Excesele din trecut trebuie corectate

Excesele din trecut trebuie corectatePentru tara noastra sunt necesare masuri pentru a corecta excesele din trecut. “Cel mai mare exces al Romaniei a fost acest deficit de cont curent care a urcat si pana la peste 12%. Faptul ca ne-am permis cativa ani buni cu 10% mai mult decat anul trecut a fost un exces”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Deficitul de cont curent s-a ajustat cu 75% in primele cinci luni din 2009. Pana la finalul acestui an, estimarile bancii centrale arata ca deficitul extern ar putea cobori pana la 5-6%, de la un nivel de 12%, cat ajunsese in 2008.

“Tendinta economiei Romaniei este sa se duca spre ceea ce este rezonabil si sustenabil, dar cu costurile ajustarii”, a explicat guvernatorul, adaugand ca asteapta imbunatatirea indicatorilor care au dus la un downgrade si ca BNR va mai lua masuri in aceasta directie.

De asemenea, potrivit lui Isarescu, BNR "nu incurajeaza o depreciere a cursului de schimb", intrucat aceasta ar accentua ajustarea deficitului de cont curent, care pare sa fie deja excesiva. El a mai mentionat ca stabilitatea leului este data de imbunatatirea fundamentelor economice externe ale Romaniei.

"Nu incurajam o depreciere a cursului, tot in sensul ajustarii deficitului de cont curent", a declarat Isarescu, dupa ce a explicat ca scaderea dezechilibrului extern "pare excesiva, mai ales daca nu se va opri".

A doua transa de la FMI, catre bugetul de stat?

Dezbatere publica serioasa asupra structurii cheltuielilor bugetare

Dezbatere publica serioasa asupra structurii cheltuielilor bugetareGuvernatorul BNR solicita o dezbatere publica serioasa asupra structurii cheltuiellor bugetare, deoarece cu o structura ca cea din prezent economia nu poate merge mai departe.

“Bineinteles ca un deficit bugetar mare nu este de dorit, dar in contextul actual nu poate fi evitat, nici la case mai mari, dar acesta trebuie sa vina concomitent cu imbunatarirea structurii cheltuielilor bugetare”, a declarat Isarescu.

La jumatatea acestui an, deficitul bugetar a ajuns la 2,7% din Produsul Intern Brut, mai exact la 24,3 miliarde lei. In urma acordului cu Fondul Monetar International, tara noastra si-a asumat pentru 2009 un deficit de maxim 4,6% din PIB, insa dupa finalizarea discutiilor ce se poarta in aceste zile cu reprezentantii Fondului, tinta ar putea fi majorata pana la 7%.

“Un element de certitudine in economia romaneasca pe care ne bazam il reprezinta acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, in sensul ca el va fi dus la bun sfarsit”, sustine seful bancii centrale.

Isarescu: Finantele nu au nevoie de inca un club loan, pentru ca vor face emisiunea de obligatiuni in valuta

Accizele la tutun au incetinit procesul dezinflationist

Accizele la tutun au incetinit procesul dezinflationist“Consolidarea dezinflatiei, inceputa in trimestrul al doilea din acest an, se va consolida si in al treilea trimestru, chiar se va accelera”, sustine guvernatorul BNR.

Banca Nationala a revizuit, in scadere, prognoza de inflatie pentru finalului lui 2009 la 4,3% (de la 4,4%) si pe cea pentru sfarsitul lui 2010 la 2,6% (de la 2,8%), potrivit raportului trimestrial asupra inflatiei. Tinta de inflatie pentru anul acesta si pentru 2010 a fost mentinuta la 3,5%.

Rata anuala a inflatiei a fost de 5,86% in iunie, dupa ce a atins un varf de 6,89% in luna februarie a acestui an.

Temperarea volatilitatii cursului de schimb, alaturi de restrangerea cererii interne si reducerea dinamicii preturilor combustibililor, constituite principalele elementele pozitive care au contribuit la procesul dezinflationist.

“Cred ca este benefic faptul ca pretul titeiului a scazut, dar asta dauneaza companiilor din aceasta industrie. Totusi, pe viitor, nu stim exact cum va evolua pretul petrolului, pana acum ne-a ajutat”, a explicat Isarescu.

In sens opus, prima etapa de majorare a accizelor la produsele din tutun si rigiditatea structurala din economia romaneasca au incetinit procesul dezinflationist din tara noastra, dupa ce au generat o contributie pozitiva de 0,57 puncte procentuale la inflatie in trimestrul al doilea din 2009. Numai efectul direct al accizelor la tutun a contribuit la variatia ratei anuale a inflatiei cu 0,27 puncte procentuale.