Al cincilea trimestru consecutiv de scadere

Al cincilea trimestru consecutiv de scadereTrimestrul al treilea din 2009 este al cincilea consecutiv de scadere a PIB fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat la cel mai mic nivel din trimestrul III 2008.

Primul trimestru de scadere fata de trimestrul anterior a fost trimestrul III din 2008, cu un declin al PIB de 0,1%. Ulterior, contractia economica s-a accentuat in trimestrul IV 2008 (-2,8%) si in primul trimestru din acest an (-4,6%), pentru ca in trimestrul al doilea sa se inregistreze o prima temperare, la -1,1%.

Datele fata de trimestrul II sunt ajustate sezonier, in schimb, cele referitoare la trimestrul III din 2008 sunt in serie bruta, se mai arata in comunicat.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

Economia Romaniei va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu (foto), care nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009.

"Incepand cu trimestrul I al anului viitor, economia isi va relua trendul ascendent (fata de trimestrul anterior, n.r.). Nu este exclus sa avem crestere pozitiva chiar din ultimul trimestru al acestui an, sau in orice caz aproape de 0. Fata de trimestrul al patrulea din 2008, contractia economica va fi mai redusa decat anticipam, de 5-6% fata de proiectia actuala de 7%", a spus Ghizdeanu, potrivit NewsIn.

In plus, seful CNP apreciaza ca avansul produsului intern brut (PIB) ar putea ajunge la "1-2% in 2010", comparativ cu estimarea actuala de 0,5%, daca tendinta pozitiva se mentine.

CNP estima, in proiectia finala de toamna, ca economia Romaniei se va contracta cu 8,7% fata de intervalul similar din 2008 (serie bruta). De asemenea, estimarea CNP este mai mare si in ce priveste comparatia fata de trimestrul II, cand se astepta la scaderea economiei, cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata).

Prognoza de toamna, publicata la inceputul acestei luni, mai estima si iesirea din recesiune a Romaniei in trimestrul II din 2010, cand PIB-ul urma sa avanseze cu 1,1% fata de trimestrul precedent, dupa o usoara scadere, cu 0,2%, in intervalul ianuarie-martie fata de ultimele trei luni din 2009.

"Pentru 2009, prognoza noastra era de scadere a PIB cu 7,7%, iar aceasta lua oricum in calcul o stabilizare a economiei in semestrul al doilea. Cu toate acestea, datele sunt mai bune decat asteptarile noastre", a spus Ghizdeanu.

Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010

Crestere in trimestrul IV?

Crestere in trimestrul IV?Economia Romaniei ar putea reveni pe crestere in trimestrul IV din acest an fata de precedentul, insa redresarea se va face doar pe canalul exporturilor, respectiv alimentata de cererea externa, in conditiile in care cea interna "nu poate fi resuscitata", considera economistii.

"Daca datele fata de ultimul trimestru din 2008 vor arata o contractie mai mica de 6%, atunci trimestrul al patrulea al acestui an va fi probabil pozitiv fata de precedentul. Sectorul industriei a prins viteza, in conditiile in care datele pe septembrie erau favorabile", a declarat, citat de NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru (foto).

El subliniaza ca sansele de redresare economica depind de evolutia zonei euro.

"Daca evolutia zonei euro confirma tendinta pozitiva, sunt sanse. Pe servicii am putea vedea o aplatizare a declinului, insa constructiile vor continua sa scada. Ramane de vazut care vor fi datele pe agricultura", a adaugat Dumitru, precizand insa ca revenirea in 2010 nu va fi insa spectaculoasa.

"Revenirea se va face doar prin cererea externa.
Cea interna nu poate fi resuscitata in urmatoarele luni, deoarece veniturile populatiei vor continua sa scada. Daca activitatea economica se imbunatateste in zona euro, aceasta trage exporturile romanesti in sus. Acest tip de redresare are si consecinte, nu trebuie sa ne asteptam la o revenire spectaculoara. Cresterea in 2010, desi pozitiva, va fi redusa", a precizat economistul.

Totodata, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimeaza ca trimestrul al patrulea va fi unul pozitiv in termeni de evolutie a PIB, dar avertizeaza ca pentru 2010 exista in continuare riscuri dinspre climatul politic si decalajul dobanzilor din piata interbancara fata de dobanda directoare a BNR, de 8% pe an.

"Inainte de publicarea datelor pe trimestrul III, care au fost mai bune decat ne asteptam, aveam pentru ultimul trimestru o proiectie de crestere cu 0,6% a PIB fata de trimestrul al treilea, respectiv o contractie cu 5,9% fata de ultimele trei luni din 2008. Pentru T3 aveam o prognoza de scadere cu 9,2%, fata de cifra anuntata, de 7.1%", a precizat Chidesciuc.

El a spus ca, deocamdata, isi mentine prognoza de 0,6% pentru cresterea PIB in ultimele trei luni din 2009 fata de trimestrul al treilea.

"Cifrele arata ca lucrurile in Romania se misca in directia buna
, insa exista riscuri in 2010, dinspre factorii politici. In plus, ratele dobanzilor au urcat destul de mult si s-ar putea sa afecteze si ele redresarea", a afirmat economistul-sef al ING Bank.

Pe de alta parte, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru (foto jos) isi mentine estimarea ca economia Romaniei nu va iesi din recesiune mai devreme de a doua jumatate a anului viitor.

"Cifrele pe trimestrul al treilea sunt usor mai bune, probabil ca evolutia agriculturii nu a fost asa de rea, dar trebuie sa ne gandim ca o scadere de 7,1% (fata de perioada similara din 2008, n.r.) reprezinta destul de mult. Eu imi mentin aprecierea ca Romania va iesi probabil din recesiune in a doua parte a lui 2010", a declarat Croitoru, pentru NewsIn.





FMI: Economia "se misca in directia potrivita"

FMI: Economia "se misca in directia potrivita"Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, dar si in sens invers, din cauza incertitudinii interne in plan politic, a spus reprezentantul FMI Tonny Lybek, adaugand ca datele despre evolutia PIB-ului in T3 au fost mai bune decat estimarile.

"Lucrurile se misca in directia potrivita, daca ne uitam la redresarea cererii externe, dar si invers, daca ne uitam la incertitudinile in plan intern. Sa speram ca aceasta situatie va fi totuti de scurta durata. Exista politici care trebuie implementate si nu exista inca un buget adoptat pentru anul viitor", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria. Cititi mai multe aici

Totodata, asteptarile analistilor cu privire la economia Romaniei s-au inrautatit cu 3,5 puncte la 22 de puncte in noiembrie, potrivit unui studiu efectuat de Centrul pentru Cercetari Economice Europene (ZEW).

"Chiar daca Romania se afla pe penultima pozitie - Croatia fiind tara cu cel mai mic punctaj - jumatate dintre respondenti anticipeaza o imbunatatire a situatiei economice in Romania in urmatoarele sase luni. Cu toate acestea, situatia economica actuala are cea mai prudenta evaluare dintre tarile analizate", se arata in studiul ZEW. Cititi mai multe aici

Semne bune din UE

Semne bune din UEEconomia Romaniei a inregistrat a patra scadere la nivelul Uniunii Europene, dupa Estonia (-2,8%), Ungaria (-1,8%) si Cipru (-1,4%). Marea Britanie, Spania si Grecia au mai raportat scaderi ale produsului intern brut fata de perioada aprilie-iunie 2009, de 0,4%, respectiv cate 0,3%. Mai multe tari au iesit insa din recesiune

Olanda


Economia Olandei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,4% fata de trimestrul anterior, avans care semnifica iesirea sa din recesiune, dupa patru trimestre de declin al Produsului Intern Brut. Cititi mai multe aici

Italia

Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,6% fata de trimestrul precedent, ceea ce marcheaza iesirea din recesiune a economiei italiene, dupa cinci trimestre consecutive de scadere. Cititi mai multe aici

Franta

Produsul Intern Brut (PIB) al Frantei a avansat in trimestrul al treilea din acest an cu 0,3% fata de trimestrul anterior, iar cresterea economica din ultimele trei luni ar urma sa fie chiar mai mare. Cititi mai multe aici.