Deficitul bugetar trebuie sa coboare la 5,9% din PIB in 2010

Deficitul bugetar trebuie sa coboare la 5,9% din PIB in 2010Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de guvernul Romaniei cu reprezentantii Fondului Monetar International este de 31,9 miliarde lei, in conditiile unor venituri de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli de 131,3 miliarde lei, potrivit unei scrisori suplimentare la acordul de finantare de tip stand-by ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

Cea mai mare parte a acestui deficit este estimat a fi realizat in ultimul trimestru din 2010.

FMI a fixat deja si tintele trimestriale de deficit, obiectivul pricipal al autoritatilor romane fiind acela de a reduce deficitul bugetar la 5,9% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 7,2% anul trecut.

"Este posibil ca Ministerul Finantelor sa nu reuseasca sa se incadreze in tinta de deficit bugetar, dar pentru moment 5,9% din PIB este plauzibil", a declarat Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania, care prognozeaza un deficit bugetar de aproximativ 6,5 - 6,5% din PIB sau circa 34 mliarde lei, fata de 31,9 miliarde lei, cat a estimat guvernul.

Pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit este de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro). Deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa limitele pentru a doua parte a anului reprezinta doar tinte indicative ce au fost stabilite pe baza actualelor proiectii macroeconomice.

Proiectiile au la baza prognozele macroeconomice convenite cu FMI, ce indica o crestere economica de 1,3% in acest an, dupa contractia severa de anul trecut, de 7,2%.

FMI a mai stabilit si limite trimestriale de cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat: 32,9 miliarde lei pentru primele trei luni si 65,1 miliarde pentru prima jumatate a anului. Dupa primele noua luni, cheltuielile ar trebui sa fie de cel mult 97,5 miliarde lei, iar pentru finalul anului este prevazut un nivel de 131,3 miliarde lei.

"Daca exista angajament din partea autoritatilor, cheltuielile pot fi tinute sub control, dar anumite categorii de venituri nu vor inregistra cresterile estimate. As vrea sa subliniez ca veniturile din contributii la asigurari sociale sunt estimate a se majora cu 4%, nivel ce pare destul de optimist in conditiile in care somajul ar mai putea urca, iar salariile s-au redus", a explicat Chidesciuc.

Veniturile bugetului consolidat sunt estimate la 37,8 miliarde lei in primele trei luni, 77,6 miliarde in primul semestru, 119,5 miliarde dupa noua luni si 161,8 miliarde pentru intregul an.

Citeste aici cum vede FMI sectorul bancar romanesc.

Cheltuielile de personal trebuie sa scada cu 0,2% din PIB, prin disponibilizari

Cheltuielile de personal trebuie sa scada cu 0,2% din PIB, prin disponibilizariAutoritatile romane s-au mai angajat in fata FMI sa inghete salariile personalului bugetar in 2010, sa scada primele si sa continue reducerea numarului de angajati la stat.

"Vom implementa masuri de reducere in continuare a cheltuielilor cu salariile, inclusiv o inghetare a tuturor salariilor, cu exceptia salariilor minime (economie de 0,3% din PIB), o continuare a politicii de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul si reducerea platii orelor suplimentare si a primelor (0,2% din PIB), insotite de modificari structurale de reducere a numarului de salariati in sectorul public (0,2% din PIB)", se explica intr-un act ce a fost adoptat de guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Eficienta angajatilor din sectorul public din Romania este printre cele mai slabe din Europa, in contextul in care 10,2% din PIB se duce catre cheltuieli cu salarizarea bugetarilor, sustine ministrul Finantelor publice, Sebastian Vladescu (foto).

"In Romania chetuielile bugetare sunt mult peste eficienta, mult peste ceea ce ne putem permite", a declarat Vladescu.

Astfel, guvernul s-a angajat sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB (aproximativ 240 milioane de euro) prin disponibilizari din sectorul public, iar o reducere similara ar urma sa fie facuta prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime.

"Reducerea cheltuielilor cu 0,2% din PIB este o masura ce poate fi realizata pentru ca, in primul rand produsul intern brut va reincepe sa creasca in acest an deci va fi necesara o reducere a cheltuielilor mai mica", sustine economistul sef al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.

Masurile impuse de FMI sunt necesare pentru ca guvernul sa se incadreze in deficitul bugetar de 5,9% din PIB in 2010. Atingerea tintei de deficit presupune ajustari bugetare de 2,5% din PIB, din care 0,6% din PIB reprezinta venituri suplimentare la buget si 1,9% din PIB - reduceri de cheltuieli.

Sebastian Vladescu a precizat ca autoritatile nu au stabilit inca un numar de disponibilizari in sectorul public pentru a se reduce cheltuielile de personal.

Deficit bugetar de 0,03% din PIB in ianuarie

Deficit bugetar de 0,03% din PIB in ianuarieDeficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 0,03% din PIB in prima luna a acestui an, potrivit datelor preliminare prezentate de secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina (foto).

"Estimarea preliminara ne arata un usor deficit pe prima luna, de 0,03% din PIB. Fata de anii anteriori am decis sa incepem mai in forta cu cheltuieile pentru a avea o executie mai liniara in acest an", a declarat Gheorghe Gherghina.

In trecut, Romania inregistra excedent bugetar in primele luni ale anului, iar in ultimele luni intra pe deficit bugetar. Spre exemplu, in ianuarie 2009, veniturile au fost mai mari decat cheltuielile cu 1,64 miliarde lei, rezultand un excedent bugetar de 0,3% din PIB.

FMI a virat la inceputul acestei saptamani transele a treia si a patra din imprumutul de la FMI, in valoare de 2,4 miliarde de euro, jumatate din bani urmand sa fie folositi pentru acoperirea deficitului bugetar.