Cand iesim din recesiune?

Cand iesim din recesiune?Romania va iesi din recesiune cu intarziere fata de alte tari, sustine Lucian Croitoru (foto), consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, explicand ca declinul Produsului Intern Brut de 7,2% din 2009 dupa un avans de 7,1% in 2008 marcheaza o aterizare fortata a economiei romanesti.

"Am avertizat ca primul semestru din 2010 ar putea arata recesiune in continuare, cifra de 6,6% pe minus in trimestrul IV arata ca perioada in care criza financiara afecteaza Romania este mai lunga decat estimarea initiala (...) De asemenea, am avertizat intens asupra unei posibile aterizari dure, mai ales in 2007 si 2008, cand cresterea economica nu era sustenabila, dar mesajele noastre nu au fost preluate", a explicat Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

Consilierul guvernatorului se asteapta la o redresare timida a economiei romanesti, miscare ce ar urma sa influenteze si deficitul de cont curent.

"Iesirea Romaniei din criza este foarte mult dependenta de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte tari de pe glob. Nu atat cresterea economica din acele tari conteaza, cat refacerea increderii. Daca se va reinstitui increderea in tarile dezvoltate de pe planeta atunci Romania va fi beneficiarul acesteia. (...) Se cam stiu masurile care trebuie luate in acest sens (pentru revenirea increderii investitorilor, n.r.). Orice inovatie in acest domeniu va crea dezechilibre si neincredere", a subliniat Croitoru.

Astfel, in prima parte a lui 2010 vom vedea in continuare semne de recesiune, dar mai slabe decat cele din 2009. Pe de alta parte, o crestere usoara am putea sa vedem in acest an si la nivelul deficitului de cont curent, pe masura ce economia va creste.

Motoarele economiei romanesti

Motoarele economiei romanestiPrincipalul motor de crestere a economiei Romanesti din perioada urmatoare il reprezinta exporturile nete, urmand ca cererea interna sa isi revina ulterior.

Exporturile nete (diferenta dintre importurile si exporturile realizate de Romania) au avut o contributie negativa la formarea PIB, economia fiind bazata pe importuri, dar decalajul s-a redus drastic pe fondul crizei economice.

"Primul motor de crestere economica va fi cel al exporturilor nete. Industria prelucratoare, care furnizeaza foarte mult din exporturi, arata ca sistemul deja s-a aprins si este doar o chestiune de retragere inteleapta a stimulilor in tarile din afara Romaniei. Al doilea motor va fi cererea interna, in special consumul. Se va relua imediat ce vor fi intrari de capital in Romania", a mai spus consilierul guvernatorului bancii centrale.

Pe de alta parte, consumul din Romania a avut, in ultimii ani, cea mai mare pondere in PIB, aproximativ 75%, iar acum revenirea economiei depinde de reluarea consumului, insa pe baze sustenabile.

"Exportul net si industria au ramas principalii factori ce vor conduce la revenirea PIB, insa, pe de alta parte, consumul si investitiile au ramas slabe tinand cont de faptul ca atat vanzarile din retail cat si importurile au scazut in ultimul trimestru din 2009", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Activitatea economica a continuat sa se contracte si in ultimul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut coborand cu 1,5% fata de trimestrul precedent si cu 6,6% fata de perioada similara din 2008, potrivit datelor estimate publicate de Institutul National de Statistica.

Raiffeisen Bank Romania estimeaza, in aceste conditii, ca avansul economiei romanesti din acest an o sa fie de aproximativ 1%.

Vestile bune, abia din a doua parte a lui 2010

Vestile bune, abia din a doua parte a lui 2010Evolutia economiei romanesti din trimestrul al patrulea din 2009 nu a fost chiar asa de surprinzatoare pentru toata lumea.

Analistul Bogdan Baltazar sustine ca se astepta ca economia sa nu iasa din recesiune si estimeaza ca vom vedea vesti pozitive abia din a doua parte a lui 2010.

"Sunt convins ca nu vom incepe cresterea decat din a doua parte a lui 2010 pentru ca suntem in decalaj fata de principalele piete cu care ne corelam, piete care abia acum incep sa dea semne de revenire", a explicat Bogdan Baltzar.

Si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este de parere ca am putea sa iesim din recesiune din trimestrul al doilea din 2010 si "putem sa ne asteptam ca la nivelul intregului an 2010 economia sa fie pe plus".

Vasilescu a adaugat ca ramane sa vedem daca avansul economiei din 2010 va fi de 1% sau va ajunge chiar la 3%.