Bogdan Baltazar: Masura propusa arata o situatie tensionata la vistierie

Bogdan Baltazar: Masura propusa arata o situatie tensionata la vistieriePensionarii platesc, conform reglementarilor actuale, impozit pe venit de 16% pentru pensiile de depasesc 1.000 de lei, iar cel sub acest plafon sunt scutite de impozit. Pensia minima platita de stat este de 350 de lei.

"Masura discutata arata o situatie destul de precara a bugetului din punct de vedere al veniturilor. Pensiile sub 1.000 de lei nu trebuie sa fie impozitate pentru ca oricum ele sunt prea mici", a declarat pentru Wall-Street analistul Bogdan Baltazar (foto).

Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltzar, considera ca nici pensia sa de aproximativ 4.000 de lei nu ar trebui sa fie impozitata pentru ca veniturile din care au fost constituite contributiile pentru aceasta pensie au fost deja impozitate.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declarase intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv cele din pensii, ca modalitate de a extinde baza de impozitare si de a majora ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie ce depaseste 1.000 de lei, pensiile sub acest plafon fiind scutite de impozit.

"Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat.

"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.

Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista 3 milioane de platitori de contributii la pensii si 6 milioane de pensionari.

"Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a completat Vladescu.

Ministrul a subliniat ca posibilitatea extinderii impozitarii pensiilor trebuie gandita in contextul modernizarii intregului sistemul de taxe si impozite, in sensul cresterii coerentei acestuia.

Pensiile din Romania oricum sunt prea mici

Pensiile din Romania oricum sunt prea mici

Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, caracterizeaza posibila impozitare a pensiilor mai mici de 1.000 de lei ca fiind o decizie "foarte proasta", care nu are sanse sa fie aplicata si care nu va conduce la efecte bune in economie.

"Tinand cont de nivelul preturilor din Romania nu cred ca masura discutata este una fezabila si nici una care sa produca efecte bune in economie. In plus, pensiile despre care se discuta s-au format pe baza contributiilor din trecut si oricum au fost penalizate cu ratele mari ale inflatiei din anii precedenti. Pensiile oricum sunt mai mici decat ar trebui sa fie", a declarat Laurian Lungu.

De asemenea, in cazul in care s-ar ajunge la impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei, este foarte importanta cota de impozitare care s-ar aplica acestor venituri, a subliniat Lungu.

Economistul Daniel Daianu (foto) atrage atentia asupra faptului ca trebuie analizata sursa veniturilor din care au fost realizate contributiile la pensii.

"In cazul in care pensiile care se vor a fi impozitate provin din contributii care erau impozitate, atunci masura nu este logica din cauza ca s-ar realiza o dubla impozitare. In caz contrar, masura este justficata intr-o anumita masura", a declarat pentru Wall-Street fostul ministru de finante Daniel Daianu.

Insa, o mai buna imbunatatire a procesului de colectare a veniturilor din taxe si impozite si reducerea nivelului economiei subterane constituie alte modalitati de a umple golurile de la buget, a adaugat Daianu.

Vladescu a revenit: Astazi nu pot fi impozitate pensiile mici

Vladescu a revenit: Astazi nu pot fi impozitate pensiile miciMinistrul de Finante, Sebastian Vladescu (foto), a declarat ieri seara ca, datorita cuantumului redus al pensiilor din Romania, acestea nu pot fi impozitate la momentul actual.

Vladescu a infirmat speculatiile privind cresterea fiscalitatii, inclusiv prin impozitarea pensiilor. "Astazi nu se pot impozita pensiile mici. Si asa sunt mult prea mici ca sa ne mai gandim si la impozitarea lor. Iar toate aberatiile pe care le-am auzit ca vrem sa impozitam CAS-urile si alte lucruri pe care le-am vazut scrise sunt efectiv aberatii", a declarat Vladescu inainte de intalnirea cu deputatii democrat-liberali de ieri seara.

De asemenea, ministrul a precizat ca statul roman nu risca sa intre in incapacitate de plata. "Romania nu este in pericol de incetare de plati. Avem lichiditati la buget, platim pensii si salarii. Nu exista niciun fel de emotie, chiar daca dumneavoastra incercati sa o creati", s-a adresat Vladescu jurnalistilor prezenti.

Boc: Nu se pune problema impozitarii pensiilor


Premierul Emil Boc a declarat ca nu se pune problema impozitarii suplimentare a pensiilor si ca aceasta ipoteza nu a fost si nici nu va fi discutata in Guvern.

"Niciodata nu am discutat in Guvern, pana in acest moment, si nici nu vom discuta posibilitatea de impozitare a pensiilor. Exista cadrul legal in vigoare, nu se pune problema impozitarii suplimentare a pensiilor. Si domnul Vladescu a facut o declaratie spunand foate clar ca nu se pune problema impozitarii tuturor pensiilor", a declarat Boc.