Emil Boc: Totul este sub control

Emil Boc: Totul este sub control[Update] Autoritatile romane au primit scrisoarea de la FMI. Guvernul, in sedinta extraordinara

Premierul Emil Boc a declarat ca "totul este sub control", intrebat cand vor primi autoritatile romane scrisoarea de la FMI, care trebuia sa fie remisa Guvernului cel tarziu in 20 aprilie, potrivit anuntului facut de premier saptamana trecuta.

"Va asigur ca totul este sub control. Avem toate argumentele si asigurarile ca in privinta acordului cu FMI si cu CE nu exista niciun fel de problema. (...) Guvernul Romaniei s-a achitat de toate obligatiile prevazute in acordul preliminar discutat, astfel incat sa nu fie niciun impediment ca in perioada 4-6 mai acordul sa fie operational prin acordarea primei transe atat de la FMI cat si de la CE", a declarat Boc.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ieri ca Guvernul nu a primit inca scrisorea oficiala de la FMI privind imprumutul extern, desi premierul Emil Boc anunta, saptamana trecuta, ca scrisoarea ar trebui sa vina pana pe 20 aprilie.

"Nu am primit inca scrisoarea oficiala de la FMI privind imprumutul extern", a afirmat Pogea, citat de NewsIn.

Guvernul a primit confirmarea ca in intervalul 14-20 aprilie autoritatile romane vor primi de la FMI scrisoarea oficiala, iar intre 4 si 6 mai validarea imprumutului extern va fi discutata in boardul FMI si la CE, a declarat saptamana trecuta premierul Emil Boc.

Romania a obtinut, in luna martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale. FMI si CE conditioneaza, insa, acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.

Executivul se asteapta ca FMI sa acorde prima transa din finantare pentru Romania, de 5 miliarde euro, pana in 15 mai.

In privinta imprumutului de la CE, propunerea ar urma sa fie pe agenda viitoarei intalniri a ministrilor de finante din UE, din 5 mai, a anuntat marti Comisia. Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, a precizat, intr-un comunicat, ca ajutorul financiar este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unor programe majore de ajustare fiscala, financiara si structurala.

Scrisoarea de la FMI, asteptata maine

Scrisoarea de la FMI, asteptata maineScrisoarea de intentie de la Fondul Monetar International va ajunge vineri la reprezentantii Guvernului, iar deocamdata Executivul nu a primit din partea FMI decat o serie de notificari la ordonanta de rectificare bugetara, a spus secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina.

"Daca ratam scrisoarea si nu indeplinim conditiile la care ne-am angajat ramanem fara finantare, iar din piata este posibil sa nu mai putem absorbi suma si sa nu mai putem plati salariile si pensiile decat in limita lichiditatii disponibile", a declarat Gherghina, in fata comisiilor parlamentare de buget-finante, la dezbaterea privind rectificarea bugetara.

Ordonanta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 a primit avizul favorabil al Comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului cu 22 voturi pentru si 2 impotriva, dupa ce reprezentantii PNL s-au retras de la dezbateri, urmand ca amendamentele respinse sa fie dezbatute in plen.

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au stabilit pe 15 aprilie ca Ordonanta privind rectificarea bugetara pe anul 2009 sa intre in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului pe 28 aprilie, raportul Comisiilor de buget asupra proiectului urmand sa fie finalizat pe 23 aprilie.

Expertii FMI si CE vin la Bucuresti in 10 iulie

Expertii FMI si CE vin la Bucuresti in 10 iulieExperti ai FMI si CE vin in 10 iulie la Bucuresti pentru o analiza a economiei romanesti, iar daca veniturile vor fi mai mici decat cele prognozate, o noua rectificare bugetara ar putea fi realizata in trimestrul III, a declarat, citat de NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Expertii Fondului si cei ai Comisiei Europene vor veni la Bucuresti pe 10 iulie si vor face o analiza in detaliu asupra situatiei incasarii veniturilor si asupra cheltuielilor. Daca se va ajunge la concluzia ca veniturile pe tot anul nu se vor realiza se va face o scisoare suplimentara impreuna cu reprezentantii Comisiei si cei ai FMI in care pot aparea noi masuri pentru a ne incadra in deficitul bugetar prognozat de 4,6% din PIB. Daca nu reusim sa realizam veniturile prognozate vor cere ori alte masuri de crestere a veniturilor, ori alte masuri de reducere a cheltuielilor", a afirmat Gherghina, in fata Comisiilor parlamentare de buget-finante.

El a precizat ca, in cazul in care se va opta pentru o crestere a TVA pentru a creste veniturile la buget, "exista pericolul sa avem o inflatie galopanta si sa nu reusim sa ne incadram in criteriile de intrare in zona euro in 2012".

Reprezentantul Finantelor a adaugat ca, in cadrul negocierilor purtate pentru obtinerea imprumutului extern, reprezentantii Comisiei Europene "au fost mai duri" decat cei ai FMI cand s-a luat in discutie nevoia de crestere a veniturilor bugetare.

"Reprezentantii Comisiei ne-au spus ca trebuie sa ne incadram cu orice pret in deficitul bugetar de 4,6% din PIB, in conditiile in care s-a acceptat un deficit mult mai mare decat cel impus de criteriile de la Maastricht", a subliniat Gherghina.

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht, principalele fiind un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publica de maximum 60% din PIB si o inflatie cu cel mult 1,5% peste inflatia in primele trei state din zona ca evolutie a preturilor.

De asemenea, aderarea la euro este precedata de doi ani in "zona de asteptare" ERM-2, perioada in care statul trebuie sa faca dovada ca isi poate mentine stabilitatea.

Romania si-a propus sa intre in zona euro in 2014, ceea ce presupune intrarea in ERM-2 in 2012.

Estimarea oficiala a FMI: Scadere a economiei Romaniei de 4,1% in 2009

Estimarea oficiala a FMI: Scadere a economiei Romaniei de 4,1% in 2009Fondul Monetar International a estimat, intr-un raport, ca economia Romaniei va scadea cu 4,1% in 2009 si va stagna anul viitor, datele fiind usor mai pesimiste decat cele luate in calcul de guvern la rectificarea de buget, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului.

Romania ar urma, de altfel, sa inregistreze una din cele mai severe recesiuni din regiune in acest an, anticipeaza FMI. O contractie economica mai severa decat cea din Romania este estimata de FMI doar pentru patru state din zona: Letonia (-12%), Lituania, Estonia (ambele -10%) si Turcia (-5,1%).

Economia celor 14 state din regiune se va contracta cu 3,7% in 2009 si va creste cu 0,8% in 2010, astfel ca economia romaneasca ar urma sa evolueze, potrivit FMI, sub media regiunii in cei doi ani.

In 2010, sase state din regiune vor inregistra crestere economica, doua economii - Romania si Serbia - vor stagna, iar alte sase vor inregistra al doilea an la rand de scadere a PIB, mai estimeaza FMI.

In privinta cresterii medii a preturilor de consum - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro -, FMI mizeaza pe o coborare a ratei la 5,9% in acest an si la 3,9% in 2010, de la 7,8% in 2008. Guvernul se asteapta la o temperare a inflatiei medii la 5,8% in acest an, estimarea fiind publicata tot dupa discutiile din martie cu reprezentantii FMI.

In intervalul aprilie 2008 - martie 2009, cresterea medie a preturilor de consum din fata de precedentele 12 luni a fost de 7,5%.

Comisia Europeana si-a insusit si ea estimarile Fondului legate de economia romaneasca, precizau reprezentanti au guvernului, insa prognoza de primavara a CE va fi publicata abia la inceputul lui mai.

Deficitul de cont curent al Romaniei este asteptat sa se restranga la 7,5% din PIB in acest an, de la 12,6% din PIB in 2008, prognoza fiind identica cu cea prezentata anterior de guvern. Pentru 2010, FMI estimeaza ca deficitul extern al Romaniei va cobori al treilea an consecutiv, ajungand la 6,5% din PIB, nivel sub jumatate din cel record inregistrat in 2007, de 13,9% din PIB.