Patriciu, la cumparaturi pe Bursa din Londra

Patriciu, la cumparaturi pe Bursa din LondraBlack Sea Global Properties (BSGP), un grup controlat de Dinu Patriciu, va lansa oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property.

De asemenea, omul de afaceri Dinu Patriciu a cumparat o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline.

Potrivit unui comunicat de presa, Deutsche Land a fost de acord sa mai emita inca 167,4 milioane de actiuni catre BSGP pentru 12 pence pe actiune. Astfel, participatia grupului detinut de Dinu Patriciu se va mari la 54,1%, urmand astfel sa investeasca inca 20 milioane de lire sterline.

Potrivit reprezentantilor Deutsche Land, aceasta miscare de obtinere de fonduri nu vizeaza achizitii in piata, ci urmareste sustinerea financiara a portofoliului detinut de companie. Deutsche Land a raportat anul trecut pierderi de 82,5 miloane de euro, iar in 2007 pierderile au fost de 15 milioane de euro.

Oferta pentru preluarea Rutley European Property evalueaza intreg capitalul la 12,5 milioane lire sterline (14,6 milioane euro), iar valoarea de piata a fondului - la 446 milioane de lire.

Oferta este cu 107% peste nivelul de 2,9 pence/actiune, de la inchiderea sedintei din 27 martie, 2009.

Consultantul financiar al BSGP este banca de investitii Lazard, condusa de legendarul Bruce Wasserstein. BSGP este detinuta indirect de Rompetrol Holding si ofera sase pence pentru fiecare actiune Rutley.

"Am lansat aceasta oferta intr-o perioada de incertitudine continua pe pietele imobiliare din Europa. Oferta are rolul de a furniza o cale de iesire pentru actionari care doresc transformarea participatiei in numerar, dar are si scopul de a-i sprijini pe cei care vor sa-si mentina investitia. In cazul in care obtinem controlul la Rutley in urma acestei oferte, intentionam sa stabilizam situatia financiara a companiei si sa luam alte decizii pentru a-i imbunatati performantele", a declarat Dinu Patriciu, in comunicatul transmis redactiei Wall-Street.



FMI a publicat memorandumul cu Romania

FMI a publicat memorandumul cu RomaniaFondul Monetar International (FMI) a publicat memorandumul tehnic incheiat cu autoritatile romane in cadrul acordului de imprumut.

Acordul de finantare in valoare de 13 miliarde euro incheiat intre Romania si FMI include, alaturi de o scrisoare de intentie, un memorandum ce este un document tehnic ce cuprinde tintele si definitiile detaliate ale acordului.

Acordul incheiat cu FMI prevede ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata astfel incat sa intareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.

Legea salarizarii unice are ca termen de finalizare data de 31 august, iar legea responsabilitatii fiscale trebuie prezentata, impreuna cu planul de implementare, pana in 30 noiembrie, s-au angajat autoritatile romane in fata Fondului Monetar International.

De altfel, pentru toate cele patru mari conditii ce tin de politica fiscala exista termene precise de aplicare.

Prima conditie, realizata deja, consta in adoptarea unor masuri de ajustare bugetara echivalente cu 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernul a realizat aceasta masura prin rectificarea bugetara adoptata perin Ordonanta de Urgenta de catre guvern in 11 aprilie, ce a fost aprobata de Parlament in 28 aprilie. Guvernul avea termen 31 august pentru adoptarea rectificarii de catre Parlament.

O ultima conditie trecuta in scrisoarea de intentie fixeaza termenul de 31 decembrie 2009 pentru finalizarea legislatiei revizuite de pensii.

Agricultura si industria: Sectoarele responsabile pentru caderea economica

Agricultura si industria: Sectoarele responsabile pentru caderea economicaDeclinul din agricultura si industrie au produs contractia economiei la 6,2% in primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS), institutie ce a revizuit datele initiale, ce indicau o scadere de 6,4%.

Astfel, INS estimeaza ca Produsul Intern Brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier). In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

In raportarea "semnal", din 15 mai, INS estima la doar 2,6% contractia PIB fata de ultimul trimestru din 2008, in date ajustate sezonier.

Datele privind comparatia cu trimestrul patru al anului trecut sunt ajustate sezonier, in timp ce la comparatia cu primele trei luni din 2008, Statistica a folosit date neajustate.

Statisticile detaliate privind PIB-ul din primul trimestru indica o contractie a activitatii in toate sectoarele economiei romanesti, cu exceptia constructiilor.

Activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a redus in primul trimestru cu 10,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea din industrie - cu 11,1%, activitatea din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-a comprimat cu 7,6%, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au scazut cu 3,8%.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.

ING a revizuit prognoza de contractie a economiei

ING a revizuit prognoza de contractie a economieiING Bank Romania si-a revizuit in jos prognoza de contractie a economiei romanesti in 2009, de la -3,5% la -7,1% si estimeaza ca va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010, arata raportul publicat de banca.

"Dupa ce economia Romaniei a avansat cu 7,1% in 2008, aratand o supraincalzire, prognozam o scadere cu 7,1% in 2009. Efectele de baza semnificative sunt incluse in contractia economica din 2009. Noua prognoza presupune si un an agricol slab, insa nu dezastruos", se mai precizeaza in analiza ING Bank, potrivit NewsIn.

In plus, economistii ING se asteapta ca economia sa reintre pe teritoriul pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010.

"In afara recesiunii globale, exista o serie de factori specifici responsabili pentru contractia economiei romanesti. Datele pe aprilie, publicate saptamana aceasta, au fost, in general, mai slabe decat ne asteptam: constructiile au scazut cu 13,7%, productia industriala cu aproape 10% si vanzarile cu amanuntul cu 10,3%. Cu exceptia industriei, celelalte sectoare au inregistrat o deteriorare fata de primul trimestru al anului, ceea ce arata ca economia se va contracta si mai mult in al doilea trimestru din 2009", mai afirma analistii ING Bank.

Estimarile publicate in ultima luna indica o inrautatire a prognozelor privind evolutia economiei romanesti in acest an.


Tiriac a blocat proiectul de 1 mld. euro din Otopeni

Tiriac a blocat proiectul de 1 mld. euro din OtopeniTiriac Imobiliare, parte a grupului Tiriac Holding, controlat de omul de afaceri Ion Tiriac, cu o avere estimata de revista Forbes la 1,1 de miliarde de euro anul trecut, a blocat proiectul cu o valoare de piata de un miliard de euro din Otopeni.

Proiectul, intins pe o suprafata de 90 de hectare, urma sa fie construit incepand cu anul viitor. De asemenea, alte doua proiecte ale Tiriac Imobiliare, Civis Center Brasov si Civis Center Timisoara, a caror constructie trebuia demarata anul trecut, se afla deocamdata in stand-by.

Cu toate acestea, nu toate proiectele imobiliare derulate de omul de afaceri au fost inghetate, Residenz-cartierul german (Chitila, judetul Ilfov) si clubul rezidential Stejarii (zona Baneasa), urmand sa continue.

“Cu exceptia Residenz si Stejarii, toate proiectele in care suntem implicati, deci si Otopeni, au fost blocate la inceputul acestui an din cauza crizei. Asteptam sa vedem cum va evolua piata. Doar cei care pot citi intr-un glob de sticla pot stii cand vor fi repornite proiectele”, spune Bjarne Virenfeldt, CEO Tiriac Imobilare.

In varsta de 53 de ani, danezul Virenfeldt coordoneaza divizia de imobiliare a grupului controlat de Tiriac incepand cu decembrie 2008.

Residenz este cel mai avansat proiect al Tiriac Imobiliare, pana in prezent fiind construite 350 apartamente de 2-5 camere, in trei etape. La finalul etapei a patra, care va fi si ultima, proiectul va numara 489 de apartamente. Valoarea de piata a investitiei este de 70 milioane de euro.


Franklin Templeton castiga duelul pentru carma Fondului Proprietatea

Franklin Templeton castiga duelul pentru carma Fondului ProprietateaFranklin Templeton Investment Management Ltd este castigatorul cursei pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, in urma deciziei de ieri seara a comisiei de selectie a administratorului a FP, a declarat Enache Jiru, presedintele comisiei de selectie.

"Franklin Templeton Investment Management isi va intra in drepturi dupa ce contractul de administrare va fi aprobat in adunarea generala a actionarilor. Totodata, mai sunt cateva conditii legale de indeplinit, adica inregistrarea administratorului in Romania, autorizarea acesteia de catre CNVM", a mai spus Jiru, la The Money Channel.

Franklin Templeton Investment Management Ltd a intrat in finala pentru administrarea FP alaturi de Morgan Stanley Investment Management Ltd. Cele doua companii de administrare a investitiilor au trebuit sa depuna ofertele finale pana in 9 iunie 2009, la orele 16:00, iar deschiderea ofertelor finale a avut loc la orele 18:00 (ora Romaniei).

"Am cautat sa avem un manager de fond care sa fie capabil sa creeze valoare. Este un fond putin mai special, in sensul ca are atat parti de private equity, cat si de asset management si de cash management. Este un fond unic din acest punct de vedere, motiv pentru care si expertiza trebuia sa fie bine certificata de catre ei in documentatie. Speram sa creeze multa valoare pentru actionari", a declarat si Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul de Finante, pentru The Money Channel.


Noi detalii despre programul "Prima Casa"

Noi detalii despre programul "Prima Casa"Dan Nica a afirmat ca programul Prima Casa se va referi "in principal" la locuinte nou construite pentru a stimula economia prin crearea de locuri de munca si resurse financiare directionate catre industria constructiilor si sustine ca momentan dobanzile bancilor sunt inca mari.

"Dorinta este aceea ca programul prima casa sa se refere in principal la locuinte, care sa fie locuinte nou construite, pentru ca sa avem un efect multiplicator in economie (...) Nu putem exclude si posibilitatea ca cineva sa isi achizitioneze, in situatia in care ele sunt mai ieftine, si locuinte din fondul locativ existent. Ideea noastra este de a da un ajutor economiei romanesti si cetatenilor Romaniei in mod implicit, dar mai putin developerilor, pentru ca la un momentdat ei cand si-au facut un business-plan, n-au contat pe programul Prima Casa al Guvernului Romaniei si e bine sa nu ne amestecam in propriile lor planuri de afaceri", a afirmat, citat de NewsIn, vicepremierul Dan Nica, la finalul sedintei Coalitiei PDL-PSD.

Clientii vor putea accesa credite de cel mult 60.000 euro in cadrul programului "Prima Casa", fiind nevoiti sa obtina restul banilor din alte surse, pentru achitarea locuintelor, a spus presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Saramet.

"Credite mai mari de 60.000 euro nu vor fi luate. Pentru restul sumei, clientii vor trebui sa vina cu banii de acasa", a spus Saramet, potrivit NewsIn.

Decizia a fost luata in conditiile in care garantia acordata de FNGCIMM, in cadrul programului "Prima Casa", se ridica la maximum 60.000 euro, statul avand dreptul asupra locuintelor, in caz de neachitare a imprumutului.

Saramet a mai spus ca toata documentatia pentru acordarea creditelor va fi facuta de bancile care acorda imprumutul, iar FNGCIMM va primi actele necesare din parte bancilor.


Stere Farmache vrea sa lanseze ETF-uri

Stere Farmache vrea sa lanseze ETF-uriPresedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a anuntat ca intentioneaza sa introduca instrumente financiare structurate de tipul Exchange Trading Funds (ETF), motivand ca piata si investitorii au maturitatea pentru a tranzactiona astfel de produse. Brokerii consultati de Wall-Street spun ca initiativa este binevenita, dar se asteapta la un inceput greoi si lipsit de interes din partea investitorilor de retail.

Exchange Trading Funds sunt produse financiare structurate intr-un mod similar cu fondurile mutuale, dar investitorii le pot tranzactiona ca si actiuni.

Ele urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar cumpara o singura actiune, la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara actiunile separat.

ETF-urile sunt un produs sintetic cu scopul de a urmari cele mai apropiate miscari ale preturilor pentru indicele suport. Unul din principalele beneficii ascociate cu ETF-urile sunt transparenta, lichiditatea, eficienta costurilor si diversificarea.

"Vrem sa aducem ETF-uri la tranzactionare, dar trebuie sa gasim un fond de investitii care sa lanseze aceste instrumente financiare, ce se construiesc pe structura unui indice bursier", a spus Stere Farmache (foto), citat de NewsIn.

Pretul ETF-urilor poate varia pe parcursul sedintei de tranzactionare, activele lor nete nefiind calculate in fiecare zi, deoarece se tranzactioneaza ca actiunile.

“Nu pot spune exact cand vom lansa aceste produse, pentru ca depinde de fondul de investitii care le va pregati si sustine”, a declarat Farmache, pentru Wall-Street.


Dacia lanseaza Stepway in Romania

Dacia lanseaza Stepway in RomaniaConstructorul roman de automobile Dacia va lansa pe piata romaneasca pe 17 iunie modelul Stepway, prezentat la Salonul Auto de la Barcelona, care va fi disponibil pe majoritatea pietelor europene incepand cu septembrie 2009.

Informatii despre data cand va fi prezent in showroom-uri, pret, vor fi anuntate saptamana viitoare la conferinta de presa Dacia.

Stepway este o noua versiune a berlinei bicorp Sandero lansate in iunie 2008. In unele tari, comenzile vor putea fi preluate de la sfarsitul lunii iunie 2009.

In functie de piata de comercializare, Dacia Sandero Stepway este echipata cu o motorizare pe benzina de 1.6 litri si 90 CP si cu o motorizare diesel dCi de 70 CP.

Dacia Sandero Stepway este fabricata la uzina de la Mioveni. Peste 5% din materialele plastice utilizate la fabricatia modelului sunt reciclate iar 95% din masa totala a vehiculului poate fi reciclata la sfarsitul ciclului de viata. Versiunea dCi de 70 CP emite numai 140g de CO2/km, beneficiind, prin urmare, de semnatura Dacia eco².

Recesiunea continua sa afecteze grav Europa de Est

Recesiunea continua sa afecteze grav Europa de EstPrabusirea industriei si comertului in Europa de Est a impins economiile din aceasta zona in recesiune, in primul trimestru, conform datelor statistice publicate de Romania, Ungaria si Cehia.

Regiunea este grav afectata de criza financiara globala, care a blocat fluxul creditarii si a lovit grav cererea pentru bunuri. Statisticile revizuite privind PIB-ul Ungariei arata o contractie anuala de 6,7% pentru primul trimestru, depasind estimarea preliminara de 6,4%. Acest nivel este cel mai slab inregistrat vreodata de Ungaria, de cand a inceput publicarea datelor statistice in 1996.

Tot conform datelor publicate marti, Ungaria a afisat un excedent comercial de 429 milioane euro in aprilie, dupa ce in martie nivelul se ridica la 502,6 milioane euro, conform datelor preliminare.

"Scaderea productiei industriale a dus la reducerea valorii indicilor", a declarat un statistician al KHS, Peter Szabo. "Cheltuielile de consum ale gospodariilor au cunoscut de asemenea reduceri considerabil", a adaugat un alt statistician, Pal Poszonyi.

"Singurul lucru pozitiv este ca importurile au scazut mai mult decat exporturile, lucru cauzat de cererea scazuta", a adaugat acesta.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International (FMI).