Geoana, candidatul PSD la prezidentiale

Geoana, candidatul PSD la prezidentialePresedintele PSD, Mircea Geoana, a fost validat vineri, 2 octombrie, de congresul extraordinar al Aliantei PSD+PC, in unanimitate, drept candidat la alegerile prezidentiale.

"Singura teapa a lui Basescu a fost cea data poporului roman. A distrus Guvernul, a distrus economia, nu-i vom permite sa distruga Romania si veniti alaturi de mine pentru a impiedica aceasta napasta sa se intample", a spus Geoana, citat de NewsIn.

El a cerut "in mod oficial" Congresului sa constante "incetarea existentei coalitiei cu acesti oameni care nu merita niciun cuvant de apreciere".

"Cer Congresului sa retragem sprijinul pentru acest Guvern nelegitim si sa folosim toate mijloacele politice pentru inlaturarea guvernarii Basescu-Boc din Romania", a mai spus Geoana in aplauzele participantilor la Congres.

La randul sau, Ion Iliescu, liderul onorific al PSD, a declarat vineri ca il sustine fara rezerve pe Mircea Geoana la Presedintie, pentru ca a acumulat experienta politica necesara, fostul presedinte marturisind ca alegerea sa nu este una in numele sentimentelor si a inimii, ci a ratiunii si a interesului tarii, anunta 9AM.

"Desigur, Mircea Geoana nu e perfect. Dar comparativ cu ceilalti candidati si mai ales cu Traian Basescu, Mircea Geoana are cateva atuuri care il recomanda pentru aceasta functie de responsabilitate. El este un om pregatit, e un bun profesionist, citeste, spre deosebire de altii, se informeaza nu de la servicii, dar citind. Nu e un rudimentar, stie sa asculte sa comunice, mai are de invatat in toate acestea, dar are o experienta politica pe care a acumulat-o deja si experienta diplomatica net superioara adversarilor sai, esentiala pentru functia de sef de stat, si mai ales pentru a soate tara din izolare”, a declarat Iliescu.

Becali in lupta pentru Presedintie cu sloganul "credinta, nadejde si dragoste"

Becali in lupta pentru Presedintie cu sloganul "credinta, nadejde si dragoste"Presedintele PNG George Becali si-a anuntat sambata, 3 octombrie, oficial, intrarea in cursa pentru alegerile prezidentiale din noiembrie si a prezentat ca unica "platforma" sloganul cu care va candida - credinta, nadejde si dragoste, cele trei virtuti teologale.

Becali a anuntat ca a strans 270.000 de semnaturi si isi va depune candidatura pentru presedintia Romaniei, sub sloganul "credinta, nadejde si dragoste".

In ceea ce-i priveste pe contracandidati, Becali a comentat ca, pana in acest moment, considera ca principalul sau adversar este Mircea Geoana, pentru ca Traian Basescu nu si-a anuntat inca participarea la alegeri. "Daca nu candideaza Traian Basescu, iau in calcul intrarea in turul doi, nu vad cine ma poate invinge pe mine", a afirmat el, adaugand ca, in cazul candidaturii lui Basescu, estimeaza situarea pe locul trei.
"Cred ca-l pot bate pe Crin Antonescu", a sustinut el.

Politica de aliante nu a fost stabilita, a mai sustinut Becali, mentionand ca acest aspect va fi discutat dupa prezidentiale, "in functie de cine va castiga".

George Becali a fost reales, pe 18 iulie, in cadrul Congresului extraordinar al PNG-CD, presedinte al partidului, dupa ce a parasit formatiunea politica pe care a creat-o pentru a candida la alegerile europarlamentare pe lista PRM.

Inspirat de experientele avute de cand este europarlamentar, liderul PNG-CD Gigi Becali intentioneaza sa faca din Romania o tara fara droguri, prostitutie, sex-shopuri si sexy-cluburi.

"Dati-mi zece ani de mandat, ca in cinci n-am cum, si veti vedea o Romanie pe care o va iubi si Dumnezeu. Nu veti mai vedea jocuri, sexy-cluburi si sex-shopuri (...) Vreau sa sterg tot cancerul, toata mizeria si toate pacatele din Romania. Am nevoie de zece ani", a promis candidatul PNG.

Becali a renuntat la conducerea PNG-CD in momentul in care a candidat pe lista PRM pentru europarlamentare. Pe 27 mai, PRM si PNG-CD au semnat un pact electoral prin care se angajeaza sa colaboreze "exemplar" pentru europarlamentare, iar George Becali nu excludea o viitoare fuziune, daca rezultatele la alegeri vor fi bune.

Potrivit legislatiei in vigoare, Gigi Becali putea candida pentru un mandat de eurodeputat ca independent sau ca membru al unui partid sau al unei aliante electorale. Ca independent, Becali nu ar fi putut candida pe listele depuse de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale.

Basescu, in cursa pentru un nou mandat

Basescu, in cursa pentru un nou mandatPresedintele Traian Basescu si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat la Presedintie in cadrul unei intalniri cu fermierii de la Sannicolau Mare, din judetul Timis.

"De acum, Sannicolau Mare pentru mine a devenit un loc important, locul in care presedintele in functie anunta ca va mai candida pentru un mandat. Va multumesc mult, sanatate multa”, a spus presedintele.

Dupa ce si-a anuntat candidatura, Basescu a primit cadou de la edilii locali stema orasului Sannicolau Mare, emblema cu Sfantul Nicolae si a afirmat ca asta "inseamna ca a luat o decizie buna".

"Am primit emblema astazi, cand mi-am anuntat candidatura de aici. Emblema e cu Sfantul Nicolae inseamna ca am luat o decizie buna”, a spus seful statului.

Presedintele a anuntat ca va candida dupa ce a fost intrebat de mai mai multe persoane daca a luat o decizie in acest sens. O persoana din multime i-a sugerat sa-si lanseze candidatura la Sannicolau Mare, iar presedintele a raspuns ca a hotarat sa isi lanseze candidatura aici pentru ca asa i-au cerut oamenii.

Primul tur al alegerilor prezidentiale din acest an va avea loc in data de 22 noiembrie, iar cel de-al doilea in 6 decembrie.

Intre timp...Romania, in criza politica

Intre timp...Romania, in criza politicaIn apropierea alegerilor prezidentiale, cele doua partide politice care formau guvernul Romaniei au declansat o criza politica, care s-a finalizat cu destramarea coalitiei, membrii PSD fiind cei care au parasit guvernul, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat demiterea ministrului de Interne.

Avertismentul comun al economistilor din Romania, dar si al celor de pe plan international este ca instabilitatea politica va limita capacitatea guvernului de a gestiona finantele publice. Cel mai pesimist scenariu furnizat de analisti indica faptul ca Romania nu va putea respecta conditiile impuse de FMI, in special cele referitoare la reducerea deficitului bugetar, punand in pericol finalizarea acordului cu Fondul.

In cazul in care programul agreat de guvern cu Fondul Monetar International nu se va mai finaliza din cauza neindeplinirii conditiilor impuse, atunci marile agentii de rating au avertizat ca este posibil sa fim retrogradati.

Intre timp, criza politica nu a afectat doar imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini, ci a prabusit si leul. Cursul de referinta al BNR a urcat pe 2 octombrie cu circa 3 bani (0,68%), la un maxim al ultimelor sase luni, de 4,2782 lei/euro, nivel in apropierea caruia leul s-a stabilizat pe piata valutara.

Cititi si Criza politica 2.0 – Cine ramane, cine pleaca