Ce spune ministerul

Ce spune ministerulMinisterul Transporturilor si Infrastructurii anunta ca este interesat si doreste continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania.

"Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) lucreaza cu Bechtel Int. in conformitate cu sumele alocate de la bugetul de stat si aprobate prin legea bugetului de stat, adoptata de Parlament si publicata in Monitorul Oficial. Compania nu o sa exproprieze niciodata terenuri pe care un constructor va lucra doar peste 2-3 ani. Nu putem bloca banii alocati de buget in exproprierea unor terenuri pe care nu se va lucra anul acesta, existand o limitare extrem de stricta impusa de bugetul de stat", se precizeaza in comunicatul trimis de MTI.

Ministerul sustine ca autorizatia de construire se obtine de la MTI strict in baza unei documentatii pe care constructorul o depune, precizand insa ca Bechtel a depus o documentatie incompleta.

"Inca din ianuarie 2009, ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, le-a transmis reprezentantilor Bechtel, in intalnirile directe pe care le-au avut, ca prioritatile ministerului sunt: proiectele realizate cu cofinantare europeana, prin fonduri nerambursabile; proiectele realizate cu cofinantare europeana, prin fonduri rambursabile (BEI, BERD, etc); proiectele realizate direct de la bugetul de stat", se mai arata in comunicat.

MTI mai precizeaza ca, in ianuarie 2009, cand au avut loc discutiile, s-a decis alocarea unei sume importante pentru constructia Autostrazii Transilvania, pentru ca Autoritatea de Management al fondurilor europene, din Ministerul Transporturilor, nu era acreditata, asa ca nu puteau fi transmise cereri de rambursare a fondurilor europene.

"Astfel, pentru ca prioritatile privind proiectele cu cofinantare europeana nu puteau fi realizate, s-a decis acordarea unor sume importante pentru plata datoriilor si finantarea lucrarilor la Autostrada Transilvania, proiect realizat direct de la bugetul de stat. Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a reusit sa acrediteze Autoritatea pentru managementul fondurilor europene in iunie 2009, dupa ce a realizat organigrama si a initiat procedurile de lucru ale acestei entitati. Dupa acreditare, pot fi transmise cereri pentru rambursare a fondurilor europene, fiind indeplinite astfel conditiile necesare pentru primele doua prioritati ale ministerului, prezentate in ianuarie 2009", spune Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Potrivit MTI, conducerea Bechtel stia ca, odata ce se pot realiza prioritatile ministerului de realizare a proiectelor cu finantare europeana, in anul 2010 vor fi diminuate drastic sumele alocate pentru lucrari direct de la bugetul de stat.

Solutia: Imprumutul

Solutia: ImprumutulSecretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Constantin Dascalu, a declarat ca pentru continuarea in acest an a lucrarilor la autostrada Transilvania va fi contractat un imprumut cu garantie de stat, scrie NewsIn.

El a adaugat ca nu s-a stabilit inca cine va lua imprumutul, acesta putand fi contractat de compania Bechtel, de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii sau de CNADNR. De asemenea, reprezentantul MTI a spus ca nu a fost stabilita inca valoarea lucrarilor pe care Bechtel le va efectua in 2010, aceasta urmand sa fie anuntata dupa prezentarea graficului lucrarilor pentru acest an.

Directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Dorina Torin, a spus la Realitatea FM ca CNADNR asteapta ca Bechtel sa gaseasca o solutie de finantare pentru continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania, precizand ca deocamdata anul acesta nu sunt bani in acest sens.

Suma minima necesara pentru continuarea lucrarilor ar fi de doua miliarde de lei, dar in acest moment exista resurse financiare doar pentru plata datoriilor de anul trecut catre compania Bechtel. O solutie pentru continuarea lucrarilor ar reprezinta-o parteneriatul public-privat care ar duce implicit la modificarea contractului.

Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale a precizat ca CNADNR nu se poate imprumuta la banci pentru ca acest lucru ar insemna sa afecteze deficitul bugetar, mentionand ca asteapta o solutie din partea Bechtel.

Avertismentul Bechtel

Avertismentul BechtelDatoriile statului catre compania Bechtel, constructorul Autostrazii Brasov-Bors, ar putea duce la concedierea tuturor celor aproape 2.000 de angajati. Potrivit Cartel Alfa, sindicatul afiliat "Transilvania" de la Bechtel a primit deja o notificare din partea conducerii companiei privind inceperea procedurilor de concediere colectiva.

Masura are la baza datoriile de aproape 160 de milioane de euro pe care Compania Nationala de Drumuri trebuie sa le achite constructorului.
Potrivit comunicatului transmis miercuri de compania americana, “exista obligatii financiare importante catre Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate” de catre CNADNR, care nu a putut “oferi informatii despre fondurile disponibile in 2010 pentru plata lucrarilor ce vor fi executate in acest an”.

“Regretam ca trebuie sa luam in considerare o asemenea masura. Vom continua consultarile cu sindicatele si vom cauta solutii pentru a micsora pe cat posibil numarul pozitiilor ce vor fi reduse”, a afirmat Michael Swinford, directorul proiectului Autostrada Transilvania, prin intermediul documentului mentionat.