Fondurile europene trebuie privite ca fonduri de investitii, daca vrem sa ajungem ca Polonia

Fondurile europene trebuie privite ca fonduri de investitii, daca vrem sa ajungem ca PoloniaRomania trebuie sa invete din povestea de succes a Poloniei sa atraga mai multe fonduri europene, dar si sa invete sa le utilizeze corect si sa finalizeze cat mai multe programe finantate din fonduri europene.

“Fondurile europene sunt chiar utile si, daca sunt folosite eficient, chiar produc restructurare, produc dezvoltare, competitivitate si chiar sustenabilitate. Mirarea fata de Polonia nu a fost ca a avut crestere economica, ci ca a avut o crestere in cativa ani chiar in timpul crizei, iar ei spun foarte clar ca au reusit datorita faptului ca au luat fondurile europene drept investitii intr-o perioada in care investitiile nu veneau de nicaieri, mai ales investitiile straine”, a declarat Vasile Puscas (foto), consultant specialist pentru programe europene la Banca Transilvania.

Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009, avansul economiei fiind de 1,7%, in timp ce toate celelalte state membre se aflau in recesiune, inclusiv Romania, care a inregistrat o contractie a Produsului Intern Brut de 7,1%.

Noi, romanii, am privit aceste surse financiare ca fiind surse de asistenta sociala economica, nu de investitii economice, obisnuindu-ne in doua decenii sa stam cu mana intinsa dupa tot felul de proiecte de asistenta. Acum este vorba de proiecte de dezvoltare care au fondurile europene drept sursa de investitii. Trebuie sa gandim altfel, trebuie sa ne schimbam nu mentalitatea, ci cultura economica si de piata”, a subliniat Vasile Puscas.

In perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Vasile Puscas a fost Ministru Delegat in guvernul Adrian Nastase, Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.

“Eu cand negociam spuneam asa: Intr-o dimineata o sa va treziti in Uniunea Europeana! Acum, sfatul meu este: Sa ne trezim ca suntem in Uniunea Europeana si sa lucram pe programele europene pentru ca sunt programe care vizeaza evolutia noastra pe termen lung. In ultimele doua decenii, afacerile din Romania, mai ales cele realizate de catre autohtoni, au fost percepute si concepute pe termen scurt, conjunctural, dar acum am intrat in alta lume si trebuie sa ne miscam”, atrage atentia Puscas.

Fondurile europene, o gura de aer pe timp de criza

Fondurile europene, o gura de aer pe timp de crizaTotusi, pentru ca Romania sa ajunga la nivelul Poloniei trebuie sa isi stabileasca o strategie de restructurare economica si dezvoltare sustenabila si, cel mai important, sa o urmeze.

Fostul ministru Vasile Puscas explica: “In primul rand ar trebui sa avem o strategie cat se poate de clara pe care sa o urmam referitoare la procesul de restructurare economica si de dezvoltare sustenabila. Nu numai sa avem o strategie, dar sa o si urmam. In al doilea rand, in contextul in care este Romania acum, dar si alte state, fondurile europene nu numai ca sunt fonduri de investitii extraordinar de valoroase, dar sunt adevarata gura de aer care o primesc statele membre in aceasta presiune extraordinara a crizei”.

Dar, acest lucru implica necesitatea unui management eficient al fondurilor europene foarte bine corelat cu strategiile si programele de dezvoltare de care Romania are nevoie.

Ce trebuie sa faca un potential beneficiar de fonduri europene?

Ce trebuie sa faca un potential beneficiar de fonduri europene?De multe ori potentialii beneficiari de fonduri europene nu parcurg toate etapele unui proiect, iar in multe dintre cazuri ajung sa ceara co-finantare de la banci foarte tarziu sau nu au o relatie buna cu compania care le ofera consultanta.

Profesorul Vasile Puscas ne-a detaliat care sunt cele mai importante aspecte pe care beneficiarii nu trebuie sa le uite cand au decis sa inceapa un proiect pe baza de fonduri europene.

“Sfatul meu ar fi ca toti posibilii beneficiari, ca sunt companii private, companii sau institutii publice, sa priveasca fondurile europene drept o sursa de investitii, deci destinata investitiilor pentru programe de dezvoltare, pentru ca nu orice fel de programe economice-sociale sunt finantate, doar programele de dezvoltare corelate cu programele europene. In al doilea rand, orice posibil beneficiar ar trebui sa se intereseze la o banca in ceea ce priveste sursele de acoperire a investitiilor”, a detaliat consultantul special al Bancii Transilvania.

Banca Transilvania vrea sa incheie proiecte europene cu viitorii clienti in valoare totala de 100 milioane euro in o perioada de un an, o parte din bani urmand sa vina din fonduri europene nerambursabile, iar cealalta reprezentand co-finantarea acordata de banca prin intermediul creditului "gata garantat".

“In acelasi timp un posibil beneficiar ar trebui sa contacteze o firma de consultanta. Consultanta este nu un lucru rau si necesar, ci este un lucru absolut necesar. Spun rau pentru ca din pacate foarte multi considera ca este un cost suplimentar. In cea mai mare parte costurile de consultanta pentru proiectele rationale sunt deductibile din proiect, din fondurile care finanteaza proiectul. Apoi noi avertizam de la bun inceput ca firma de consultanta trebuie sa aiba capacitatea nu doar de a sprijini clientul in redactarea proiectului si dosarului de aplicatie ci si de a insoti beneficiarul pana la terminarea programului de implementare a proiectului”, a mai adaugat domnul Puscas.

Uniunea Europeana ne da fonduri, dar nu ne obliga sa le luam

Uniunea Europeana ne da fonduri, dar nu ne obliga sa le luamStatele membre ale Uniunii Europene contribuie la bugetul comun cu o cota de 1,14% din Produsul Intern Brut si pot atrage fonduri europene de o valoare mai mare daca au proiecte eligibile pe care le implementeaza.

Polonia, Cehia si Slovacia au reusit acest lucru, UE suplimentand fondurile structurale disponibile pentru aceste state cu inca 1 miliard de euro. In sens opus, Romania abia reuseste sa atraga fonduri egale cu contributiile pe care le plateste.

Cred ca pana la urma vom cheltui cel putin cat platim, dar asta nu este o consolare. Asta este o minte de contabil care zice - Dau atat si iau atat. Trebuie sa gandim in termeni de business de valoare nou creata. Fondurile acestea sunt pentru a crea nou valoare in statele membre care sa sustina acele directii vizate de Uniunea Europeana. Daca doar facem pe plac contabililor si zicem atat am dat si atat am luat, atunci orice om de afaceri va spune: No big deal!”, a subliniat Vasile Puscas.

Profesorul Puscas si specialist in fonduri europene sustine, totusi, ca pe viitor Romania are sanse sa atraga si sa utilizeze mai multi bani decat contributiile pe care le plateste la bugetul Uniunii Europene.

“Cred ca au intrat si autoritatile de management si autoritatile publice in faza apropierii de linia rosie de criza. Apoi si potentialii beneficiari, tot asteptand sa se insenineze si cerul acesta al economiei, o sa isi dea seama ca fondurile europene devin sursa cea mai accesibila si eficienta chiar daca procedural este mai dificil sa le atragi. Si, in plus, cred ca si-au dat seama si bancile ca este un domeniu in care fiecare isi are locul si fiecare poate sa produca”, explica fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana.

Pana acum, din cele peste 30 de miliarde de euro puse la dispoziaie de Uniunea Europeana tarii noastre, am absorbit aproximativ 5%.

Uniunea Europeana a transmis numeroase semnale ca ar fi foarte util Romaniei sa foloseasca fondurile europene, dar daca Romania are bani suficienti, are “o invazie de investitii” si nu are nevoie de fondurile europene nimeni nu o obliga sa le foloseasca, nici macar Comisia Europeana. Teoretic poate sa existe stat membru care are destinate fonduri, dar are alte surse. Daca nu vrea sa foloseasca fondurile si crede ca nu are nevoie de ele, Uniunea Europeana procedeaza la realocari cum este cea realizata in favoarea celor trei state”, a concluzionat Vasile Puscas.