declarat surse guvernamentale citate de NewsIn.

"Prin introducerea impozitului forfetar si din alte masuri privind deductibilitatea TVA-ului la masinile de transport si amortizarea la calculul impozitului pe profit, estimam ca vom colecta in acest an 315 milioane de euro, din care circa 350 milioane lei reprezinta veniturile incasate din impozitul forfetar", au spus reprezentantii executivului, precizand ca este vorba de cresterea veniturilor cu 0,25% din PIB, masura convenita cu FMI.

Fara aceste resurse suplimentare, veniturile bugetare din acest an ar fi fost revizuite in scadere cu peste 20 miliarde lei, insa masurile introduse sambata permit programarea unor venituri mai mici cu doar 18,8 miliarde lei fata de bugetul initial.

Ajustare a bugetului cu circa 1,1% din PIB

Ajustare a bugetului cu circa 1,1% din PIBMinistrul finantelor preciza, de altfel, ca rectificarea trebuie sa ajusteze bugetul cu circa 1,1% din PIB, ce va presupune scaderea cheltuielilor cu 0,85% din PIB si majorarea veniturilor cu 0,25% din PIB. Proiectia bugetara indica, fara aceasta ajustare, o adancire a derficitului public pana la 5,7% din PIB in acest an.

Potrivit actului normativ, firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plati un impozit minim in acest an 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, incepand cu 1 mai, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei (putin peste 500 euro).

Noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei (50.000 euro) sa plateasca un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei (1.000 euro) in 2010. Totodata, societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri curpinsa intre 215.001 si 430.000 lei (100.000 euro) vor achita 4.333 lei in acest an si cate 6.500 lei incepand de anul viitor.

Astfel, intreprinzatorii care inregistreaza afaceri curpinse intre 430.001 - 4,3 milioane lei (1 milion euro) vor plati un impozit de 5.733 lei in 2009 (si 8.600 lei in 2010), cei care inregistreaza cifre de afaceri intre 4.300.001 - 21.500.000 lei (5 milioane euro) vor plati impozit de 7.333 lei (11.000 lei in 2010).

Firmele care au avut o cifra de afaceri intre 21.500.001 - 129.000.000 lei (30 milioane euro) vor achita la sfarsitul anului 14.667 lei (22.000 lei in 2010), in timp ce societatile care inregistreaza o cifra de afaceri de peste 129 milioane lei vor achita statului pentru anul 2009 un impozit forfetar de 28.667 lei, respectiv cate 43.000 lei incepand de anul viitor.



Firmele pot deduce TVA doar pentru masinile folosite in interes de serviciu

Firmele pot deduce TVA doar pentru masinile folosite in interes de serviciuTaxa pe valoare adaugata poate fi dedusa, in perioada 1 mai - 31 decembrie 2010, in cazul masinilor folosite in interes de serviciu, cum ar fi cele pentru interventie, reparatii, paza si protectie sau curierat, prevede Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara aprobata, sambata, de Guvern.

"Taxa pe valoare adaugata nu se va aplica societatilor care realizeaza leasing. Vor fi scutite de TVA masinile si autoturismele care au ca destinatie, spre exemplu, transportul de persoane, distributie, serviciile de distributie, carele de reportaj, agentii de vanzari", a declarat ministrul Finantelor.

Masurile "sunt localizate pentru a elimina deducerea unor cheltuieli pentru multe masini care sunt inregistrate pe firme si sunt utilizate in scop personal", a explicat el.

Ministrul a mentionat ca prin aceste masuri s-a dorit "eliminarea abuzului de cumparare a zeci de autoturisme pe firma".

Deducerea TVA la autoturismele folosite pentru transportul de persoane

Deducerea TVA la autoturismele folosite pentru transportul de persoaneAstfel, Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara stipuleaza ca firmele isi vor putea deduce taxa pe valoare adaugata (TVA) la autoturismele folosite pentru transportul de persoane, doar daca acestea vor fi utilizate in interes de serviciu.

"Se propune introducerea in Codul fiscal a unui articol nou, art. 145, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme", se arata in nota de fundamentare.

Potrivit documentului, prin autoturism se intelege un vehicul rutier motorizat care este destinat transportului de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

Exceptie fac autoturismele care sunt utilizate pentru revanzare, pentru inchiriere, pentru instruire de catre scolile de soferi si pentru activitatea de taximetrie.

Taxa pe valoare adaugata poate fi dedusa si in cazul autoturismelor utilizate pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si in cazul vehiculelor special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.

La adoptarea acestei masuri s-a avut in vedere practica europeana in domeniu, majoritatea statelor membre aplicand restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii, se mai arata in nota de fundamentare a Ordonantei.
Printre statele membre care aplica astfel de restrictii se numara Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia.

Propunerea de eliminare a dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata (TVA) aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane, precum si a TVA aferenta cheltuielilor cu combustibilii necesita consultarea comitetului TVA conform art 177 din Directiva 206/112/CE.

Solicitarea privind consultarea Comitetului TVA a fost intocmita si transmisa Comisiei Europene, se arata in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta.


Ordonantele vor fi trimise FMI si CE cel tarziu maine

Ordonantele vor fi trimise FMI si CE cel tarziu maineGuvernul va trimite luni sau marti Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) ordonantele de urgenta privind rectificarea bugetara si diminuarea sporurilor din sistemul bugetar, documentele urmand a fi analizate de conducerile celor doua organisme in prima parte a lunii mai.

"Cele doua ordonante aprobate astazi (sambata n.r.) vor fi trimise FMI si Comisiei Europene luni sau cel mai tarziu marti, iar cele doua institutii urmeaza sa analizeze daca au fost indeplinite conditiile privind acordarea imprumutului pentru Romania", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai guvernului.

"Dupa ce reprezentantii FMI verifica daca au fost respectate prevederile convenite la discutiile din martie, documentul va fi inaintat conducerii institutiei, care va aproba intre 5 si 11 mai acordarea imprumutului pentru Romania", au mai spus oficialii.

Autoritatile de la Bucuresti nu se asteapta la probleme cu FMI, in conditiile in care ordonanta de rectificare bugetara si cea privind sporurile bugetarilor "respecta intocmai" prevederile convenite cu reprezentantii Fondului.

"Ne-am incadrat in deficitul bugetar de 4,6% convenit cu FMI si CE si am redus cheltuielile bugetare cu 0,85% concomitent cu cresterea veniturilor cu 0,25%", au precizat sursele citate.

Executivul se asteapta ca FMI sa aloce Romaniei prima transa din finantare, de 5 miliarde euro, pana in 15 mai.

In ce priveste banii proveniti de la Comisia Europeana, reprezentantii Finantelor spun ca acestia vor fi virati Romaniei pana la sfarsitul lui iunie.

"Comisia Europeana va analiza ordonantele de urgenta privind masurile convenite in urma acordului de imprumut in jurul datei de 10 mai, iar prima transa va intra in trezorerie pana la finele lunii iunie, dupa ce se aproba lansarea emisiunii europene de bonduri", au precizat pentru NewsIn surse din cadrul Ministerului de Finante.

Joi, premierul Emil Boc a declarat ca Romania a primit avizul de principiu asupra scrisorii trimise FMI, iar Fondul a recomandat autoritatilor romane sa trimita OUG de rectificare bugetara adoptata de Guvern, pentru a fi tradusa si verificata inainte de data de 4 mai, astfel incat sa fie acordata prima transa din imprumut. "Am primit raspunsul informal ca acordul este in regula, dar au nevoie de textul OUG", a spus Boc.

Vosganian: Impozitul forfetar, o agresiune pentru mediul economic

Vosganian: Impozitul forfetar, o agresiune pentru mediul economicFostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, a declarat sambata, la Iasi, ca deficitul bugetar pe primele trei luni este fara precedent, egal in procente cu deficitul fostei guvernari pe 10 luni, si ca introducerea impozitului forfetar este "o agresiune pentru mediul economic".

"Din evaluari, deficitul este de 1,6% din PIB, in primele trei luni. Este o valoare fara precedent, egala cu deficitul pe zece luni din fosta guvernare. Situatia este dezastruoasa. Rectificarea bugetara marcheaza esecul Guvernului Boc, ea arata ca actualul guvern nu a avut o expertiza si nici nu a corectat deficientele aparute. Si incercarea de a justifica prin criza inseamna neasumarea raspunderii", a declarat, in conferinta de presa, Vosganian, potrivit NewsIn.

Purtatorul de cuvant al PNL a adaugat ca una dintre cele mai flagrante masuri avute in vedere de Guvernul Boc este introducerea impozitului forfetar, "o agresiune pentru mediul economic", care arata neintelegerea realitatilor economice si abuzurile Executivului.

"Guvernul socoteste din start ca o firma cu o cifra de afaceri de 7.000 - 8.000 euro face profit de 3.000 euro. Or, cine crede acest lucru nu e de pe lumea asta. Din cate stiu, a face profit nu este o obligatie constitutionala. PNL protesteaza vehement impotriva acestui impozit. Multe firme se vor inchide, este o rusine. Astfel de masuri arata ca politica fiscala a Executivului este de a asigura o minima supravietuire, dar nu pentru cetateni, ci pentru Guvern", a subliniat vicepresedintele PNL.

Potrivit acestuia, firmele care vor supravietui sunt cele care au resurse acumulate in ultimii ani. "Concluziile noastre sunt ca Guvernul si-a marcat esecul, ar trebuie restructurat, daca nu chiar sa-si dea demisia", a mai spus purtatorul de cuvant al PNL.

Vosganian a adaugat ca alegerile europarlamentare vor reconfigura electoratul, iar atunci va putea fi identificata o solutie politica pentru guvernarea Romaniei.