1 / 7

1. Mentinerea relatiei cu FMI

Desi exista mai multe scenarii pentru iesirea Romaniei din criza, continuarea acordului cu Fondul Monetar International este singura solutie viabila in prezent, a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

“Supervizarea Romaniei este esentiala pentru implementarea credibila a masurilor de reforma, in principal, fiscala. Astfel, reducerea cheltuielilor bugetare este urgenta, iar cresterea taxelor nu va putea fi evitata”, a spus Chidesciuc.

In opinia sa, fara FMI, Romania nu are avea aceleasi politici de ajustare fiscala. “Practic, nu banii de la FMI sunt cei mai importanti, ci garantia implementarii unor masuri de ajustare fiscala in urmatorii 3-5 ani”.

Mai mult, reducerea cheltuielilor din pensii si salarii este o masura urgenta, desi nu se pot obtine economii semnificative pe termen scurt.

Lucian Anghel (foto), economistul sef al BCR, sustine ideea ca acordul Romaniei cu FMI este importanta, in special pentru ca tara noastra sa aiba mai multa credibilitate.

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Lucian Croitoru, vede ca solutie a iesirii din criza imbunatatirea rolului FMI de creditor de ultima instanta.

In viziunea sa, sunt esentiale doua aspecte: “calitatea instrumentelor utilizate de FMI si volumul resurselor pe care institutia le-ar putea utiliza”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri