2 / 5

FMI - doctorul personal al Romaniei

Pentru a le explica mai bine studentilor de la Academia de Studii Economice relatia dintre tarile care au cerut ajutor financiar si FMI, Dominique Strauss-Kahn a facut o paralela cu relatia dintre un doctor si pacientii sai.

"Noi suntem doctori pentru tarile care se afla in suferinta, dar trebuie tinut minte ca doctorii nu ofera doar medicamente si spun si ce trebuie sa faca pacientii pentru a se face bine, pentru ca in caz contrar o sa ramana la fel de bolnavi si dupa ce doctorul va pleca", a declarat DSK, in cadrul discursului din Aula Magna, incercand sa explice de ce impune anumite conditii tarilor carora le ofera sprijin financiar.

Romania a incheiat un acordat de finantare externa cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii internationale in mai 2009 pe o perioada de 2 ani in valoare de 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro provin de la Fond.

"Noi iti spunem ca trebuie sa iti schimbi comportamentul, altfel poti sa iei oricate medicamente vrei, sa imprumuti oricat de multi bani, dar vei ramane tot intr-o stare proasta", sustine seful FMI.

Strauss-Kahn a mai oferit si un sfat important pentru Romania: "Trebuie sa munciti mult ca sa iesiti din criza si sa va imbunatatiti dezvoltarea economica pe termen lung”.

Romania se afla pe drumul cel bun pentru iesirea din criza, insa trebuie sa munceasca, a explicat DSK, oferind ca exemplu Ungaria.
"Ungaria a inceput mai devreme cu ajutorul nostru si inca nu a iesit din criza, dar sunt pe drumul cel bun. Cred ca va fi la fel si pentru Romania, dar trebuie sa munciti ca sa iesiti din criza, sa va reveniti cat mai repede", a declarat DSK.

Estimarile actuale ale FMI indica o crestere economica de 1,3% din PIB pentru Romania in 2010, insa prognoza ar putea fi revizuita in urmatoarele saptamani, cel mai probabil in sensul unei scaderi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri