1 / 4

Vizita de urgenta la Bucuresti pentru a evalua economia

Specialistii Fondului Monetar International (FMI), impreuna cu cei ai Bancii Mondiale (BM), vin in Romania in cursul acestei saptamani, desi inca nu se stie cu cine vor dialoga. Guvernul Boc II a fost demis si nu mai are spatiu de manevra, iar Executivul construit de prim-ministrul desemnat, Lucian Croitoru, asteapta votul Parlamentului.

Initial, vizita FMI si a BM fusese amanata din cauza ca, in lipsa unui guvern, nu aveau cu cine discuta. La scurt timp, cele doua institutii si-au modificat planurile si au decis sa vina de urgenta in Romania.

FMI va trimite, astfel, o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a initia discutiile cu autoritatile romane privind a doua evaluare din cadrul acordului de finantare, dar noi consultari ar putea fi necesare dupa formarea unui nou guvern.

"Ca raspuns la cererea formulata de catre presedintele Romaniei (n.r. - Traian Basescu), FMI va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie-9 noiembrie", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

In timpul acestei vizite, misiunea FMI va evalua performantele economice recente ale tarii si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru anul viitor, precum si masurile de politici economice si reforme structurale de care este nevoie pentru a atinge aceste tinte.

"Incheierea cu succes a celei de-a doua evaluari va necesita un angajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa prevada un deficit de maximum 5,9% din PIB. Dupa ce s-a ajuns la intelegeri pentru politicile fiscale si macroeconomice esentiale pentru derularea programului, boardul executiv al FMI se va reuni pentru a analiza raportul de evaluare, de care depinde livrarea unei transe de 1,409 miliarde DST (1,5 miliarde euro)", a precizat seful misiunii FMI in Romania.

Si Comisia Europeana a anuntat ca va trimite la Bucuresti o misiune in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie pentru a evalua respectarea conditiilor de acordare a asistentei privind balanta de plati.

"Indeplinirea acestor conditii reprezinta o cerinta obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro, fonduri UE. Aceasta constituie cea de-a doua transa a pachetului de asistenta financiara pe termen mediu de pana la 5 miliarde de euro. Daca va fi necesar, va fi organizata o noua misiune dupa formarea noului guvern", se arata in comunicatul de presa al CE.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri