1 / 5

Factura crizei pentru contribuabili

Amploarea ajutoarelor de stat acordate de Uniunea Europeana pentru institutiile financiare s-ar putea ridica, in cel mai pesimist scenariu, la 16,5% din PIB al Uniunii Europene (UE), a anuntat Comisia Europeana, potrivit Reuters.

Insa costurile fiscale nerecuperabile realizate pentru sustinerea sectorului financiar ar putea fi limitate la 2,7% din PIB, a mai precizat executivul UE intr-un raport anual al finantelor publice.

In cele 49 de crize financiare ce au avut loc dupa 1970 in intreaga lume, costurile fiscale nete ale redresarii sistemelor bancare au fost, in medie, de 13% din PIB, a anuntat Comisia. Insa costurile au depasit 50% in unele economii emergente.

Raportul vine in contextul in care Uniunea Europeana trece prin cea mai grava criza economica de la cel de-al doilea Razboi Mondial, criza ce si-a avut originea in criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite, potrivit NewsIn.

Cele 16 state din zona euro au aprobat pana in prezent ajutoare pentru sistemul bancar ce insumeaza 36,5 din PIB, din care au fost utilizate sume echivalente cu 11,1% din PIB, a anuntat Comisia.

Ajutoarele aprobate reprezinta injectii de capital, garantii pentru banci, desprinderi ale activelor toxice si asigurarea lichiditatii bancilor.

O parte din ajutoarele aprobate ar putea sa nu fie folosite, iar o parte din cele utilizate ar putea fi recuperate, insa experientele din trecut arata ca rata de recuperare este de mai putin de 10% din banii cheltuiti initial, potrivit Comisiei.

In Uniunea Europeana, ajutoarele publice aprobate se ridica la 43,6% din PIB, cu numai 12,8% utilizate.

Crizele anterioare din diversele parti ale lumii arata ca sumele cheltuite de contribuabili pentru redresarea sistemului bancar ar putea fi reduse daca actiunile sunt rapide, cuprinzatoare si daca beneficiaza de sustinere politica, a mai precizat Comisia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri