FMI vine sa analizeze deficitul bugetar

FMI vine sa analizeze deficitul bugetarMisiunea Fondului Monetar International soseste astazi la Bucuresti si va ramane pana pe 7 mai pentru evaluarea trimestriala a programului de finantare incheiat cu Romania. Totusi, Jeffrey Franks, seful misiunii, va ajunge la Bucuresti cu o zi sau doua mai tarziu. In urma evaluarii FMI, care incepe astazi, Romania ar putea primi in iunie transa a cincea a acordului stand-by, in valoare de 850 milioane euro, daca vor fi respectate conditiile asumate de Guvernul de la Bucuresti.

Romania a negociat anul trecut un pachet de asistenta financiara de aproape 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare pentru a rezista pe perioada crizei.

Deficitul bugetar al Romaniei si evolutia veniturilor si cheltuielilor de la buget vor fi principalele teme de discutie dintre reprezentantii FMI si Guvern, in conditiile in care exista riscul ca pana la finalul anului sa nu ne incadram in tinta de deficit bugetar de 5,9% din Produsul Intern Brut.

"Astept o presiune mai puternica din partea Fondului pentru reducerea cheltuielilor deoarece Guvernul roman este prea lent. Se vorbeste de o reducere a numarului de bugetari cu 60.000, dar cifra este prea mica fata de ceea ce Guvernul s-a angajat in fata FMI sa faca", a declarat, pentru Wall-Street, analistul Bogdan Baltazar.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara recent ca Fondul va analiza posibilitatea acceptarii unui deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB pentru Romania, in conditiile in care estimarea de crestere economica a fost revizuita de la 1,3% la 0,8%.

Discutiile dintre reprezentantii FMI si Guvern se anunta aprinse

Discutiile dintre reprezentantii FMI si Guvern se anunta aprinseRomania s-a angajat prin acordul de finantare incheiat cu FMI ca, in primul trimestru din 2010, sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 8,25 miliarde lei si sa inregistreze cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat de cel mult 32,9 miliarde lei, in conditiile in care veniturile bugetului consolidat estimate pentru primele trei luni se ridica la 37,8 miliarde lei.

Surse din cadrul Ministerului de Finante au declarat, potrivit NewsIn, ca Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita cu FMI pe primul trimestru, de 8,25 miliarde lei, in conditiile in care incasarile au depasit 35 miliarde lei si se apropie de 36 miliarde lei, iar cheltuielile au fost mai mici decat cele prognozate initial.

Insa, Guvernul de la Bucuresti inca nu a rezolvat problema arieratelor, situatie ce poate fi solutionata doar prin continuarea reformelor.

"Probabil ne-am incadrat in tinta trimestriala de deficit bugetar tocmai pentru ca au crescut arieratele, insa trebuie reduse cheltuielile daca nu vrem sa ajungem ca grecii. Dai mana libera oamenilor sa reduca cheltuielile crezand ca se vor descurca, dar cand vezi ca nu reusesc atunci trebuie sa pui piciorul in prag. Sunt convins ca in discutiile informale cu Guvernul, FMI o sa trateze subiectele in termeni duri", a subliniat Bogdan Baltazar (foto).

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finalul acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI.

Estimarile FMI pentru Romania sunt optimiste

Estimarile FMI pentru Romania sunt optimisteIntre timp, FMI estimeaza ca Romania va inregistra in 2011 cea mai buna performanta economica din Europa, cu o crestere a PIB-ului de 5,1%, cu toate ca pentru acest an a coborat estimarea de crestere economica de la 1,3% la 0,8%.

Economistii consultati de Wall-Street apreciaza estimarea optimista, dar realizabila doar daca Romania va utiliza mai multe fonduri europene, iar activitatea de creditare se va relua.

Romania ar urma sa inregistreze un avans economic de 5,1% in 2011, potrivit FMI, in contextul in care cresterea economica a zonei tarilor emergente este estimata la 3,4%. De asemenea, economia Romaniei ar urma sa fie cea mai performanta din Uniunea Europeana in 2011, in timp ce Grecia va fi singura tara ramasa in recesiune, cu o scadere de 1,1% a Produsului Intern Brut.

"Consider ca este usor optimista estimarea de 5,1% pentru 2011. Probabil ca Fondul mizeaza pe revenirea economiei mondiale, dar tot este optimista. Inca este complicat sa vedem ce se va intampla in 2010, dar ceea ce stim este ca primul trimestru din acest an a fost sub asteptari. E greu de spus si cat o sa fie cresterea economica in 2010, ca o sa fie 0,6% sau 0,8%, dar in mod clar o sa fie sub 1%", a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Romania a inregistrat o crestere economica de 7,3% in 2008, urmata de o contractie economica de 7,1% in 2009.