Asesoft a cumparat 51% din eMAG

Asesoft a cumparat 51% din eMAGAsesoft Distribution, una din cele mai mari firme de distributie de pe piata romaneasca, a cumparat 51% din liderul pietei de comert online, eMAG. Aceasta este cea de-a doua tranzactie din piata locala de IT din 2009 dupa ce, in urma cu o luna, Asesoft preluase divizia de distributie a grupului Flamingo.

Iulian Stanciu, directorul general Asesoft, a afirmat ca planul pentru eMAG dupa preluare este sa fie un business pe crestere, considerand retailerul online un brand cu o valoare foarte mare.

“Cautam de un an de zile un investitor strategic, firma nu mai putea sa se sutina singura, doar din veniturile proprii, asa cum a facut 7 ani. Business-ul si strategia eMAG nu se vor schimba deloc, principala noastra strategie este sa diversificam oferta”, a explicat Radu Apostolescu, fondatorul eMAG.

Asesoft Distribution a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 127 milioane de dolari, in crestere cu 22% fata de 2007, iar pentru acest an estimeaza o crestere de 2,5% a cifrei de afaceri pana la 130 de milioane de dolari, la o marja de profit care va ajunge la 1%.

Dacia mareste productia si face angajari

Dacia mareste productia si face angajariUzina de autoturisme Dacia a anuntat ca va mari cadenta de fabricatie de la 1.200 de vehicule pe zi la 1.340 de vehicule pe zi, incepand cu data de 15 iunie 2009, pe fondul cererii de masini la export si va angaja 500 de oameni.

“Aceasta marire a cadentei va conduce si la cresterea cu aproximativ 500 salariati a efectivelor uzinei. Vor fi recrutati salariati cu precadere dintre fostii angajati care au beneficiat de contracte de munca pe durata determinata (CDD)”, au precizat reprezentantii Dacia.

In plus, unui numar de 400 salariati cu contracte de munca pe durata determinata li se va prelungi contractul.

Dacia si-a epuizat cota de 1.731 de unitati alocata, dupa numai o saptamana de la lansarea Programului Rabla. Vanzarile Dacia au scazut insa cu 60% in perioada ianuarie-martie, pana la 7.770 unitati.

Acordul cu FMI, in line dreapta

Acordul cu FMI, in line dreaptaAcordul de imprumut al Romaniei cu Fondul Monetar International se apropie de concretizare. Joi, dupa sedinta extraordinara a guvernului, premierul Emil Boc a anuntat ca semnarea intelegerii a intrat in linie dreapta.

Scrisoare primita de autoritatile romane de la FMI nu contine schimbari de politici fata de acordul deja semnat, tinta de deficit bugetar pentru T2 fiind stabilita la aproximativ 15 miliarde de lei.

FMI mentioneaza ca, inainte de discutia documentelor de catre boardul institutiei, trebuie ca tara care primeste sustinerea financiara sa implementeze unele masuri preliminare, care sa arate "angajamentul statului pentru programul economic descris in scrisoarea de intentie".

Autoritatile romane sustin ca acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

Oracle a preluat Sun Microsystems pentru 7,4 mld. dolari

Oracle a preluat Sun Microsystems pentru 7,4 mld. dolariO alta tranzactie surpriza a fost anuntata de compania Oracle Corp., care va achizitiona Sun Microsystems Inc. pentru 7,4 miliarde dolari, sau 9,50 dolari/actiune, dupa ce consiliul director al ambelor grupuri a aprobat tranzactia in unanimitate. Tranzactia a surprins industria IT, dupa ce, la inceputul lunii aprilie, IBM si-a retras oferta de preluare a Sun Microsystems, mutare evaluata la 7 miliarde dolari.

Presedintele Oracle, Safra Catz, a declarat ca in primul an achizitia ar putea genera mai mult profit decat au produs adunat companiile PeopleSoft, Siebel Systems si BEA Systems. Catz a estimat ca achizitia va aduce un castig de 1,5 miliarde dolari in profitul operational in primul an, excluzand unele produse.

Preluarea va fi finalizata, cel mai probabil, in vara aceasta , asteaptand in prezent aprobarea actionarilor Sun si a anumitor autoritati de reglementare.

Predictiile privind profitul Oracle au semnalat ca directorul executiv al companiei, Larry Ellison, ar putea disponibiliza mai mult de 10.000 de angajati, potrivit Toni Sacconaghi, analist Sanford C. Bernstein.

Compania Sun a fost considerata drept obiectiv de preluare pentru International Business Machines Corp, HP, Dell Inc si Cisco Systems Inc.

Primul proiect rezidential lansat in 2009

Primul proiect rezidential lansat in 2009Dezvoltatorul spaniol Avantia, controlat de Grupul Peyber, a anuntat va investi 12 milioane de euro intr-un proiect rezidential cu 110 apartamente, situat in cartierul Titan.

Lucrarile de constructie vor incepe in luna iulie, dupa ce va fi aleasa compania de constructii si vor fi finalizate in a doua jumatate a anului 2011. Cele 110 apartamente vor fi distribuite pe 11 etaje, parterul si mezaninul fiind dedicate spatiilor comerciale.

Proiectul, denumit, Avantia 1 Decembrie, cuprinde garsoniere si apartamente cu doua, trei si patru camere, ponderea majoritara fiind detinuta de locuintele cu trei camere. Pretul de pornire pentru o garsoniera cu o suprafata de 48 mp este de 64.300 euro plus TVA, iar pentru un apartament cu patru camere, cu o suprafata de peste 120 mp, pretul porneste de la 140.000 euro plus TVA. Locul de parcare nu este inclus in pret, ci costa 9.500 euro.

Pe langa proiectul rezidential, dezvoltatorul spaniol intentioneaza sa inceapa in acest an lucrarile la alte doua proiecte: unul de birouri si unul rezidential. Proiectul de birouri va fi situat pe strada Mantuleasa, in apropiere de Piata Unirii si va avea o suprafata totala de 20.000 mp, in timp ce proiectul rezidential va fi amplasat in zona Obor, avand in prima faza 300 de apartamente.

Managerii lui Tiriac, alesi in consiliul Unicredit Tiriac Bank

Managerii lui Tiriac, alesi in consiliul Unicredit Tiriac BankActionarii Unicredit Tiriac Bank au aprobat numirea directorului general al Tiriac Holding, Petru Vaduva, si a lui Alexandru-Leonard Leca, directorului financiar al Tiriac Holding, ca membri ai consiliului de supraveghere al bancii, precum si revocarea lui Peter Koob din aceasta functie.

Directorul general al bancii, Rasvan Radu, a precizat ca Unicredit Tiriac va folosi intregul profit pe 2008 pentru capitalizare.Banca a afisat pentru anul trecut un profit net de 358,3 milioane lei (97,29 milioane euro), in crestere cu 37% fata de cel din 2007.

Ion Tiriac a renuntat in 2007 la mandatul de membru in consiliul de administratie al UniCredit Tiriac.

Petru Vaduva, 48 de ani, a fost numit la conducerea mamutului Tiriac Holding la inceputul acestui an, in cariera sa lucrand pentru Bear Stearns sau JP Morgan. El a inlocuit-o la conducerea grupului pe Anca Ioan.

Vanzarile Praktiker, in scadere din cauza deprecierii leului

Vanzarile Praktiker, in scadere din cauza deprecierii leuluiGrupul german de bricolaj Praktiker a raportat vanzari in valoare de 192,13 milioane lei (45,1 milioane euro) in primele trei luni ale anului, inregistrand astfel o scadere de 2,6% in moneda locala si de 15,6% in euro.

Principalele cauze ale acestui declin sunt, in opinia reprezentantilor Praktiker, devalorizarea semnificativa a leului, dar si scaderea cererii din parte clientilor. Aceleasi motive care stau la baza declinului inregistrat de Carrefour Romania in primul trimestru.

Carrefour, cel mai mare retailer din Europa si al doilea din lume, a anuntat vanzari de 250 milioane euro pe piata romaneasca in primul trimestru, rezultatele fiind puternic influentate de deprecierea leului.

Praktiker are 25 de magazine in Romania la finele lunii martie, dupa ce a extins reteaua cu cinci unitati in 2008. Pentru anul fiscal 2008, compania a raportat vanzari totale de 1,077 miliarde lei (292,5 mil. euro), cu 28,4% in crestere fata de rezultatul din anul precedent.

Cea mai buna zi pentru M&A din 2009

Cea mai buna zi pentru M&A din 2009Ziua de luni a fost cea mai buna pentru piata de M&A (fuziuni si achizitii) din 2009, dupa un prim trimestru dezastruos in termeni de tranzactii corporate. Astfel, intr-o singura zi au fost anuntate cinci mari deal-uri, in valoare totala de 26,7 miliarde de dolari.

“In data de 20 aprilie au fost anuntate cinci tranzactii de peste 1 miliard de dolari, cel mai ridicat nivel zilnic din 13 octombrie 2008, cand 10 astfel de tranzactii au fost inchise”, au spus reprezentantii companiei de cercetare Dealogic citati de The Economic Times.

Cea mai mare tranzactie a fost mutarea prin care PepsiCo Inc a platit 13,3 miliarde dolari in numerar si actiuni pentru cumpararea participatiilor detinute de alti actionari in primele doua companii de imbuteliere ale sale, cu scopul de a controla mai bine vanzarile din America de Nord.

Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut in primul trimestru din 2009 cu o treime, fata de perioada similara a anului trecut, la 444 miliarde de dolari, in contextul in care criza financiara internationala a inghetat un numar considerabil de tranzactii.

AGA celor 5 SIF-uri, amanata

AGA celor 5 SIF-uri, amanataAdunarile Generale ale Actionarilor (AGA) celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost amanate cu o zi, deoarece numarul actionarii prezenti cu drept de vot a fost sub limita minima de cvorum de 50% plus unu. Rezultatele actionarilor sunt asteptate in cursul zilei de astazi.

In cadrul AGA al SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost prezenti circa 27% dintre actionarii cu drepturi de voturi, astfel noul consiliul de administratie care sa conduca societatea pentru inca patru ani nu a fost ales.

In cazul SIF Moldova (SIF2) au prezenti 28,7% dintre actionarii cu drepturi de vot, pe lista convocarii aflandu-se alegerea a sapte administratori din cei 13 candidati inscrisi. Nici SIF Transilvania (SIF3) nu a reusit sa intruneasca cvorumul necesar, urmand ca Adunarea Generala a Actionarilor sa se reia astazi.

Cu aceleasi probleme s-a confruntat si SIF Muntenia (SIF4), a carei adunarii nu a reusit sa stranga decat 11% din drepturile de vot pentru alegerea noii conducerii si a Consiliului Reprezentatilor Actionarilor (CRA).

In cadrul AGA a SIF Oltenia (SIF5) au votat actionari care detineau doar 10,68% din capitalul social, urmand a fi reprogramata pentru astazi, deciziile urmand a fi luate de actionarii prezenti, cvorumul nemaifiind o conditie.

Profitul Microsoft a scazut pentru prima data in 23 de ani

Profitul Microsoft a scazut pentru prima data in 23 de aniProfitul gigantului Microsoft Corp. a scazut pentru prima data in 23 de ani, compania afisand joi un profit net de 2,98 miliarde de dolari pentru cel de-al treilea trimestru fiscal al anului, in scadere cu 32% fata de aceeasi perioada din 2008, din cauza scaderii cheltuielilor pentru produse tehnologice.

In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit de 4,39 miliarde dolari. Cea mai mare companie de software din lume, care a coborat in ianuarie estimarile privind rezultatele financiare, din cauza mediului economic incert, a anuntat ca se asteapta ca activitatea pe piata sa ramana slaba cel putin si in trimestrul urmator, scrie NewsIn.

Vanzarile au scazut cu 6%, la 13,65 miliarde dolari
, marcand prima scadere anuala a veniturilor trimestriale din istoria de 23 de ani a companiei. Analistii asteptau vanzari de 14,1 miliarde dolari.

La inceputul lunii aprilie, Microsoft a anuntat ca va trebui sa plateasca 388 milioane dolari unei companii din Singapore, pentru folosirea ilegala a unei inventii brevetate, cu ajutorul careia se detecteaza piratarea de software.