Nu vom putea sa ne indeplinim parametrii fixati in acordul cu FMI

Nu vom putea sa ne indeplinim parametrii fixati in acordul cu FMIRomania nu poate indeplini parametrii fixati in acordul cu FMI pentru finele anului deoarece scaderea economiei va fi mai mare decat cea convenita - de minus 4%, a spus seful statului, precizand ca deficitul bugetar trebuie mentinut "undeva la 4,6% din PIB" pentru a putea adera la zona euro in 2014.

"Nu se pune problema sa intrerupem acordul cu FMI. Parametrii primelor 6 luni arata ca Romania a ramas in angajamentele, in acordul cu Fondul. (...) Ce putem anticipa este ca nu vom putea sa ne indeplinim parametrii fixati in acord pentru 31 decembrie. (...) Cel mai serios motiv este ca vom avea o cadere economica mai mare decat cea estimata, decat - 4%", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca, in cazul unei caderi a economiei mai mult de -4%, si incasarile la buget vor fi mai mici, prin urmare si deficitul bugetar va fi mai mare, informeaza NewsIn.

"Atunci trebuie gasite formule de compensare a deficitului pentru a ramane totusi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul sa ne mentinem in parametri pentru a intra in zona euro la 1 ianuarie 2014", a spus seful statului.

Basescu a apreciat ca "la FMI se va gasi foarte multa intelegere" pentru ca reprezentantii Fondului sunt specialisti, iar Romania poate demonstra ca nu poarta vina caderii economiei. Cauzele sunt, a spus seful statului, caderea pietelor externe si reducerea consumului intern, pentru ca romanii au devenit mai prudenti si economisesc banii.

Seful Erste, catre politicienii romani: Vorbiti mai putin si treceti la fapte


Contractie economica de 8% anul acesta

Contractie economica de 8% anul acestaMinistrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, in conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit.

"Vom face o modificare a proiectiei cadrului macroeconomic. Veti vedea in perioada urmatoare ca prognoza privind situatia economica din tarile UE se va inrautati. Si Romania se va situa in aceasta situatie, privind contractia in semestrul doi. Drept urmare, se vor modifica si tintele de deficit. O contractie economica de 8% poate sa existe", a spus Pogea.

La jumatatea lunii iulie, ministrul Finantelor estima ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Ministrul a apreciat ca, in al doilea trimestru al acestui an, contractia economica s-ar putea agrava comparativ cu primul trimestru, subliniind ca inrautatirea situatiei economice va afecta veniturile la buget.

In primul trimestru, economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor statistice raportate.

Pogea a admis ca Guvernul ar putea sa opereze noi reduceri de cheltuieli de personal in sectorul bugetar, precizand ca Ministerul Finantelor lucreaza la "normative de personal ce ar ajuta la distribuirea mai eficienta a cheltuielilor publice".

"Procesul de reducere si reformare a sistenmului public cere timp si nu se poate face de la o luna la alta, insa acest guvern are toata
determinarea sa actioneze in acest sens", a afirmat ministrul.

Intrebat daca exista ministere care au facute excese in cheltuirea banului public, Pogea a admis ca exista si situatii de acest gen, insa nu a dorit sa faca nominalizari.

Cum a ajuns Pogea la -8%: Top 5 prognoze pentru evolutia economiei

Franks, FMI: Suntem flexibili. Situatia Romaniei s-a inrautatit

Franks, FMI: Suntem flexibili. Situatia Romaniei s-a inrautatitSeful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, la finalul discutiilor de la Ministerul Finantelor, ca reprezentantii Fondului sunt dispusi sa fie flexibili in negocieri, in conditiile in care situatia economica s-a inrautatit.

"Suntem la inceputul discutiilor si evaluam programul macroeconomic. In discutiile de azi (joi n.r.) am avut in vedere modul in care s-a inrautatit situatia economica si efectul asupra bugetului. Suntem dispusi sa fim flexibili, deoarece situatia economica s-a inrautatit", a spus Franks.

Pe de alta parte, el a precizat ca nu poate vorbi despre noi tinte fixate guvernului roman si ca "nu putem avansa cifre exacte momentan", potrivit NewsIn.

O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, se afla incepand de miercuri in Romania in scopul evaluarii modului in care tara noastra a indeplinit angajamentele asumate prin acordul de imprumut semnat in luna martie. Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana in 10 august.

Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro. Valoarea primei transe a fost de 5 miliarde de euro.


Reprezentantii FMI au declarat oficialilor romani, in cadrul discutiei de miercuri seara de la Guvern, ca estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Bugetul actual, convenit in martie cu FMI, prevedea un deficit de 4,6% din produsul intern brut in 2009, fiind construit pe o estimare de contratie a economiei cu 4%.


Numarul angajatilor din aparatul de stat trebuie redus

Numarul angajatilor din aparatul de stat trebuie redusGuvernul trebuie sa reduca cu 20% numarul angajatilor din administratia de stat, a declarat presedintele Traian Basescu, argumentand ca solutia pentru reducerea cheltuielilor nu este diminuarea veniturilor salariale, deoarece taierea sporurilor poate fi contestata in justitie.

"Toate paliativele astea - ii mentinem pe toti, mai reducem un spor sau altul - sunt povesti. Aici Guvernul trebuie sa se comporte cu toata seriozitatea si sa reduca masiv aparatul de stat. (...) Pot intelege interesul partidelor de a fi reprezentate in administratie, conform rezultatului alegerilor, asta nu este de neinteles. (...) Ce nu inteleg este tergiversarea diminuarii aparatului de stat excesiv, adica trimitere in somaj a unui mare numar de functionari publici si contractuali", a declarat Basescu la RRA.

Presedintele a spus ca functionarii "incarca inutil" statul de plata.

El s-a aratat convins ca Executivul va fi nevoit sa reduca numarul bugetarilor din administratie, insa problema este daca o va face in timp util sau prea tarziu, dupa ce "acest aparat bugetofag" va consuma toate resursele. Basescu a explicat ca sporurile pe care le primesc functionarii sunt prevazute in legi si pot fi revendicate de acestia in instanta, prin urmare unica solutie este reducerea aparatului de stat.

"Nu diminuarea salariilor este solutia, ci lasa omul relativ bine platit, dar redu cheltuielile aducand aparatul de stat la o dimensiune normala, noi avem o dimensiune in exces a aparatului de stat", a spus el.