Un prim trimestru negru pentru bancherii romani

Un prim trimestru negru pentru bancherii romaniSistemul bancar, in ansamblu, a inregistrat pierdere in primele doua luni din 2009, iar doua dintre cele mai mari banci au anuntat deja scaderi dramatice ale profitului in primul trimestru. Bancherii sunt atenţi la reducerea costurilor si isi bugeteaza o scadere drastica a profitului in acest an, pe fondul problemelor din economia reala.

Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din cadrul BNR, a precizat ca partea cea mai mare (de 68-69%) a restantelor inregistrate pana la sfarsitul lui martie era pentru credite mai mici de 20.000 lei.

"Cu toate acestea, in luna martie, restantele la creditele mai mici de 20.000 lei au inceput sa scada, dar pentru cele mai mari de 20.000 lei, restantele au avut un ritm alert de crestere, ceea ce este ingrijorator, pentru ca majoritatea sunt credite imobiliare in valuta", a mai spus Cinteza.

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata locala, a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 330,3 milioane lei (78,3 milioane euro) in primul trimestru din 2009, cu 13,7% mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Activele bancii au crescut cu 4,9%, la 67,66 miliarde lei (16,82 miliarde euro) la finalul lui martie 2009, de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro) la 31 decembrie 2008.

Calculate la valoarea in moneda europeana, volumul acestora a scazut insa cu aproximativ 820 milioane euro.

Volumul total al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, in standarde de contabilitate internationale - IFRS) a crescut cu 1,5 miliarde lei (+3,3%), pana la 46,53 miliarde lei (11,57 miliarde euro), de la 45 miliarde lei (11,2 miliarde euro) la sfarsitul anului 2008.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate.

In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, banca ar putea obtine in acest an un profit brut de 20 milioane euro, in standardele romanesti de contabilitate, in scadere de peste sase ori fata de rezultatul brut din 2008, de 128,04 milioane euro.

"Estimam o scadere drastica a profitului in acest an, pe fondul problemelor din economia reala, care vor urma in perioada urmatoare", a spus Horia Ciorcila, presedintele bancii.

Si Raiffeisen Bank Romania estimeaza un profit net de 398,57 milioane lei in 2009, in scadere cu 44,7% comparativ cu rezultatul de anul trecut, de 721 milioane lei in standarde de contabilitate romanesti.

"Profitul net al exercitiului financiar este estimat la aproximativ 399 milioane lei in 2009, dupa standarde de contabilitate romanesti", au precizat reprezentantii bancii, in urma Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).

Impozitul forferar este aplicat de la 1 mai

Impozitul forferar este aplicat de la 1 maiImpozitul minim a inceput sa fie aplicat de la 1 mai asupra firmelor romanesti, insa expertii se asteapta la un impact scazut asupra firmelor si veniturilor bugetare si considera nerealiste estimarile guvernului, care spera sa obtina, in acest mod, incasari suplimentare intr-un an de criza..

Guvernul a introdus, la rectificarea bugetara aprobata la jumatatea lui aprilie, modificari la Codul Fiscal, cea mai importanta constand in introducerea unui impozit minim pentru firme incepand cu 1 mai. Impozitul se stabileste pe transe de venit anual, si trebuie platit indiferent daca firmele inregistreaza profit sau pierdere, masura prin care Guvernul vrea sa atraga in plus 357 milioane lei la bugetul de stat in acest an.

Totusi, firmele care isi incep acum activitatea si cele ce isi suspenda temporar activitatea nu sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar. De asemenea, statul ar putea sa scoata de la plata acestui impozit si firmele care s-au infiintat anul trecut pentru a accesa fonduri nerambursabile pentru investitii.

Consultantul fiscal Gabriel Biris estimeaza ca impactul impozitului minim va fi unul "marginal", mai ales ca microintreprinderile si firmele care au afaceri de pana la 100.000 euro nu vor fi deloc afectate.

"Impozitul minim va avea un impact marginal asupra microintreprinderilor si firmelor cu afaceri de pana la 100.000 euro - care sunt, de altfel, si cele mai multe. Acestea nu vor avea de platit sume in plus, deoarece lor li se aplica impozitul de 3% pe venit, respectiv 16% pe profit. Cele fara activitate insa vor fi suspendate, dar din cauza asta nu se poate spune ca masurile propuse de Guvern vor duce la falimentul unui numar mare de firme", spune Biris.

El considera ca ar fi de dorit ca Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor sa ia in considerare cresterea capitalului social minim de la 200 lei la infiintarea unei firme, pentru a-i responsabiliza pe cei care le creeaza.

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca infiintarea unei firme inseamna responsabilitati. Ce se cere acum la infiintarea unei firme este derizoriu si poate ar trebui ca Ministerul Justitiei si cel al Finantelor sa ia in calcul cresterea capitalului social minim de la 200 lei, cat este in prezent", afirma Biris, care este de parere ca "Ministerul Finantelor Publice a fost optimist atunci cand a estimat ca din impozitul minim vor fi obtinute venituri de 357 milioane lei in acest an".

Proprietarii apartamentelor vechi au redus preturile cu pana la 50% in T1

Proprietarii apartamentelor vechi au redus preturile cu pana la 50% in T1Proprietarii apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950-1989, au redus preturile cu 40-50% in primul trimestru al anului in curs, fata de lunile februarie-martie 2008, cand a fost inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.

“Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu 3 si 4 camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu 2 camere, respectiv pentru garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate”, a afirmat Catalin Serbanescu, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.

Astfel, in martie, o garsoniera intr-un bloc construit in 1979 in zona Moghioros din Drumul Taberei, cu o suprafata de 34 de metri patrati, se vindea cu 41.000 de euro, in timp ce un apartament cu trei camere intr-un bloc vechi din Militari, cu o suprafata de 71 de metri patrati, se tranzactiona cu 67.000 de euro.

In Crangasi, pe de alta parte, preturile la apartamentele vechi se mentin cu circa 5-10% mai ridicate decat in restul Sectorului 6. Un apartament de doua camere, cu o suprafata de 54 de metri patrati, situat intr-un bloc construit in 1982, se vindea la finalul primului trimestru al anului cu circa 62.000 de euro.

“Mai mult ca niciodata, un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare”, a adaugat Serbanescu.

Presedintele Bancii Transilvania a demisionat din CA al SIF Banat-Crisana

Presedintele Bancii Transilvania a demisionat din CA al SIF Banat-CrisanaLa mai putin de o saptamana dupa alegerea in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1), Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, a trimis, ieri dupa-amiaza, demisia catre SIF1 si CNVM, explicand ca nu vrea sa faca parte dintr-o "structura in care s-au facut abuzuri".

"Motivele demisiei mele sunt legate de faptul ca votul a fost puternic viciat, administratia s-a expus unui puternic conflict de interese cu actionarii, lucru ce nu este normal in 2009. In plus, am luat in calcul si urmarile acesui scandal, care pot fi chiar actiuni in justitie si la care nu vreau sa iau parte", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, pentru Wall-Street.

El crede ca situatia va fi reglementata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care este “obligata sa intervina” si sa se comporte ca un arbitru al pietei.

“Ar fi normal, si au fost deja solicitari in acest sens, sa se convoace o alta Adunare a Actionarilor, care sa respecte principiile normale, fara abuzuri. Daca as fi convins ca nu o sa se mai faca abuzuri si nu o sa se ia masuri aberante, as candida din nou pentru Consiliul de Administratie”, a explicat presedintele Bancii Transilvania.

El a accentuat ideea ca nu este normal ca in anul 2009 deciziile si voturile sa porneasca de la anumite persoane care “fac jocurile”.

Ciorcila sustine ca singura sa problema este legata de principiile din SIF 1 si nu de persoanele care au fost alese si realese in Consiliul de Administratie, dupa AGA de sambata.

“Cu votul a doi actionari care au fost acuzati abuziv ca ar actiona concertat cu Banca Transilvania, Consiliul de Administratie nu ar fi aratat asa, ci ar fi fost complet altul. In aceste conditii de abuzuri, nu cred ca actualul consiuliu este valid. Probabil ca s-a actionat pe ideea ‹‹Cati trebuie sa mai excludem ca sa iasa cine vrem noi››”, ne-a mai spus Ciorcila.


Veniturile Orange Romania, erodate cu 14,1% in primul trimestru

Veniturile Orange Romania, erodate cu 14,1% in primul trimestruOrange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a inregistrat in primul trimestru al acestui an venituri de 264 milioane de euro, in scadere cu 14,1% comparativ cu primul trimestru al anului precedent.

Aceasta variatie reflecta evolutia negativa de 15,3% a cursului valutar, impactul reglementarii tarifelor, efectele combinate ale scaderii preturilor cu amanuntul si ajustarii consumului pe anumite segmente. Venitul mediu anual pe utilizator a fost de 114 euro.

De peste un an, rata de penetrare SIM in Romania a depasit 100%, ceea ce a condus la incetinirea ritmului de crestere a numarului de clienti in aceasta perioada. In primul trimestru al anului 2009, numarul de clienti Orange a inregistrat o crestere de 1,1% comparativ cu perioada similara a anului precedent, la 10.118.000 clienti.

"Desi primele semne ale crizei economice au inceput sa se resimta din trimestrul al patrulea al anului trecut, dimensiunea impactului a fost mai puternica in primul trimestru, asa cum s-a intamplat si in alte industrii si servicii. Am inceput si vom continua sa ne adaptam operatiunile si ofertele la acest mediu plin de provocari, vom investi in mentinerea calitatii serviciilor oferite clientilor nostri si vom continua sa ne dezvoltam si in conditii economice mai dificile", a declarat Thierry Millet, CEO interimar Orange Romania.

Chrysler a intrat in faliment

Chrysler a intrat in falimentChrysler, unul din primii trei constructori americani, a intrat in faliment dupa ce negocierile dintre guvern si creditorii companiei au esuat, potrivit The Washington Post.

Oficialii americani au oferit companiei Chrysler imprumuturi de 2,25 miliarde dolari in numerar, daca creditorii vor fi de acord sa stearga datoriile de 6,9 miliarde dolari ale constructorului de masini.

Discutiile cu creditorii Chrysler au esuat, dupa ce echipa administratiei Obama, creata pentru salvarea sectorului auto, a incercat sa determine mai multe fonduri inchise de investitii si alti creditori sa accepte un acord pentru reducerea datoriilor.

J.P. Morgan Chase&Co., liderul grupului de creditori, care a acordat companiei cel mai mare imprumut, le-a acordat celorlalte 45 de banci si fonduri inchise de investitii 90 de minute pentru a vota. Un numar mare al fondurilor au votat impotriva planului, falimentul fiind unica solutie a companiei.

In ciuda micsorarii puternice a companiei in ultimii ani, Chrysler inca are aproximativ 54.000 de angajati in Statele Unite si fabrici de asamblare in statele Michigan, Ohio si Indiana.

Piata de birouri in primul trimestru: Livrari mai putine, chirii in scadere

Piata de birouri in primul trimestru: Livrari mai putine, chirii in scadereIn primele trei luni ale anului au fost finalizati aproximativ 45.000 mp de birouri, o suprafata cu un sfert mai mica fata de cea livrata in aceeasi perioada din 2009, iar nivelul chiriilor a scazut cu aproximativ 5-10% in toate zonele Capitalei, se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

La sfarsitul primului trimestru din 2009, suprafata spatiilor disponibile in cladirile date in folosinta era de aproximativ 115.000 mp (suprafata construita), dupa ce in primele trei luni au fost finalizati aproximativ 45.000 mp.

“Suprafata de spatii de birouri finalizata in T1 reprezinta o scadere de circa 25% comparativ cu perioada similara din anul 2008, avand in vedere ca unele proiecte propuse pentru livrare in aceasta perioada au fost amanate cu cateva luni”, se mentioneaza in raportul BNP Paribas.

O schimbare vizibila in piata spatiilor de birouri a fost legata de preinchirierile cu mult timp inainte de data finalizarii spatiului, acestea nemaifiind o optiune in cazul cladirilor aflate in stadii incipiente de dezvoltare sau in care nu mai exista alte contracte de preinchiriere. In 2009, chiriasii au solicitat spatii noi de birouri, situate in zonele centrale, cu optiunea de inchiriere pe o perioada de cel mult trei ani.

Scaderea chiriilor cu aproximativ 5-10% a fost inregistrata pentru toate tipurile de cladiri de birouri si in toate zonele Capitalei. Astfel, in primele trei luni, nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a variat intre 20-21 euro/mp/luna, in timp ce pentru cladirile clasa B, chiria a oscilat intre 14-16 euro/mp/luna. Pentru birourile de clasa B din zone secundare, chiriile se situeaza intre 12-15 euro/mp/luna, iar in zonele periferice companiile platesc intre 9- 11 euro/mp/luna.

Scaderea cererii si finalizarea a 400.000 mp birouri suprafata construita, in acest an, vor duce la scaderea chiriilor, insa datorita rezistentei proprietarilor si apropierii de limita rentabilitatii investitiei lor, ritmul de scadere va fi mai scazut comparativ cu 2008.

“Cifra stocului nou estimat pentru 2009 trebuie tratata cu precautie deoarece cateva proiecte sunt stopate temporar sau se confrunta cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructii ca urmare a dificultatilor legate de finantare si nivelului scazut de pre-inchirieri. In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011”, se arata in raportul BNP Paribas.


Fuziune pe piata produselor bio: BIO Markt Retail Group preia operatiunile Natura Land

Fuziune pe piata produselor bio: BIO Markt Retail Group preia operatiunile Natura LandCompania BIO Markt Retail Group a preluat operatiunile principalului furnizor de produse bio, Natura Land, in urma fuziunii rezultand importatorul si distribuitorul BIOlogistic. In urma tranzactiei, evaluata la 350.000 de euro, BIO Market Retail Group preia clientii, furnizorii, brandurile, retelele de produse, fara societatea sau bunurile Natura Land.

“Principalele planuri pentru acest an sunt stabilizarea furnizorilor nostri, a canalelor de distributie, sa comunicam la raft ce inseamna bio. Ne propunem sa ii ajutam pe fermierii romani si sa le luam produsele in sortimentatie. Bunurile si proprietatile celor doua firme au ramas independente. Ne-am unit canalele de distributie si furnizorii, avem o echipa manageriala noua. Cei 350.000 de euro au fost investiti in capacitatea de transport, depozitare, stocare frig si necongelat, depozitare”, a declarat Cristian Onetiu, membru in boardul BIOlogistic.

Pentru acest an compania estimeaza vanzari in crestere cu 20% fata de 2008, cand cifra de afaceri cumulata a BIO Markt Retail Group si Natura Land a fost de aproximativ 2,5 mil. euro.

Distributia BIOlogistic acopera farmacii, magazine cu specific bio, magazine naturiste, supermarketuri cu zone bio (shop-in-shop), lanturi internationale de retail dotate cu zone distincte bio. In urma fuziunii, portofoliul companiei cuprinde 1.000 de articole de la furnizori din Austria si Germania, iar pentru produsele de baza, si din Romania. Gama de produse include categoriile food bio (uscate si fresh) si non-food (cosmetice, detergenti, accesorii).



Bucurestiul, pe locul 108 in topul oraselor din lume in functie de calitatea vietii

Bucurestiul, pe locul 108 in topul oraselor din lume in functie de calitatea vietiiViena a depasit orasul elvetian Zurich si a ajuns pe primul loc in clasamentul oraselor cu cea mai buna calitate a vietii din lume, arata rezultatele unui studiu anual intocmit de Mercer.

Bucurestiul a stagnat pe locul 108 din 215, in timp ce alte orase din regiune au inregistrat cresteri.

Geneva, un alt oras elvetian, ocupa pozitia a treia a clasamentului, in timp ce Vancouver se afla pe locul patru. A cincea pozitie a clasamentului este ocupata de Auckland.

Primele zece locuri ale clasamentului sunt dominate de orase germane si elvetiene, dintre care multe si-au mentinut pozitia din topul de anul trecut. Zurich, pe a doua pozitie, este urmat de Geneva (locul trei), Düsseldorf (locul sase), Munchen (locul sapte), Frankfurt (locul opt) si Berna (locul noua).

In regiune, Zagreb a urcat de pe locul 106 pe 103, Bratislava a urcat 3 pozitii pana pe 88, iar Ljubljana a ajuns pe 78, in urcare de pe 82. Singura capitala din cadrul Uniunii Europene care s-a clasat sub Bucuresti este Sofia care a urcat, totusi, 4 pozitii pana pe 113.

Alte orase europene care s-au clasat sub nivelul capitalei Romaniei sunt: Belgrad (137), Sarajevo (157), Skopje (151), Kiev (162), Sankt Petersburg (164) sau Moscova (168).

Studiul din 2009 arata ca orasele europene se mentin in fruntea clasamentului. Parisul este pe a 33-a pozitie, iar Lyon pe a 37-a. In Marea Britanie, Londra este pe locul 38, in timp ce Birmingham si Glasgow impart locul 56.

Din Statele Unite, Honolulu ocupa a 29-a pozitie, iar din Asia, Singapore este pe locul 26, cel mai bine plasat oras asiatic, urmat de Tokyo, pe locul 35.

Brokerii recomanda acumularea treptata si pe termen lung la BVB

Brokerii recomanda acumularea treptata si pe termen lung la BVBDesi cresterile Bursei de Valori Bucuresti din ultimele doua luni au fost importante, brokerii nu sunt foarte optimisti in confirmarea unui trend ascendent pe termen lung, dar recomanda acumularea treptata si pe termen lung. Semnalele venite dinspre partea macro sunt inca instabile si, asa cum ultimii doi ani au aratat, inca este posibila orice intoarcere mai mult sau mai putin surprinzatoare.

Acum doua luni, cand Bursa nu iesise inca din starea de apatie, specialistii recomandau asteptarea unor semnale de intoarcere pentru investitii in piata de capital sau, pentru cei mai curajosi, o cumparare prudenta si treptata.

La vremea aceea, recomandarile s-au dovedit bune, pentru ca in februarie, piata a scazut cu 16 procente.

„S-a vazut ca e bine sa se cumpere actiuni cand nimeni nu mai crede in cresteri (ultima saptamana din februarie a fost o perioada de depresie totala, deci un moment bun de cumparare pentru cei cu nervii tari) dar si atunci cand incepe sa apara entuziasmul pentru a prinde ceva din eventualele cresteri mai accelerate (obligatoriu cu stop-loss). Dar repet, numai pentru investitorii experimentati, deoarece e o perioada sensibila in care se poate intampla orice”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management, sustine ca aceste cresteri sunt normale in contextul in care valoarea actiunilor atinsese un nivel minim. El aminteste de volatilitatea bursei si de conditiile macroeconomice care sunt esentiale in influentarea pietei de capital.

„Conditiile actuale de piata, evolutie macroeconomica, etc, imi spune ca in aceste momente trebuie sa tratam cu o mai mare atentie portofoliul nostru, si in acesta situatie trebuie construita o strategie fiabila conditiilor de piata, care sa tina cont in primul rand de volatilitatea ei, stiri macroeconomice, analize sectoriale, analiza emitentului si nu in ultimul rand de sentimentul investitorilor”, explica Sofariu, pentru Wall-Street.

In opinia sa, in aceasta perioada sunt doua tipuri de investitori, cei care acumuleaza si cei speculativi, iar conditiile actuale avantajeaza aceste operatiuni atat pe miscari speculative cat si pe acumulare.