Romania asteapta sa iasa din recesiune

Romania asteapta sa iasa din recesiuneAnul 2009 a adus pentru economia Romaniei o contractie puternica a Produsului Intern Brut, de 7,1%, pe fondul crizei economice globale care ne-a afectat si pe noi, dupa ce in 2008 economia a crescut cu 7,1%.

"Sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010 au aratat semne incurajatoare de redresare economica si de reluare a cresterii economice", a declarat Vergil Voineagu (foto), presedintele Institutului National de Statistica, in cadrul unei conferinte de presa in care a analizat evolutia economiei in anul 2009.

Desi, initial, autoritatile romane considerau ca nu vom fi afectati de criza, Romania a intrat anul trecut in recesiune. Aproape jumatate din tarile din Uniunea Europeana au iesit in 2009 din recesiune, iar Romania ar putea sa realizeze o performanta similara in prima parte a acestui an.

"Polonia nu a intrat in criza in 2009, unele tari au iesit din criza in 2009, iar restul tarilor din Uniunea Europeana, printre care si Romania, se afla inca in recesiune, dar se afla la cote sensibil apropiate de a iesi din aceasta tara", sustine presedintele INS.

Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in ultimul trimestru din 2009, iar situatia economica s-a inrautatit semnificativ fata de trimestrul III, scaderea fiind de 1,5%, dupa ce, anterior, in date raportate la trimestrul precedent, produsul intern brut inregistrase o crestere de 0,1%.

Ce a contribuit cel mai mult la scaderea economiei in 2009?

Ce a contribuit cel mai mult la scaderea economiei in 2009?Consumul individual al gospodariilor si formarea bruta de capital fix au reprezentat principalii factori de scadere a Produsului Intern Brut pe intreg anul 2009, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica.

Anul trecut, consumul individual al gospodariilor a avut o contributie negativa de 6,8% la formarea PIB pe categorii de utilizari, iar formarea bruta de capital fix a contribuit cu -8,1%.

In sens opus, consumul colectiv efectiv al administratiilor publice, exportul net si reducerea stocurilor din economie au afectat pozitiv cresterea Produsului Intern Brut anul trecut.

Exportul net a avut o contributie pozitiva de 7,3% anul trecut, in timp ce variatia stocurilor si consumul administratiilor publice au avut ponderi mai reduse, de 0,4%, respectiv 0,1%.

Sursa grafic: INS

Serviciile au depasit anul trecut jumatate din PIB

Serviciile au depasit anul trecut jumatate din PIBSectorul serviciilor a avut anul trecut o pondere de 50,1% in Produsul Intern Brut, contribuind, in premiera, cu jumatate la valoarea adaugata bruta din economie, potrivit datelor prezentate ieri de Vergil Voineagu, presedintele INS.

Serviciile s-au plasat in ultimii ani foarte aproape de jumatate din PIB, mai exact la 48,9% in 2008, 49,4% in 2007 si 48,5% in 2006.

Productia industriala si-a crescut, de asemenea, ponderea anul trecut, de la 22,9% in 2008 la 23,8% in 2009.

In sens opus, constructiile si-au redus ponderea de la 10,6% in 2008 la 9,8% in 2009, iar ponderea agriculturii s-a diminuat de la 6,7% la 6,3% in aceasta perioada.