Miza pe taxe

Miza pe taxeNivelul actual al contributiilor la asigurari sociale (CAS) ar trebui redus pentru a stimula angajatorii sa creeze noi locuri de munca, iar Guvernul ar trebui sa creasca valoarea altor taxe pentru a strange bani la bugetul de stat, apreciaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

“CAS-ul ar trebui micsorat, iar Guvernul ar trebui sa majoreze alte taxe pentru a face rost de bani la buget, care sa nu afecteze mediul privat. In prezent, exista un dezechilibru foarte mare intre nivelul CAS si celelalte taxe. Atat timp cat CAS-ul se pastreaza la valoarea actuala, este normal ca angajatorii sa gaseasca tot felul de vehicule prin care sa nu mai plateasca CAS. Prin urmare, nivelul de impozitare ar trebui schimbat daca autoritatile isi doresc sa pastreze si sa creeze locuri de munca”, spune Florin Pogonaru (foto).

In prezent, contributiile la asigurari sociale sunt de 31,3 (20,8 la angajator si 10,5% la angajat).

O scadere a CAS-ului nu ar trebui compensata, insa, de o modificare a valorii actuale a TVA (19%) si a cotei unice.

“Daca vrem sa avem in continuare locuri de munca si investitori straini in Romania, o conditie sine qua non este (conditie in lipsa careia nimic nu funtioneaza – n.red.) este sa pastram cota unica la nivelul actual. De asemenea, pe langa investitiile straine, este necesar sa mentinem si sa sustinem si consumul local. Daca nu vom fi atenti la consumul intern, riscul ar fi generarea unui somaj endemic”, mentioneaza Pogonaru.

Numarul somerilor a crescut in ianuarie la aproape 741.000, cu peste 31.500 fata de nivelul din decembrie, iar rata somajului a ajuns la 8,1%, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Numarul de someri a crescut deja in Romania timp de 19 luni consecutiv.

Avocatii: Legislatia muncii are nevoie de modificari urgente

Avocatii: Legislatia muncii are nevoie de modificari urgentePe langa propunerile AOAR, clarificarea cadrului legislativ care reglementeaza piata muncii trebuie sa fie o prioritate pentru autoritati in anul 2010, astfel incat atat angajatorii, cat si angajatii sa treaca mai repede peste perioada de criza, subliniaza Serban Paslaru (foto), avocat asociat in cadrul casei Tuca, Zbarcea si Asociatii.

„Legislatia nu raspunde intru totul necesitatilor specifice unei economii care se transforma, care trebuie sa se dezvolte. In prezent, conditiile in care pot fi realizate angajari sunt stricte, posibilitatile de a opta pentru munca temporara sunt extrem de limitate, regimul concedierilor este unul drastic, exista o suita intreaga de obligatii pe care angajatorii le au dar care in practica nu pot fi indeplinite, din motive obiective, iar contractele colective de munca la nivelul ramurilor se negociaza, de multe ori, fara a asigura o reprezentare corecta a majoritatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea in ramurile respective”, mentioneaza Paslaru.

In unele cazuri, cum ar fi o concediere disciplinara, se ajunge la situatii in care angajatorii sunt obligati, in urma unui proces castigat de catre salariatul concediat, sa fie reprimit de fostul angajator, chiar daca angajatorul in cauza a desfiintat departamentul din care facea parte salariatul anterior concedierii.

“Chiar daca pare doar o situatie improbabila, ne-am confruntat de multe ori cu un astfel de caz. Astfel, angajatorii, pe baza deciziilor instante, sunt nevoiti sa angajaze formal acei angajati concediati disciplinar, chiar daca nu au nevoie de ei”, afirma Paslaru.

Mihai Seitan, ministrul Muncii, spune ca ministerul are in vedere modificarea unor aspecte foarte importante din legislatia din domeniu, cum ar fi legea contractelor de munca, legea concedierilor colective sau legea sindicatelor.

„De saptamana viitoare vom incepe negocierile cu partenerii sociali pentru realizarea unui pact prin care fiecare partener sa vina cu o serie de masuri ale carui scop sa fie cresterea locurilor de munca”, precizeaza Seitan.

Miturile fortei de munca din Romania

Miturile fortei de munca din Romania

Pe langa realizarea unui cadru legislativ care sa permita crearea de noi locuri de munca, autoritatile locale trebuie sa treaca peste anumite mituri privind potentialul angajatilor romani si sa incurajeze trainingul si reformarea profesionala.

„Unul din miturile romanesti sugereaza ca avem o forta de munca ieftina si bine calificata, lucru care ne va permite sa fim tinta investitiilor externe dupa ce criza financiara va lua sfarsit. Un altul spune ca daca treci peste o perioada care te doare, vei iesi mai putin. Acestea insa nu sunt adevarate, iar fara investitii in dezvoltarea fortei de munca, Romania risca foarte mult”, spune Florin Pogonaru.

Romania a accesat pana in prezent doar 4,8% (201 mil. euro) din cele 4,2 miliarde de euro pe care Uniunea Europeana (UE) le pune la dispozitie pana in 2013, pentru pregatirea fortei de munca.

„Una din problemele care impiedica absorbtia fondurilor europene pentru resurse umane este lipsa de comunicare dintre administratie si cei care fac proiectele. De aceea se ajunge la respingerea multor proiecte sau la o durata prea mare de absorbtie a banilor in cazul altor proiecte”, afirma Seitan (foto).

Presedintele AOAR spune ca, in unele cazuri, firmele au ajuns sa-si recompenseze financiar angajatii care merg la training, deoarece salariatii si-au pierdut motivatia pentru a merge la cursuri de formare profesionala.

„Nu este nicio problema sa-ti impulsionezi financiar angajatii pentru a merge la traininguri, in conditiile in care acestia si-au pierdut din motivatie pe fondul crizei financiare. Lumea trebuie sa inteleaga ca modul de a face training s-a schimbat”, mai spune Pogonaru.