Contractie in aproape toate sectoarele economiei

Contractie in aproape toate sectoarele economieiAstfel, INS estimeaza ca Produsul Intern Brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier). In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

In raportarea "semnal", din 15 mai, INS estima la doar 2,6% contractia PIB fata de ultimul trimestru din 2008, in date ajustate sezonier.

Datele privind comparatia cu trimestrul patru al anului trecut sunt ajustate sezonier, in timp ce la comparatia cu primele trei luni din 2008, Statistica a folosit date neajustate.

Statisticile detaliate privind PIB-ul din primul trimestru indica o contractie a activitatii in toate sectoarele economiei romanesti, cu exceptia constructiilor.

Activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a redus in primul trimestru cu 10,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea din industrie - cu 11,1%, activitatea din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-a comprimat cu 7,6%, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au scazut cu 3,8%.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.


Blocaj financiar

Blocaj financiarDe asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus cu 9,4%.

Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca i s-a solicitat ministrului Finantelor ca, in urmatoarea sedinta de Guvern, sa vina cu o propunere privind decontarea de la bugetul de stat direct catre subcontractori a lucrarilor, aratand ca a aparut un blocaj financiar din cauza intarzierii decontarilor.

"A aparut un fenomen de blocaj financiar. (...) I-am cerut ministrului Finantelor sa vina maine (n.r. miercuri) in Guvern cu o propunere, pentru a putea face platile direct la subcontractori. Este o mare problema pe care o avem, pentru ca am constatat ca multi antreprenori generali, desi primesc integral decontarile pentru lucrari, de la bugetul de stat sau din fonduri europene, nu fac mai departe aceste plati catre subcontractori, ceea ce duce la o amplificare a unui blocaj financiar de o maniera gratuita atata timp cat toata lumea isi face datoria" a explicat Nica, potrivit NewsIn.

In schimb, constructiile si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, iar alte activitati de servicii au crescut cu 3,1%.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate ieri arata o contractie severa a cererii interne din Romania in primul trimestru, cu 13,7% fata de aceeasi perioada din 2008, mai ales ca urmare a reducerii cu 9,1% a consumului final total. Cheltuielile pentru consumul final ale populatiei s-a diminuat cu 12,3%, astfel ca desfacerile de marfuri prin comertul cu amanuntul s-au redus cu 16%, iar serviciilor prestate populatiei - cu 5,4%.

Formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, s-a redus cu 0,3% fata de primul trimestru al anului trecut, la 23,287 miliarde lei. Exportul net, calculat ca diferenta dintre exporturi si importuri, s-a imbunatatit in primul trimestru, la -5,4 miliarde lei, in conditiile in care importurile s-au redus mai mult decat exporturile.

In date ajustate sezonier, ce indica evolutia fata de trimestrul anterior, activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a restrans cu 7,6%, cea din industrie - cu 1,4%, activitatile din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-au diminuat cu 3,7%, iar constructiile au scazut cu 0,3%. Impozitele nete pe produs s-au diminuat cu 2,1%.

In schimb, activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi si alte activitati de servicii si-au marit usor volumul de activitate, cu 0,4%, respectiv 0,1%.

Finantele estimeaza pentru 2009 o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la un produs intern brut estimat la 531,25 miliarde lei. In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.


Productia industriala a scazut in aprilie cu 9,5%

Productia industriala a scazut in aprilie cu 9,5%Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in aprilie cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, arata datele publicate de Statistica.

Productia industriala a scazut in aprilie pentru a saptea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008.

Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jur de 12% in primele trei luni ale acestui an. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Analistul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera, de asemenea, ca industria "da semne de revenire" si sustine ca in perioada urmatoare comertul ar putea evolua "usor mai bine". Pe de alta parte, constructiile vor avea o scadere accentuata, iar agricultura ar putea fi afectata de intarzierea investiitiilor programate anterior.

"Cat de curand constructiile vor trece pe minus si acest lucru se vede deja, daca ne uitam la evolutia trimestriala. Scaderea se va accentua in perioada urmatoare. O surpriza negativa va veni si din partea agriculturii si nici in acest trimestru nu cred ca problema s-a ameliorat, chiar daca agricultura ar fi trebuit sa fie mai putin afectata daca ar fi fost facute investitii in trecut iar subventiile ar fi fost platite la timp", a afirmat Melania Hancila, potrivit NewsIn.

Productia din industria extractiva s-a redus cu 15,4% in luna aprilie a acestui an, cea din industria de prelucrare a scazut cu 11,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cel mai putin, cu doar 1,5%.

Pe marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor intermediare s-a diminuat cu 16%, cea a bunurilor de folosinta indelungata - cu 11,6%, productia de bunuri de uz curent s-a contractat cu 6,7%, industria energetica a produs mai putin cu 5,9%, iar sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 1%.

In serie bruta, declinul productiei industriale a fost usor mai mare, de 9,7%.

Fata de martie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,7%, ca urmare a avansului industriei prelucratoare cu 3,2%.

Pe grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+7,7%), industria bunurilor de capital (+3,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,4%) si in industria bunurilor intermediare (+2,3%). Industria energetica a scazut cu 2,5%.
In serie bruta, productia industriala a scazut in aprilie cu 5,8% fata de luna precedenta.

Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6%

Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6%Volumul lucrarilor din constructie a scazut cu 2,6% in primele patru luni ale acestui an, ca serie bruta, iar ca seria ajustata in functie de sezonalitate, numarul acestora a crescut cu 0,2%, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica.

Astfel, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de intretinere si reparatii curente de 15,8% si de 12,7% la lucrarile de reparatii capitale, iar la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o crestere de 3,3%.

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu circa 13,4%. Volumul lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale si nerezidentiale au crescut cu 14%, respectiv 1,7%.

Constructiile, sector care a inregistrat o evolutie pozitiva in primul trimestru din 2009 comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, vor incepe sa scada in urmatoarele trimestre, pe fondul declinului masiv pe partea de investitii publice.

"Exista intarzieri mari ale lucrarilor publice si mi-e greu sa cred intr-o redresare cand avem scadere de 30% a investitiilor publice. Noi contam pe acest segment sa sustina ramura constructiilor in acest an", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

In plus, agricultura ar putea avea o evolutie negativa, avand in vedere efectul de baza defavorabil si conditiile climatice, care nu se anunta pozitive.

In perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,2%, datorita cresterii numarului de cladiri rezidentiale (+17,0%) si nerezidentiale (+6,3%). Volumul lucrarilor de constructii la constructiile ingineresti au scazut cu 9,9%.

Pe elemente de structura, la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o crestere de 8,8%. Scaderi s-au inregistrat la lucrarile de intretinere si reparatii curente, de 12,1% si la lucrarile de reparatii capitale, de 8,9%.


Retailul a scazut in aprilie cu 9,7%

Retailul a scazut in aprilie cu 9,7%Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in aprilie cu 9,7% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare.

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost si mai pronuntat, de 10,3%, fata de aprilie 2008.

In a patra luna a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 18,5%, urmat de scaderea cu 7,8% a vanzarilor de bunuri nealimentare si de diminuarea cu 2,7% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun fata de aceeasi luna 2008.

In aprilie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 31,6% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul scaderii cu 37,4% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 15,4% fata de aprilie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si a tur-operatorilor (-35,9%).