Acordul cu FMI si CE - in pericol, daca se va intarzia constituirea unui nou guvern

Acordul cu FMI si CE - in pericol, daca se va intarzia constituirea unui nou guvern
Desi guvernul se poate destrama, analistii sustin ca cel mai bine este ca cei care vor conduce tara sa se concentreze pe indeplinirea tintelor agreate cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana la momentul incheierii acordului de finantare externa.

“Din punct de vedere economic, guvernul trebuie sa urmareasca indeplinirea cerintelor impuse de FMI, dar se va pierde cel putin o luna pana cand se va forma un nou guvern sau pana cand se va rezolva aceasta situatie. In aceasta luna s-ar putea face multe lucruri pentru a incuraja economia”, a declarat Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, pentru Wall-Street.

Economistul sustine ca efectul negativ al presiunilor politice si al problemelor economiei se vor vedea, in primul rand, in evolutia monedei si, intr-un scenariu pesimist, am putea vedea si un nou maxim al cursului de schimb EUR/RON dupa cel de 4,3127 lei/euro atins pe 22 ianuarie 2009.

“Tendinta leului este de depreciere, dar nu ma astept la fluctuatii mari ale cursului daca nu intervine Comisia Europeana sau Fondul Monetar International. Daca se pierde foarte mult timp si exista riscul real sa nu se indeplineasca tintele macroeconomice agreate exista posibilitatea ca FMI si CE sa intervina cu o reactie pentru ca, in final, ei sunt creditorii Romaniei”, a mai explicat Laurian Lungu, adaugand ca lipsa credibilitatii se accentueaza in tara noastra.

Si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, sustine ca in cazul in care trece prea mult timp cu aceste divergente politice si pana cand vom avea un nou guvern atunci aranjamentul cu FMI ar putea fi afectat, iar in cel mai probabil caz, presiunile de depreciere pe leu vor fi vizibile.

Brokerii: Situatia interna a inceput sa conteze mai mult decat evolutia burselor externe

Tehnocrati sau politicieni?

Tehnocrati sau politicieni?
Mircea Geoana, presedintele PSD, sustine ca, daca va trece motiunea de cenzura, partidul pe care il va conduce, impreuna cu sustinatorii motiunii, va propune un guvern de tehnocrati care sa administreze tara pana dupa finalizarea alegerilor prezidentiale.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar (foto) este impotriva unui guvern de tehnocrati, desi acest tip de conducere a functionat in tari precum Ungaria. “Nu cred intr-un guvern de tehnocrati. Ne trebuie un guvern politic si sa rezolvam problemele de pe plan politic”, a declarat, pentru Wall-Street, Bogdan Baltazar.

Pe de alta parte, o echipa de tehnocrati este absolut necesara la Ministerul Finantelor, in opinia analistului Laurian Lungu.

“Este foarte greu sa ajungi sa ai un guvern de tehnocrati. In Parlament sunt politicieni, iar acestia vor sa isi puna oamenii lor. Insa este imperios necesar sa avem o conducere tehnocrata la Ministerul Finantelor pe o perioada mai lunga pentru a putea ajunge la crestere economica, iar partidele politice trebuie sa inteleaga asta”, a declarat economistul de la Macroanalitica.

FMI se intoarce in Romania la finalul lunii pentru o noua evaluare

FMI se intoarce in Romania la finalul lunii pentru o noua evaluare
Romania risca amanarea platii celei de-a treia transe din imprumutul extern de la FMI, programata pentru finalul acestui an, din cauza tensiunilor politice ce au condus la destramarea coalitiei aflate guvernare si la posibilitatea formarii unui nou guvern, sustin economistii grupului financiar UniCredit.

Reprezentantii Fondului Monetar International urmeaza sa vina in Romania la finalul acestei luni pentru a evalua performantele economiei romanesti si pentru a analiza daca ne-am incadrat in tintele agreate. Bogdan Baltazar sustine ca ne-am incadrat in cerintele Fondului, in timp ce alti analisti se arata mai pesimisti.

"Pe termen scurt, ne asteptam ca institutiile internationale sa adopte o pozitie in asteptare (n.r – fata de tensiunile politice din Romania) si vedem riscuri numai in sensul amanarii platii din decembrie, dar nu ne asteptam la un colaps complet al programului de finantare externa", explica specialistii UniCredit in cadrul unui raport publicat ieri.

UniCredit estimeaza un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentur acest an, la fel ca si FMI, pentru 2010 prevede un deficit de 6% din PIB, iar in 2011 urmeaza ca acesta sa se restranga la 5% din PIB.

Contractia economiei romanesti din 2009 este estimata la 7,5% de UniCredit, in 2010 am putea vedea o crestere modesta, de 0,4%, iar pentru 2011 economistii grupului bancar prognozeaza un avans al economiei de 3,5%.