Criza se va termina cand somajul va incepe sa scada

Criza se va termina cand somajul va incepe sa scadaSeful Fondului Monetar International - institutia care vegheaza asupra sistemului financiar global -, Dominique Strauss-Kahn (foto), s-a aflat ieri intr-o scurta vizita in Romania pentru a discuta despre cauzele, efectele, dar si lectiile crizei economice.

Francezul Dominique Strauss-Kahn este, in mod clar, cel mai realist economist care a venit in Romania pentru a spune lucrurilor pe nume pe timp de criza. El a explicat ca somajul urmeaza sa mai creasca in Romania si, desi autoritatile romane deja vorbesc despre revenire, o sa iesim din criza abia atunci cand rata somajului va incepe sa scada.

"Unii dintre romani o sa isi piarda locurile de munca in urmatoarele luni, in aprilie, mai, iunie... Pentru ca rata somajului nu o sa scada asa de repede, dar autoritatile trebuie sa se lupte pentru a sustine economia si trebuie sa isi faca temele", a declarat seful FMI in cadrul discursului tinut in Aula Magna pentru studentii Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Rata somajului din Romania a urcat in februarie la 8,3%, dupa ce in ianuarie se plasa la 8,1%. Peste 20.000 de persoane din sectorul privat sau cel public au devenit someri doar in luna februarie, numarul total al acestora ajungand la 762.375.

"Chiar daca primele semne de revenire au aparut, chiar daca economia va creste, asta nu inseama ca s-a terminat criza, iar rata somajului va continua sa mai creasca cateva luni. Criza nu se va termina pana cand rata somajului nu va incepe sa scada", a mai declarat Dominique Strauss-Kahn (DSK in presa internationala), fara a face estimari pentru nivelul pana la care va urca rata somajului in Romania.

Declaratiile sefului FMI, desi poate ii sperie pe romani, sunt cu mult mai realiste decat cele ale autoritatilor romane. Presedintele Traian Basescu ne spunea acum cateva zile "sa nu ne mai lamentam atat de rata somajului", iar ministul Muncii, Mihai Seitan, sustinea in ianuarie ca rata somajului s-a oprit din crestere, dar datele statistice l-au contrazis.

INTREBAREA PENTRU CITITORI: Sa ne lamentam mai putin in privinta somajului?


Sursa foto: Mediafax/ Andreea Balaurea


FMI - doctorul personal al Romaniei

FMI - doctorul personal al Romaniei

Pentru a le explica mai bine studentilor de la Academia de Studii Economice relatia dintre tarile care au cerut ajutor financiar si FMI, Dominique Strauss-Kahn a facut o paralela cu relatia dintre un doctor si pacientii sai.

"Noi suntem doctori pentru tarile care se afla in suferinta, dar trebuie tinut minte ca doctorii nu ofera doar medicamente si spun si ce trebuie sa faca pacientii pentru a se face bine, pentru ca in caz contrar o sa ramana la fel de bolnavi si dupa ce doctorul va pleca", a declarat DSK, in cadrul discursului din Aula Magna, incercand sa explice de ce impune anumite conditii tarilor carora le ofera sprijin financiar.

Romania a incheiat un acordat de finantare externa cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii internationale in mai 2009 pe o perioada de 2 ani in valoare de 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro provin de la Fond.

"Noi iti spunem ca trebuie sa iti schimbi comportamentul, altfel poti sa iei oricate medicamente vrei, sa imprumuti oricat de multi bani, dar vei ramane tot intr-o stare proasta", sustine seful FMI.

Strauss-Kahn a mai oferit si un sfat important pentru Romania: "Trebuie sa munciti mult ca sa iesiti din criza si sa va imbunatatiti dezvoltarea economica pe termen lung”.

Romania se afla pe drumul cel bun pentru iesirea din criza, insa trebuie sa munceasca, a explicat DSK, oferind ca exemplu Ungaria.
"Ungaria a inceput mai devreme cu ajutorul nostru si inca nu a iesit din criza, dar sunt pe drumul cel bun. Cred ca va fi la fel si pentru Romania, dar trebuie sa munciti ca sa iesiti din criza, sa va reveniti cat mai repede", a declarat DSK.

Estimarile actuale ale FMI indica o crestere economica de 1,3% din PIB pentru Romania in 2010, insa prognoza ar putea fi revizuita in urmatoarele saptamani, cel mai probabil in sensul unei scaderi.

Costul rezolvarii crizei: datorie publica imensa

Costul rezolvarii crizei: datorie publica imensa

Seful FMI a vorbit ieri si despre criza financiara globala, care a pornit de la sectorul financiar din Statele Unite ale Americii, dar care risca sa se transforme intr-o criza a sectoarelor publice din numeroase tari.

“Modalitatea de a evita colapsul economiei globale a fost sa inlocuiesti o parte din datoria privata cu datorie publica, ceea ce a fost un lucru bun dupa parerea mea, dar acum avem o problema cu datoria publica, ceea ce este adevarat si trebuie sa o rezolvam imediat ce este posibil. Guvernele trebuie sa faca fata imediat datoriilor publice imense”, a declarat seful FMI, economistul francez Dominique Strauss – Kahn.

Si in acest caz, pentru a se face mai clar inteles de studentii de la Academia de Studii Economice, seful FMI a recurs la o noua paralela.

"Sa luam cazul unui incendiu. Cand o casa a luat foc si erau copii inauntru, pompierii au fost nevoiti sa stinga focul. Asa ca au folosit foarte multa apa si i-am salvat, dar acum este prea multa apa. Costul rezolvarii crizei este o indatorare publica imensa", a declarat DSK.

Seful FMI a mai explicat ca una din primele lectii oferite de criza mondiala este ca economiile nu pot functiona mai bine fara o reglementare mai buna a sistemelor financiare.

Al cui era ceasul uitat in Parlament?

Al cui era ceasul uitat in Parlament?

Scurta vizita a lui Dominique Strauss-Kahn in Romania nu a fost lipsita de mici peripetii. Seful Fondului Monetar International si-a dat jos ceasul de la mana in timpul discursului pe care l-a tinut in Parlament, dar a uitat sa il mai puna la loc la plecare, programul sau fiind extrem de incarcat.

Dupa discursul de la Parlament, seful FMI s-a indreptat catre aeroportul Henri Coanda, unde a sustinut o conferinta de presa ce a durat aproximativ o ora, dupa care a plecat spre New York. In mod imbucurator, Dominique Strauss-Kahn si-a recuperat ceasul uitat in Parlament in aeroport inainte de a pleca.

"A fost o placere pentru mine sa vizitez Romania si sa am oportunitatea de a discuta despre situatia economica a tarii cu numeroase persoane, de la reprezentanti ai guvernului, parlamentari, academicieni si studenti. FMI este de mult timp un prieten si un partener al Romaniei, inclusiv in contextul actualei crizei cand am oferit sprijin financiar semnificativ, si speram sa ne continuam relatia si pe viitor", a concluzionat DSK la coferinta de presa din aeroport.