1 / 4

FMI vine sa analizeze deficitul bugetar

Misiunea Fondului Monetar International soseste astazi la Bucuresti si va ramane pana pe 7 mai pentru evaluarea trimestriala a programului de finantare incheiat cu Romania. Totusi, Jeffrey Franks, seful misiunii, va ajunge la Bucuresti cu o zi sau doua mai tarziu. In urma evaluarii FMI, care incepe astazi, Romania ar putea primi in iunie transa a cincea a acordului stand-by, in valoare de 850 milioane euro, daca vor fi respectate conditiile asumate de Guvernul de la Bucuresti.

Romania a negociat anul trecut un pachet de asistenta financiara de aproape 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare pentru a rezista pe perioada crizei.

Deficitul bugetar al Romaniei si evolutia veniturilor si cheltuielilor de la buget vor fi principalele teme de discutie dintre reprezentantii FMI si Guvern, in conditiile in care exista riscul ca pana la finalul anului sa nu ne incadram in tinta de deficit bugetar de 5,9% din Produsul Intern Brut.

"Astept o presiune mai puternica din partea Fondului pentru reducerea cheltuielilor deoarece Guvernul roman este prea lent. Se vorbeste de o reducere a numarului de bugetari cu 60.000, dar cifra este prea mica fata de ceea ce Guvernul s-a angajat in fata FMI sa faca", a declarat, pentru Wall-Street, analistul Bogdan Baltazar.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara recent ca Fondul va analiza posibilitatea acceptarii unui deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB pentru Romania, in conditiile in care estimarea de crestere economica a fost revizuita de la 1,3% la 0,8%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri