1 / 4

Cand iesim din recesiune?

Romania va iesi din recesiune cu intarziere fata de alte tari, sustine Lucian Croitoru (foto), consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, explicand ca declinul Produsului Intern Brut de 7,2% din 2009 dupa un avans de 7,1% in 2008 marcheaza o aterizare fortata a economiei romanesti.

"Am avertizat ca primul semestru din 2010 ar putea arata recesiune in continuare, cifra de 6,6% pe minus in trimestrul IV arata ca perioada in care criza financiara afecteaza Romania este mai lunga decat estimarea initiala (...) De asemenea, am avertizat intens asupra unei posibile aterizari dure, mai ales in 2007 si 2008, cand cresterea economica nu era sustenabila, dar mesajele noastre nu au fost preluate", a explicat Lucian Croitoru, potrivit NewsIn.

Consilierul guvernatorului se asteapta la o redresare timida a economiei romanesti, miscare ce ar urma sa influenteze si deficitul de cont curent.

"Iesirea Romaniei din criza este foarte mult dependenta de ce se intampla in Uniunea Europeana si in alte tari de pe glob. Nu atat cresterea economica din acele tari conteaza, cat refacerea increderii. Daca se va reinstitui increderea in tarile dezvoltate de pe planeta atunci Romania va fi beneficiarul acesteia. (...) Se cam stiu masurile care trebuie luate in acest sens (pentru revenirea increderii investitorilor, n.r.). Orice inovatie in acest domeniu va crea dezechilibre si neincredere", a subliniat Croitoru.

Astfel, in prima parte a lui 2010 vom vedea in continuare semne de recesiune, dar mai slabe decat cele din 2009. Pe de alta parte, o crestere usoara am putea sa vedem in acest an si la nivelul deficitului de cont curent, pe masura ce economia va creste.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri