Macro: Exporturile vor stimula revenirea economiei

Macro: Exporturile vor stimula revenirea economieiRomania ar putea inregistra in acest an o crestere economica cuprinsa intre -0,5% si 1%, in functie de situatia din a doua parte a anului si de evolutiile pe plan international, a declarat directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun (foto).

In opinia sa, cresterea economiei romanesti va fi stimulata de revigorarea exporturilor, motiv pentru care Banca Nationala a Romaniei (BNR) intervine pentru mentinerea monedei nationale la un nivel mediu, fara a se intari prea puternic, pentru a pastra competitivitatea la export a produselor romanesti.

O revenire a economiei prin stimularea exporturilor va creste, insa, dependenta Romaniei de perspectivele economice ale zonei euro, subliniaza Craciun, care estimeaza ca revigorarea economica "va fi intarziata fata de zona europeana".

“Cresterea exporturilor a avut rol esential in aprecierea economiei Romaniei, desi in ultimii ani a crescut mult si rolul consumului intern, alimentat de dinamica creditului. Anul acesta nu ar fi realist sa ne asteptam la o crestere a consumului intern, pentru ca somajul va continua sa creasca, politica salariala a sectorului privat si poate si a celui public este foarte prudenta. Pe de alta parte, ritmul de creditare va ramane foarte scazut”, a explicat Craciun.

El considera ca primul trimestru nu este foarte relevant pentru performanta intregului an si ca evolutia din Romania va depinde si de ceea ce se intampla pe piata internationala.

"Am plecat de la ideea ca primul trimestru al anului va arata primii muguri ai revenirii economice, dar este posibil sa nu fie asa. Asteptarile de crestere economica aluneca din ce in ce mai mult spre sfarsitul anului. Estimez un interval cuprins intre -0,5 si 1% la sfarsitul acestui an", a afirmat Craciun.

Directorul de investitii al Eureko Pensii anticipeaza o presiune mai mare pe aprecierea leului in perioada verii si o tendinta de depreciere la sfarsitul acestui an.

Pensii private: Pilonul III se revigoreaza cel mai devreme in 2011

Pensii private: Pilonul III se revigoreaza cel mai devreme in 2011Radu Craciun vede posibila, abia de anul viitor, o revenire a pilonului III de pensii private facultative, unul din sectoarele cele mai afectate de criza mondiala, prin diminuarea semnificativa a nivelului de vanzari noi din industria locala.

“Nu putem vorbi de o revigorare a pilonului III fara o revigorare a sectorului corporatist. Daca ne uitam la vanzarile anilor trecuti, ele au fost stimulate de pachetele cumparate de companii pentru proprii angajati, ca beneficii salariale suplimentare. De aceea, nu ma astept la o revenire a pilonului III anul acesta, ci eventual in 2010 pentru ca astfel de beneficii salariale trebuie incluse in bugetele anuale ale firmelor, iar pentru anul in curs ele sunt deja facute“, a explicat Craciun.

In momentul in care bugetele pentru 2011 vor fi create, spune Craciun, astfel de beneficii ar putea fi incluse din nou, astfel ca vanzarile de pensii facultative ar putea intra pe un trend ascendent.

Citeste aici mai multe despre cum crede reprezentantul Eureko ca vor evolua fondurile de pensii in 2010 si anii urmatori.

“Piata vrea riscuri scazute si randamente certe”

In ceea ce priveste Eureko Pensii, compania are in plan sa adauge o garantie la produsul cu care este prezent pe pilonul III al pensiilor private facultative.

“Suntem in discutii finale cu Comisia de Supraveghere a sistemului de Pensii Private (CSSPP), care speram sa aprobe prospectul in maxim o saptamana, pentru adaugarea unei garantii la fondul Eureko Confort cu care suntem prezenti pe pilonul III. Acea garantie care este specifica fondurilor de pensii private obligatorii de pe pilonul II noi o vom da si pe pilonul III (garantia contributiilor nete, inclusa in legea privind fondurile de pensii obligatorii, adica Pilonul II - n.red.)”, a declarat directorul de investitii al Eureko Pensii.

In industria locala, o astfel de garantie mai este oferita pe pilonul III pentru clientii fondul ui ING Optim, lansat in august 2007 si administrat de ING Asigurari de Viata.

Craciun a mai explicat ca in momentul de fata, in contextual actual, clientii sunt foarte preocupati de garantii si de asigurarea unui plafon minim in ceea ce priveste pierderile potentiale pe care le pot avea din investitii. “Aceasta a fost si filosofia pentru care Eureko a lansat, pe piata asigurarilor, produsul FelxInvest cu garantie 10% a randamentului in 2010 (12% anul trecut), pentru ca piata vrea riscuri scazute si randamente certe”, a precizat Craciun.


Banci: Creditarea nu se va relua mai devreme de T3

Banci: Creditarea nu se va relua mai devreme de T3Radu Craciun a declarat ca nu se asteapta la o reluare a creditarii mai devreme de trimestrul al treilea al acestui an, chiar daca dobanzile vor mai scadea.

“Si bancile au alte preocupari in prezent, cum ar fi rezolvarea portofoliilor neperformante. Reluarea creditarii va fi un proces gradual, pe care nu ma astept sa il vedem in urmatoarele luni”.

Craciun mai constata ca nici bancile din Romania nu sunt foarte dormice sa crediteze, pentru ca daca ar vrea cu adevarat altfel ar arata preturile.

“Nu cred ca perceptia de risc a pietei justifica preturile mari, pentru ca astfel indeparteaza clientii. Chiar ii spuneam unui bancher ca, in opinia mea, daca riscul este preocuparea de baza, atunci ar trebui sa inaspreasca toate conditiile de eligibilitate, dar sa practice dobanzi mai mici”, sustine directorul de investitii al Eureko.

Astfel, pentru limitarea expunerilor riscante exista si alte metode decat un nivel ridicat al dobanzilor pe piata bancara.

”Insa, in ultima instanta, trebuie sa tinem cont de faptul ca toate bancile vor sa faca profit, si atunci cand nu il mai pot obtine din zona de trading creste presiunea pe identificarea altor zone profitabile”, a mai spus Craciun.

Piete de capital: Bursele emergente sunt principalul factor de dinamizare a economiei

Piete de capital: Bursele emergente sunt principalul factor de dinamizare a economieiIn ce priveste predictiile privind pietele financiare, Craciun vede doua mari scenarii: fie o evolutie dreapta, dar cu volatilitati in anumite momente, fie o tendinta de crestere mai agresiva.

Mai mult, el considera ca pietele emergente, precum Asia sau America Latina, vor ramane principalul factor de dinamizare ale conomiei mondiale.

“Pe de alta parte, este de asteptat sa vedem niste masuri macro care pe termen scurt sa duca la o ajustare negativa a acestor piete. Dar pe termen lung, investitiile in piete emergente vor fi interesante. Cred ca ne putem astepta ca bursa din SUA sa isi revina mai repede decat Europa, desi avem o problema legata de dolar – ramane de vazut in ce masura este cineva dispus sa isi ia expunere pe moneda Americana, in conditiile in care s-au pompat atatia dolari in economie”, explica Radu Craciun.

In opinia sa, pietele din regiune cunt captive celor europene dezvoltate, desi ar putea demara odata cu restul Europei.

“Chiar daca vedem acum investitori venind in Romania, tot rezultatele financiare vor conta. Chiar daca in prima faza bursa va creste, cand vor aparea bilanturile, care inevitabil vor suferi din cauza lipsei de performanta a economiei, vom vedea si ajustari ale preturilor pe bursa”, a conchis Craciun.