Ce ministere se incadreaza la capitolul Perdanti

Ce ministere se incadreaza la capitolul PerdantiCel mai mult vor avea de suferit de pe urma rectificarii bugetare Ministerele Dezvoltarii Regionale si Locuintei si Educatiei, ale caror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane lei, respectiv 154,19 milioane lei, potrivit NewsIn.

De asemenea, bugetul Ministerului Sanatatii va fi diminuat cu 113,12 milioane lei, in principal prin reducerea sumelor alocate cofinantarii programelor cu finantare externa nerambursabila.

Ministerul Mediului va pierde 108,32 milioane lei, iar Ministerul Culturii 72,39 milioane lei.

La Ministerul Finantelor, bugetul va fi redus cu 74,573 milioane lei, in special ca urmare a economiilor facute la cheltuielile de personal.

Pe de alta parte, alte bugete administrate de Finante vor fi diminuate cu 107,45 milioane lei, prin reducerea cheltuielilor cu dobanzile cu 453,65 milioane lei, diminuarea transferurilor intre unitati ale administratiei publice cu 100 milioane lei, reducerea contributiei Romaniei la bugetul UE cu 70 milioane lei, diminuarea sumei din fondul national de dezvoltare cu 151,3 milioane lei.

In schimb, cresc sumele alocate rambursarilor de credite cu 150 milioane lei, iar fondul de rezerva se majoreaza cu 517,5 milioane lei.

Ministerul Tineretului si Sportului nu scapa nici el de rectificarea bugetara din aceasta saptamana, bugetul acestui minister fiind redus cu 77,9 milioane lei.

Ministerul Turismului va avea un buget diminuat cu 31,18 milioane lei.

Ministerul Agriculturii pierde la rectificare 18,17 milioane lei, mai ales prin scaderea chetuielilor de personal, Ministerul Afacerilor Externe ramane dupa rectificare cu 19,33 milioane lei mai putin, iar Ministerul Intreprinderilor mici si Mijlocii va pierde din sumele alocate cofinantarii proiectelor externe.

Bugetul Comunicatiilor va fi si el redus cu 43,1 milioane lei, prin diminuarea drastica a cheltuielilor cu bunurile si serviciile, iar fondurile allocate Ministerului Public scad cu 4,27 milioane lei ca urmare a reducerii cheltuielilor de personal, mai arata proiectul de rectificare.

In total, cheltuielile de personal scad cu 126,24 milioane lei, cele cu bunuri si servicii - cu 98,85 milioane lei, alocarile pentru programe cu finantare din fonduri externe se reduc cu 1,71 miliarde lei, iar sumele alocate pentru Fondul National de Dezvoltare se diminueaza cu 151,3 milioane lei. In schimb, cheltuielile de capital cresc cu 342,8 milioane lei.

Parlamentul si Presedintia pierd sume importante la rectificare

Parlamentul si Presedintia pierd sume importante la rectificarePotrivit ordonantei, de la majoritatea institutiilor sunt taiate sume din bugete, insa o parte din bani nu merg inapoi la buget, ci sunt redirectionati, de la capitole precum cheltuieli cu personalul, catre alte prioritati, precum investitiile.

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost diminuat cu 66.091.000 lei, reducerea cea mai severa inregistrandu-se la capitolul dedicat programelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, cu 50 de milioane, urmata de o reducere de 13.568.000 de lei de la sectiunea "alte cheltuieli".

SGG va fi nevoit sa-si limiteze cheltuielile cu personalul, cu 480.000 lei, iar fondurile pentru achizitia de bunuri si servicii vor fi reduse cu 2.545.000 lei. Secretariatului i-a fost redus si bugetul rezervat cheltuielilor cu capitalul, cu 308.000 lei. SGG compenseaza pierderile, in foarte mica masura, prin cresterea fondurilor ce-i revin prin transferuri intre unitati ale administratiei publice cu 1.560.000 lei. Pe de alta parte, la capitolul "alte transferuri", suma este redusa cu 750.000 lei.

Bugetul Ministerului Afacerilor Externe va pierde 19.337.000 lei, fiind insa printre putinele institutii care nu este obligata sa reduca sumele cheltuite pentru personal. 39.337.000 lei sunt taiate de la capitolul Programe cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, iar 500.000 lei de la capitolul "alte transferuri". O parte din acesti bani sunt redistribuiti insa pentru bunuri si servicii, capitol care se imbogateste cu 20.500.000 lei. In proiectul de ordonanta se precizeaza ca MAE beneficiaza si de venituri proprii, respectiv 7.400.000 lei. 2.160.00 lei vor merge catre cheltuieli cu personalul, iar 5.240.000 lei pentru bunuri si servicii.

O reducere substantiala de fonduri este operata si la nivelul Camerei Deputatilor. Prin forma actuala a ordonantei de rectificare, Camera pierde 7,46 mil. lei. Cheltuielile de personal trebuie sa se reduca cu suma de 5,96 mil. lei, in timp ce de la capitolul investitii a fost taiata suma de 1,25 mil. lei. Alti 250.000 lei trebuie dati inapoi la buget de deputati de la capitolul "alte transferuri".

Bugetul Administratiei Prezidentiale se micsoreaza cu 2,96 mil. lei. Presedintia va taia cel mai mult din cheltuielile pentru bunuri si servicii: 1,5 mil. lei. Cheltuielile cu personalul vor fi reduse cu aprox. 1 mil. lei, iar 440.000 lei vor fi taiate de la capitolul cheltuilei de capital (investitii).

Senatul pierde 1,39 mil. lei. Nu mai putin de 2,69 mil. lei vor fi taiati de la capitolul cheltuieli cu personalul. Suma redusa de aici este mai mare decat suma totala pe care o pierde institutia condusa de Mircea Geoana deoarece din anexa ordonantei rezulta ca o parte din acesti bani nu se intorc la buget, ci sunt redistribuiti pentru alte tipuri de cheltuieli. Astfel, pentru bunuri si servicii, Senatul are alocat 500.000 lei, iar pentru cheltuieli de capital 800.000 lei.

Ce minister are parte de cea mai mare suma alocata in plus

Ce minister are parte de cea mai mare suma alocata in plusCea mai mare suma alocata in plus de la bugetul de stat va fi transferata Ministerului Muncii, de 5,362 miliarde lei, bani alocati in principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depasit la jumatatea anului nivelul prevazut la prima rectificare pentru tot anul 2009.

Ministerul Transporturilor va primi sustinerea transportului feroviar public de calatori si pentru investitii in infrastructura de transport 756,5 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul s-ar putea reduce cu 3.248.000 lei, iar bugetul pentru "Programe cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare" cu 100.111.000 lei. Alte 5.000.000 lei vor fi scoase din bugetul pentru "Transferuri intre unitati ale administratiei publice".

De asemenea, in textul proiectului de act normativ se mai precizeza ca MTI este autorizat sa suplimenteze veniturile proprii ale Clubului Sportiv "Rapid" cu suma de 2.041.000 lei.

"Din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, de la cap.68.01 "Asigurari si asistenta sociala", se va achita si contravaloarea biletelor de calatorie emise in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.183/2008 pentru calatoria la domiciliu in vederea exercitarii dreptului la vot a tinerilor in varsta de pana la 25 ani, in suma de 1.506 mii lei", se mai arata in textul proiectului.

Ministerul Economiei va primi 169,876 milioane lei. Banii vor fi folositi mai ales pentru asigurarea productiei de apa grea, pentru programul de conservare si inchidere a minelor. De asemenea, potrivit proiectului, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) urmeaza sa-si plateasca datoriile catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat si, respectiv, pentru plata datoriilor catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) Targu Jiu.

Proiectul prevede reducerea in cadrul ME a cheltuielilor de personal cu 3,691 milioane lei si a celor cu bunuri si servicii cu alte 3,24 milioane lei. De asemenea, subventiile vor creste cu 55 milioane lei, iar fondurile pentru programele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare vor scadea cu 167,62 milioane lei.

"Din cauza mediului extern nefavorabil, Romania se confrunta cu o recesiune economica mai severa decat s-a anticipat initial. Desi implementarea programului anti-criza a reusit sa duca la normalizarea conditiilor financiare, contractia activitatii economice se anticipeaza a fi mai mare fata de proiectiile initiale", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului de act normativ.

Totodata, Ministerul Administratiei si Internelor va fi suplimentat cu 66,15 milioane lei, in timp ce Ministerul Justitiei va primi 61,265 milioane lei, in special pentru plata cheltuielilor salariale.