Este inca riscant sa vorbim de crestere economica sustenabila in 2010

Este inca riscant sa vorbim de crestere economica sustenabila in 2010Trimestrul al treilea din acest an va consemna continuarea declinului economiei romanesti, sustine economistul Daniel Daianu, care nu exclude posibilitatea sa ajungem la o scadere economica de doua cifre.

“In trimestrul al treilea ma astept va vedem o continuare a declinului si in nici un caz nu ma astept la o diminuare a ritmului de scadere. Totusi, in ultimul trimestru din 2009 este posibil sa vedem o usoara stabilizare, in functie si de cum evolueaza economiile tarilor catre care exportam, precum Germania sau Franta”, a declarat, pentru Wall-Street, economistul Daniel Daianu.

Contractia economiei romanesti a fost de 8,8% din Produsul Intern Brut in trimestrul al doilea din 2009, comparativ cu perioada similara de anul trecut, cand Romania inregistra crestere economica, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. [Topul economiilor din UE care au scazut mai putin decat Romania]

“Este inca extrem de riscant sa spunem acum ca exista o probabilitate mare ca Romania sa inregistreze crestere economica in 2010, si mai ales una sustenabila”, atrage atentia Daianu.

Pe de alta parte, scaderea economica din trimestrul al doilea din 2009 a fost de 1,2% (date ajustate sezonier), comparativ cu primul trimestru din acest an si conform primelor estimari ale INS privind evolutia PIB.

Afla cum vad managerii din Romania rezultatele economiei din trimestrul al doilea. Citeste opinia lui Jean Valvis, creatorul brandului LaDorna, a lui Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio si vezi ce spun asiguratorii despre contractia economica.

Vezi motivele pentru care oamenii de afaceri critica Guvernul. Citeste declaratiile lui Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Afla care au fost efectele contractiei economice la Bursa de Valori. Citeste opiniile brokerilor consultati de Wall-Street.

Vezi care a fost dinamica salariului net in comparatie cu evolutia PIB-ului. Citeste opinia lui Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul Lugera & Makler.

Care sunt factorii care influenteaza economia romaneasca?

Care sunt factorii care influenteaza economia romaneasca?Daniel Daianu a precizat, pentru cititorii Wall-Street, care sunt principalii factori care influenteaza economia tarii noastre si de a caror evolutie depinde si o viitoare relansare a economiei.

• Creditul intern si evolutia dobanzilor practicate de institutiile de credit la imprumuturi;
• Absorbtia de fonduri europene;
• Dependenta extrem de ridicata de evolutia economiilor din tarile catre care exportam;
• Evolutia sectoarelor care au generat in trecut crestere economica (spre exemplu constructiile);

Agricultura va influenta semnificativ economia in trimestrul al treilea

Agricultura va influenta semnificativ economia in trimestrul al treileaNici Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, nu exclude o scadere a economiei romanesti de doua cifre in trimestrul al treilea din 2009, insa se asteapta ca, totusi, aceasta sa fie mai mica de 10%.

“Scaderea economica din trimestrul al doilea a fost usor peste asteptarile noastre initiale, pe care ulterilor le-am modificat, prognozand o contractie situata intre 8% si 9%. In trimestrul al treilea agricultura va avea o ponderea foarte importanta, iar in ultimul trimestru estimez o usoara revenire fata de perioada precedent”, a declarat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal.

Economistii mai subliniaza ca este foarte important momentul in care produsul intern brut nu va mai scadea raportat la trimestrul precedent.