1 / 5

Al cincilea trimestru consecutiv de scadere

Trimestrul al treilea din 2009 este al cincilea consecutiv de scadere a PIB fata de trimestrul anterior, insa rata de contractie s-a temperat la cel mai mic nivel din trimestrul III 2008.

Primul trimestru de scadere fata de trimestrul anterior a fost trimestrul III din 2008, cu un declin al PIB de 0,1%. Ulterior, contractia economica s-a accentuat in trimestrul IV 2008 (-2,8%) si in primul trimestru din acest an (-4,6%), pentru ca in trimestrul al doilea sa se inregistreze o prima temperare, la -1,1%.

Datele fata de trimestrul II sunt ajustate sezonier, in schimb, cele referitoare la trimestrul III din 2008 sunt in serie bruta, se mai arata in comunicat.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

Economia Romaniei va trece pe plus in primul trimestru din 2010 fata de trimestrul anterior, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu (foto), care nu exclude o evolutie pozitiva sau apropiata de 0 nici in ultimul trimestru din 2009.

"Incepand cu trimestrul I al anului viitor, economia isi va relua trendul ascendent (fata de trimestrul anterior, n.r.). Nu este exclus sa avem crestere pozitiva chiar din ultimul trimestru al acestui an, sau in orice caz aproape de 0. Fata de trimestrul al patrulea din 2008, contractia economica va fi mai redusa decat anticipam, de 5-6% fata de proiectia actuala de 7%", a spus Ghizdeanu, potrivit NewsIn.

In plus, seful CNP apreciaza ca avansul produsului intern brut (PIB) ar putea ajunge la "1-2% in 2010", comparativ cu estimarea actuala de 0,5%, daca tendinta pozitiva se mentine.

CNP estima, in proiectia finala de toamna, ca economia Romaniei se va contracta cu 8,7% fata de intervalul similar din 2008 (serie bruta). De asemenea, estimarea CNP este mai mare si in ce priveste comparatia fata de trimestrul II, cand se astepta la scaderea economiei, cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata).

Prognoza de toamna, publicata la inceputul acestei luni, mai estima si iesirea din recesiune a Romaniei in trimestrul II din 2010, cand PIB-ul urma sa avanseze cu 1,1% fata de trimestrul precedent, dupa o usoara scadere, cu 0,2%, in intervalul ianuarie-martie fata de ultimele trei luni din 2009.

"Pentru 2009, prognoza noastra era de scadere a PIB cu 7,7%, iar aceasta lua oricum in calcul o stabilizare a economiei in semestrul al doilea. Cu toate acestea, datele sunt mai bune decat asteptarile noastre", a spus Ghizdeanu.

Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri