Prima Casa: Si pentru construirea unei locuinte. Dobanzile vin in sapte zile

Prima Casa: Si pentru construirea unei locuinte. Dobanzile vin in sapte zileCreditul de 60.000 de euro prin Programul "Prima Casa" va fi garantat de stat si pentru construirea unei locuinte, a decis Executivul, iar bancile au la dispozitie sapte zile sa transmita Guvernului dobanzile.

Beneficiarii Programului Prima Casa trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie.

Durata maxima a unui credit contractat prin "Prima Casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Beneficiarii Programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul sedintei a Executivului ca, in ceea ce priveste locuintele aflate in constructie si cele care urmeaza a fi construite, beneficiarul trebuie sa depuna la banca o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei, respectiv de un contract pentru construirea locuintei, incheiat cu o firma de profil. Statul nu garanteaza credite prin programul "Prima Casa" pentru locuintele construite in regie proprie. Dupa ce banca verifica daca solicitantul se incadreaza in criteriile impuse, va emite o promisiune unilaterala de creditare sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare, iar Fondul National de Garantare va emite la randul sau o promisiunea de garantare.

"Aceste promisiuni de garantare sunt valabile pe o perioada de 18 luni. De ce? Pentru ca, intr-un interval de 18 luni, locuintele sa fie terminate. Pentru ca, daca tot dorim sa mobilizam capitalul bancilor si sa acceleram ritmul constructiilor din Romania, atunci cei care doresc sa participe la acest program trebuie sa se miste cu o anumita productivitate, cu o anumita viteza", a explicat ministrul.


Dacia anunta pretul pentru modelul Stepway

Dacia anunta pretul pentru modelul StepwayDacia a lansat pe piata romaneasca Sandero Stepway, o versiune mai echipata a modelului Sandero, cu preturi incepand de la 9.200 euro, cu TVA inclus.

Dacia Sandero Stepway este echipata cu o motorizare pe benzina de 1.6 litri 90 CP, la un pret de 9.200 de euro cu TVA si cu o motorizare de 1,5 litri diesel 70 CP, la un pret de 10.400 de euro cu TVA.

Ce sanse are Dacia Stepway in Romania?

Sandero Stepway este continuarea ofertei Dacia pentru publicul tanar, dupa Sandero. De altfel, strategia Dacia este una foarte coerenta in acest sens. Logan ramane modelul rational, de buget, cu un public foarte extins, iar Sandero si Sandero Stepway renunta la o parte din aspectele practice, dar adauga putin stil, adresandu-se cu precadere tinerilor.

"Stepway este un Sandero mai deosebit, pentru cei ce vor o masina ieftina, care sa iasa in evidenta la nivel de design. Avantajul suspensiilor inaltate cu 20 mm este real, dar nu conteaza chiar atat de mult. Stepway nu are tractiune integrala – pentru asta trebuie sa asteptam SUV-ul – iar caroseria inaltata puncteaza mai mult la nivel vizual, pentru ca si Sandero normal este conceput pentru drumuri mai putin bune", a declarat Dan Damian, redactor sef al site-ului auto sotto.ro.

Dacia a raportat in luna mai vanzari in scadere cu 38% la 3.938 de masini noi, pe o piata in scadere cu 53% fata de aceeasi luna a anului trecut, la 11.475 de unitati. In primele cinci luni, piata de autoturisme noi din Romania a scazut cu 58% fata de perioada similara din 2008, la 51.648 unitati.



eRepublik atrage o finantare de 2 mil. euro

eRepublik atrage o finantare de 2 mil. euroJocul online cu orientare politica eRepublik a atras o noua runda de finantare, in valoare de 2 milioane de euro, din partea AGF Private Equity, fondul detinand in prezent o participatie minoritara in cadrul proiectului. Suma urmeaza sa fie folosita integral in dezvoltarea tehnica a proiectului, initiat de catre George Lemnaru si Alexis Bonte, co-fondator si CEO al eRepublik Labs.

“Suma obtinuta va fi investita in echipa. Am crescut deja de la 20 la 30 de angajati si vom continua sa ne dezvoltam pana la 40 de persoane si chiar mai mult pana la finalul acestui an. De asemenea, vom investi in infrastructura, intrucat eRepublik creste intr-un ritm accelerat. Traficul s-a triplat in ultimele 4 luni de zile si am ajuns sa avem 4 milioane de vizite pe luna si peste 100 de milioane de afisari lunare. Avem nevoie de mai multe servere si infrastructura pentru a sustine aceasta crestere”, spune Alexis Bonte (foto).

In plus, compania va investi si in finalizarea produsului erepublik.com, jocul reprezentand momentan doar 25% din proiectul final.

Dezvoltarea produsului eRepublik reprezinta prioritatea numarul 1 pentru urmatoarele 12 luni. eRepublik va incepe sa vanda publicitate in viitorul apropiat, abordand insa un stil cu totul diferit si ar putea deveni profitabil incepand cu 2010, sustinut de investitii suplimentare si furnizarea de noi module.

O companie romaneasca vrea pe Bursa din New York

O companie romaneasca vrea pe Bursa din New YorkBGS, companie controlata de familia Oprea, a demarat procedurile de listare pe NASDAQ ( Bursa de la New York) unde urmeaza sa fie tranzactionat un pachet de 30% din actiuni.

De la inceputul acestui an, conducerea BGS a facut investitii de aproximativ 2,5 milioane de euro. Astfel, au fost achizitionate 66 de masini de interventie 4x4 Hummer H3 si Dodge Nitro, si au fost angajati 300 de oameni.

Cea mai recenta investitie a fost realizata la Timisoara care se ridica la valoarea de 500.000 de euro consta intr-un dispecerat si un departament tehnic, 150 de agenti, 6 echipaje de interventie rapida si doua unitati canine.

Piata serviciilor de paza si securitate s-a ridicat anul trecut la circa 2 miliarde de lei (543 mil. euro), in crestere cu peste 17% fata de 2008, potrivit estimarilor facute de reprezentantii Patronatului Societatilor de Securitate din Romania (PSS).

Piata va creste cu doar 2-5% in acest an, din cauza crizei financiare care i-a fortat foarte multi dintre clientii firmelor de paza sa restranga numarul de agenti. “Exista foarte multi beneficiari din industrie sau productie care au decis sa restructureze numarul de posturi, fara a renunta total la paza. In continuare insa vor functiona foarte bine serviciile de paza destinate locuintelor”, mentioneaza Popescu.

Asteptari pesimiste legate de starea economica a Romaniei

Asteptari pesimiste legate de starea economica a RomanieiTendinta ascendenta inregistrata de indicatorul increderii in economia Romaniei din luna mai nu a continuat in iunie. Indicatorul a scazut cu 13,9 puncte, la 2,2 puncte, ajungand pe teritoriu negativ, potrivit unui raport intocmit de ZEW si si Erste Group Bank.

Majoritatea participantilor la studiul ZEW estimeaza ca mediul economic din Romania va ramane neschimbat.

Sondajul derulat in iunie nu a oferit o imagine unitara asupra evolutiei cursului valutar.

Produsul Intern Brut (PIB) ar putea sa fie semnificativ negativ in cel de-al doilea trimestru al anului si in cel de al treilea, desi scaderea nu va fi de doua cifre, iar perioada iulie-august va fi cea mai slaba, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Deficitul de cont curent ar putea fi de 7% din PIB si desi poate parea incredibil putem ajunge si la valori sub acest nivel. Daca s-a redus de la 12,3% in 2008, are loc de scadere in continuare”, a mai afirmat Croitoru.

In plus, consilierul lui Isarescu afirma ca nu se asteapta la o revenire pe teritoriul pozitiv a cresterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010.

Proiecte imobiliare, inghetate

Proiecte imobiliare, inghetateSituatia dezvoltatorilor din piata rezidentiala s-a schimbat total in mai putin de un an. Daca vara trecuta, Shimon Galon, seful dezvoltatorului Globe Trade Center (GTC) Romania, afirma cu mandrie ca detine aproape jumatate din piata apartamentelor noi, astazi, jumatate din apartamentele pe care le-a anuntat sunt inghetate.

GTC a anuntat ca amana inceperea lucrarilor de constructie la complexul rezidential Garden of Eden, situat zona de nord a Capitalei, ce urma sa cuprinda circa 2.000 de unitati.

Compania a mai amanat si deschiderea centrului comercial Galleria din Arad, planificata initial pentru acest an. Centrul comercial are o suprafata de 30.000 mp si va fi deschis, in cele din urma, in luna septembrie 2010.

Compania Iulius Group, controlata de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu reanalizeaza si ea etapele de executie a complexului multifunctional Palas in contextul crizei economice, finalizarea proiectului fiind intarziata cu un an, respectiv 2011.

Dezvoltatorul a decis sa adopte "politica pasilor marunti", asteptand revenirea pietei si relaxarea creditarii pentru populatie, precum si inscrierea economiei romanesti pe o directie "daca nu ascendenta, macar stabila din punct de vedere financiar".

ISD-urile in Romania s-au erodat cu 44% la patru luni

ISD-urile in Romania s-au erodat cu 44% la patru luniSituatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, comparativ cu inceputul acestui an. Dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin de 13,9% compratativ cu primele trei luni din 2008.

In primele patru luni din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 3,695 miliarde euro, nivel care acoperea doar 66% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele patru luni din 2009, participatiile la capital au reprezentat 51,2%, profitul reinvestit - 8,8%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 40%, potrivit BNR.

Totodata, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 78,9% in primele patru luni din 2009, la 1,182 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente, arata datele publicate de BNR.

In primele patru luni din 2008, deficitul de cont curent insumase 5,598 miliarde euro.

Deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - s-a comprimat in intervalul ianuarie-aprilie al acestui an cu 66,47%, pana la 1,97 miliarde euro, de la 5,875 miliarde euro in acelasi interval din 2008.

Intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au scazut cu 12,65% in intervalul ianuarie-aprilie din 2009, pana la 2,423 miliarde euro, de la 2,774 miliarde euro in primele patru luni din 2008, dupa ce scazusera cu 7,42% in martie, la 1,92 miliarde euro. Astfel, in luna aprilie, intrarile de bani din transferuri curente au insumat 502 milioane euro.

Cea mai ridicata inflatie anuala din UE

Cea mai ridicata inflatie anuala din UEInstitutul National de Statistica a anuntat in 10 iunie ca rata anuala a inflatiei a coborat in mai la 5,95%, in conformitate cu estimarile, de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii.

Cele mai mici rate ale inflatiei din UE au fost raportate de Irlanda (-1,7%), Portugalia (-1,2%), Spania si Luxemburg (ambele - 0,9%). Comparativ cu aprilie 2009, inflatia anuala s-a temperat in 24 de state, a stagnat intr-un stat si s-a accentuat in altul, potrivit NewsIn.

In zona euro, inflatia anuala a fost de 0% in mai, dupa ce se situase la 0,6% in aprilie. Inflatia lunara din zona euro a fost de 0,1% in mai.


Inca doua SIF-uri ies din actionariatul Bancpost

Inca doua SIF-uri ies din actionariatul BancpostSIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3) si-a vandut detinerile in cadrul bancii Bancpost pentru 12,75 milioane euro, potrivit raportarilor remise Bursei de Valori Bucuresti.

Societatile vor primi plata pentru cele 57,7 milioane actiuni existente si 18,65 milioane titluri in curs de a fi emise in doua transe. In urmatoarele trei zile lucratoare vor primi 9,63 milioane euro, in timp ce pana in la finalul lunii septembrie va primi restul de 3,11 milioane euro.

SIF1 si SIF3 au primit o suma cu 4,7% mai ridicata decat cea primita de SIF Oltenia. Motivele invocate de catre SIF5 pentru exit a fost lipsa oferirii de dividende in ultimii ani.


Planul lui Obama

Planul lui ObamaReorganizarea legislatiei financiare propusa de catre presedintele american Barack Obama a fost primita cu scepticism de multi economisti, care sunt de parere ca efectele vor fi sub asteptari, conform unei analize publicate de AFP.

Prin crearea unui numar ridicat de autoritati paralele de reglementare exista posibilitatea ca grupurile financiare sa isi modifice constant statutul pentru a scapa de vigilenta autoritatilor, cum a procedat banca Washington Mutual, ce a dat faliment in septembrie 2008.

"Momentan ne aflam intr-un moment in care puteam pune capat conflictelor juridice si razboaielor ideologice ce sustin o structura arhaica incapabila de prevenire si gestionare a unor crize", a declarat Hal Schott, profesor de finante la Harvard si director al Comisiei de reglementare a pietelor financiare, grup independent creat in 2006.

"Reforma finala trebuie sa fie mult mai cuprinzatoare decat de propune acum administratia Obama", a adaugat acesta.

Unul dintre aspectele cele mai criticate a fost rolul atribuit Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, care va monitoriza institutiile financiare a caror prabusire ar ameninta sistemul, chiar daca acestea nu au nicio legatura cu sectorul bancar.

Fuzionarea unor autoritati de reglementare "are logica", este de parere Diana Furchtgott-Roth, de la Hudson Institute, insa aceasta s-a declarat impotriva reformei menite a oferi guvernului puterea de a prelua controlul marilor companii in cazul in care acestea ar fi amenintare de faliment.

"Ideea ca statul va prelua controlul grupurilor ce ar putea intra in faliment si care sunt "prea mari pentru a esua" reprezinta o invitatie la clientelism politic", a precizat Roth.

Critici dure au venit si din partea sectorului financiar, ingrijorat ca guvernul ii va confisca o parte din libertatea de actiune.