1 / 7

Ce urmeaza pentru premierul desemnat

Potrivit articolului 103, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Acelasi articol spune la alineatul urmator ca persoana desemnata pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, potrivit acestor norme, Croitoru trebuie sa vina in Parlament cu Cabinetul pana pe 26 octombrie.

Lucian Croitoru a declarat ca va initia, incepand de astazi, demersurile pentru consultarile cu partidele politice in vederea formarii unui Guvern.

"Vreau sa incep consultarile cat de curand, de maine (vineri, n.r.) ma voi ocupa de acest lucru", a spus Croitoru, adaugand ca in acest moment nu are inca intalniri confirmate cu reprezentantii partidelor politice.

Intrebat daca, in eventualitatea unui refuz din partea PSD si PNL de a furniza ministri in Cabinetul format de el, are in vedere formarea unui Guvern cu reprezentanti PDL, Croitoru a afirmat ca "nu vrea sa anticipeze".

"Nu vreau sa anticipez astfel de lucruri, deoarece ar putea denatura premisele discutiilor viitoare", a spus Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

El a mai declarat ca prima sa optiune este formarea unui Guvern "in care sa fie reprezentate partidele politice prin tehnocrati".

"In situatia actuala, prefer un Guvern in care sa fie reprezentate partidele politice prin tehnocrati", a spus Croitoru.

Intrebat daca are deja optiuni pentru ministerele-cheie, precum Internele, Justitia sau Finantele Publice, el a afirmat ca asteapta consultarile cu partidele politice inainte de a le face cunoscute.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri