Isarescu: Punctul minim al recesiunii din Romania a fost atins

Isarescu: Punctul minim al recesiunii din Romania a fost atinsDupa ce in urma cu o saptamana, guvernatorul BNR spunea ca este foarte important “sa scoatem criza din capul nostru”, subliniind ca exista si o dimensiune mediatica a crizei, care influenteaza evolutia acesteia, ieri previziunile sale pentru viitorul apropiat au devenit si mai optimiste.

"Cea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestru. Niciodata banca centrala nu a spus ca nu va fi un impact al crizei, insa am avut nevoie de timp sa gasim canalele prin care s-a transmis", a spus Isarescu (foto), citat de NewsIn. El a amintit ca ajustarea deficitului extern, care era "absolut necesara", a dus la un raspuns al economiei mult mai bun fata de asteptarile BNR.

In opinia sa, Romania va avea crestere economica in continuare, in ciuda scaderii produsului intern brut (PIB) din primul trimestru cu 6,4%, insa “nu la fel ca in 2008, ci intr-o anume normalitate".

Institutul National de Statistica (INS) a precizat, la jumatatea acestei luni, ca PIB-ul Romaniei a scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, ceea ce, potrivit definitiei larg raspandite, marcheaza intrarea in recesiune a economiei romanesti in primele luni ale acestui an.

In plus, Isarescu se asteapta ca un semn bun sa vina si din partea bancilor, care pot sa profite de reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, in conditiile in care acestea "deja si-au schimbat expunerile".

Suma eliberata din rezervele minime obligatorii in urma excluderii din baza de calcul a pasivelor in valuta cu scadenta peste doi ani este de aproximativ 800 milioane euro, a spus ieri guvernatorul BNR.

Stiglitz: Ce este mai rau abia urmeaza sa vina

Stiglitz: Ce este mai rau abia urmeaza sa vinaUn punct de vedere mai putin optimist are Joseph Stiglitz (foto), laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001, care sustine ca, din punctul de vedere al americanilor, al oamenilor din intreaga lume, ce este mai rau abia urmeaza sa vina, iar Romania ar trebui sa fie pregatita oricand de o criza, pentru a nu mai avea problemele actuale.

“Numarul somerilor creste, oamenii isi vor pierde locurile de munca in America, ceea ce inseamna ca ar putea sa isi piarda asigurarea de sanatate sau chiar casa. Doar luna trecuta, peste 300 de mii de americani si-au pierdut locuintele. Vorbim, in total, despre milioane de americani care isi pierd locuintele. Asadar, pentru majoritatea americanilor, lucrurile se inrautatesc”, a explicat fostul laureat al Premiului Nobel, intr-un interviu acordat The Money Channel.

Stiglitz este de parere ca Romania ar trebui sa adopte politici financiare anti-ciclice, prin care sa evite decalaje mari in economie si efectele acestora, ca sa se fereasca de o viitoare criza, insa este nevoie de si de un rol puternic al guvernului in administrarea pietei si in stabilirea regulilor jocului financiar.

„Trebuie sa recunoastem legatura dintre politica si economie. Politica a dus la crearea unor reguli care le permit bancilor sa faca greseli uriase si sa isi foloseasca influenta pentru a finanta tocmai acele bancile care au creat problema. Lipsa de incredere, nu doar in banci, ci si in institutiile politice, va fi una din mostenirile acestei crize", a spus Joseph Stiglitz, care a detinut in trecut si functia de economist-sef al Bancii Mondiale.

Un nou motor pentru economia globala

Un nou motor pentru economia globalaDesi efectele crizei sunt inca resimtite, exista unele semne de revenire, a afirmat Joseph Stiglitz, adaugand ca pentru o criza globala este nevoie de un raspuns global, iar imobiliarele nu mai pot ajuta economia.

“Motorul economiei globale, consumatorul american, s-a bazat pe balonul imobiliar, pe faptul ca oamenii imprumutau mai mult decat puteau rambursa, iar acest balon s-a spart. Imobiliarele nu vor mai putea sa ajute economia nici dupa revenirea sistemului bancar. Trebuie sa gasim un nou motor al economiei globale”, a declarat fostul laureat Nobel, citat de The Money Channel.

In opinia sa, bancile sunt departe de a fi repuse pe picioare, insa chiar daca acest lucru se va intampla, capacitatea si dorinta persoanelor fizice de a lua cu imprumut la fel cum faceau inainte a disparut.

Care ar putea fi noul motor de crestere a economiei este greu de spus, insa, in opinia lui Stiglitz, este clar ca lumea are nevoi enorme si aceasta incongruenta intre o lume cu capacitate in exces si o lume cu nevoi nesatisfacute este o critica la adresa economiei de piata.

“Cele doua nevoi, atat de evidente, sunt problema saraciei in toata lumea si provocarea adaptarii la incalzirea globala. Pentru a avea o infrastructura adecvata unei lumi in care exista amenintarea incalzirii globale, va fi nevoie de investitii enorme. Dar tarile lumii inca nu s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, sa mareasca pretul dioxidului de carbon si, pana cand asta nu se va intampla, nu vor exista stimulente pentru ca sectorul privat sa faca investitiile necesare”, a incheiat Joseph Stiglitz.