Concordatul preventiv si mandatul ad-hoc - alternative la insolventa

Concordatul preventiv si mandatul ad-hoc - alternative la insolventaMulte firme au ales in 2009 si in prima parte a lui 2010 sa intre in procedura de insolventa pentru a putea face fata dificultatilor financiare cu care se confrunta, insa exista si alte alternative de a rezolva problemele financiare - concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc.

"Dificultatea este o stare pe care insasi compania o recunoaste. Nu este starea de insolventa, este starea anterioara insolventei. Concordatul prevenitv este o solutie realizata cu asistenta unui profesionist in lichidare prin care se negociaza inghetarea unor datorii, eliminarea unor penalitati sau reesalonarea datoriilor. Este o procedura foarte utila pentru companiile care se afla in dificultate si este indicat sa inceapa sa o foloseasca", sustine avocatul Dinu Petre (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Mai clar, concordatul este un mecanism de evitare a insolventei ce consta intr-o intelegere intre debitor si creditori prin care se stabileste modalitatea prin care debitorul aflat in dificultate financiara isi va plati datoriile. Aceasta procedura presupune ca debitorul sa recunoasca ca are dificultati financiare si sa caute impreuna cu creditorii modalitati de a se redresa.

Pe langa concordatul preventiv, cealalta alternativa pe care companiile o au la dispozitie o reprezinta mandatul ad-hoc.

"Mandatul ad hoc este un mandat dat pe o perioada foarte scurta de timp lichidatorului care negociaza in parte cu fiecare dintre creditori", explica avocatul Dinu Petre.

Aceasta alternativa, mandatul ad-hoc este, mai exact, o pro­cedura confidentiala, de­clansata la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de in­stan­ta, negociaza cu creditorii pentru a realiza o intelegere intre acestia si debitor astfel incat compania sa depaseasca starea de dificultate financiara.

"Credem ca mandatul ad-hoc este o solutie care ar trebui promovata pentru toate firmele care incep sa isi dea seama ca se afla in dificultati financiare. Procedura are foarte multe avantaje: este foarte scurta, cel mult 90 de zile, iar in acelasi timp este si confidentiala", a explicat Luminita Ristea.

Mandatarul poate propune creditorilor stergeri, reesalo­nari sau reduceri partiale de datorii, iar debitorului ii poate sugera diverse masuri de imbunatatire a situatiei sale financiare.

Luminita Ristea si Dinu Petre se afla la conducerea Nexia Romania, in calitate de presedinte si, respectiv, vice-presedinte.

Cum au reactionat bancile la alternative? Negativ...

Cum au reactionat bancile la alternative? Negativ...Desi cele doua alternative pe care firmele le au sunt mult mai usoare decat procedura insolventei, bancile, care sunt creditorii principali in aproape toate cazuri, se arata reticente fata de concordatul preventiv si mandatul ad-hoc.

"In Constanta avem 2 clienti care au initiat procedura de mandat ad-hoc la tribunal si ne afla la mijlocul procedurii, iar feedback-ul este pozitiv. Am discutat cu banci mai mici si institutii de leasing care au privit pozitiv aceasta forma de redresare. Deziluzia noastra a fost ca bancile mari au fost reticente. Ne dorim ca bancile mari sa inteleaga ca trebuie sa ne fie parteneri. Este criza, si asa cum noi suntem alaturi de clientii nostrii si ii ajutam sa treaca peste momentele dificile din punct de vede financiar, si bancile trebuie sa intelaga ca acest mandat ad-hoc este in ajutorul tuturor pentru ca daca se ajunge la insolventa sau la faliment este mult mai rau", sustine Luminita Ristea (foto), managing partner in cadrul Consulting R Group.

Cauza acestei reticente este explicata prin faptul ca la procedura de insolventa cei care isi recupereaza creantele sunt intai creditorii privilegiati, adica bancile, iar mandatul ad-hoc ofera sanse egale creditorilor de a-si recupera creantele.

"Legea insolventei stabileste o ordine a satisfacerii creantelor pe ordine de creditori si se imparte suma care rezulta din recuperarea creantelor, suma care, de fiecare data, este mai mica decat cea datorata. Cei de la coada, care sunt de fapt marea majoritate, raman cu creantele aproape neincasate. In cazul insolventelor se recupereaza sub 10%, iar acesti bani trebuie sa se imparta intre creditori, dar intai iau bani creditorii privilegiati si abia apoi cei neprivilegiati. Bancile au un rang privilegiat si de aici apare si reticenta lor fata de mandatul ad hoc", explica avocatul Dinu Petre.

Concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc este un instrument aflat la dispozitia companiilor aflate in dificultate, pe care pot alege sa il foloseasca, in timp ce insolventa este ceruta, in general, de creditori.