Majorarea impozitelor va accentua recesiunea

Majorarea impozitelor va accentua recesiuneaZvonurile privind majorarea cotei unice de impozitare de la 16% la 20% si a cotei TVA de la 19% la 24% sau 25% i-au ingrijorat puternic pe romani, inclusiv pe economisti, analisti, dar si oameni de afaceri, care subliniaza ca masura nu va aduce efectele asteptate.

Consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment daca guvernul va majora cota unica la 20% si cota TVA la 25%. In plus, veniturile populatiei se vor reduce, in prima faza din cauza unei cote unice de impozitare mai ridicate si, in a doua faza, vor avea o putere de cumparare mai redusa din cauza ca totul se va scumpi ca urmare a majorarii cotei TVA.

“Desi o crestere a cotei TVA este preferata de FMI, nu cred ca este posibila in acest moment. Romania se confrunta cu probleme semnificative pe partea de cheltuieli si chiar si prin cresterea cotelor de impozitare veniturile nu vor fi suficiente pentru a diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2012. Ar trebui implementate si masuri de reducere a cheltuieilor”, explica Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania.

In final, romanii, care sunt deja supraindatorati, vor avea dificultati si mai mari in a-si achita ratele la credite, iar imprumuturile neperformante vor mai urca, provocand batai de cap bancilor, care isi vor vedea profiturile diminuandu-se.

Economistul ING subliniaza ca o crestere a cotei TVA, spre exemplu, de la 19% la 22% ar echivala cu o contractiei a economiei romanesti de cel putin 1% in 2010, iar o majorare a TVA la 25% ar conduce la o scadere economica de 2-3% sau chiar ma mult. Chidesciuc mai atrage atentia ca o majorare a TVA va avea un impact negativ si asupra ratei inflatiei, in sens opus cu dorintele Bancii Nationale a Romaniei.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat in repetate randuri ca nu sustine o majorare a taxelor, mai ales pe timp de criza.

“In recesiune nu are logica sa cresti taxele. In Romania problema este la colectarea taxelor. Cea mai buna solutie ar fi sa imbunatateasca colectarea actualelor impozite si diminuarea evazuinii fiscale, dar daca acest lucru nu s-a reusit…”, a adaugat Chidesciuc.

La acest articol au contribuit Alina Apetrei, Alexandra Teodorescu, Ana Sabiescu, Camelia Bucioveanu, Cristina Negraru, Lucia Maxim, Liviu Florea, Paula Alexandrescu, Roxana Grosu, Sorina Negrila.


Inflatia va urca, leul se va deprecia si deficitul tot nu se va redresa

Inflatia va urca, leul se va deprecia si deficitul tot nu se va redresaRomanii ar avea de suferit chiar si daca in final se va majora doar una dintre cele 2 taxe, impactul unei majorari de impozite pe timp de recesiune fiind mult mai puternic decat intr-o perioada cu crestere economica.

“Pentru a compensa o parte din suferinta economiei, Banca Nationala ar putea lasa leul sa se deprecieze chiar si mai mult decat anul trecut. Cursul ar putea urca peste nivelul de 4,35 lei pentru un euro”, mentioneaza Chidesciuc.

Veniturile suplimentare generate de o majorare a cotei TVA vor fi, insa, cu mult sub asteptarile autoritatilor, explica economistul ING, deoarece masura ar antrena si o amplificare a evaziunii fiscale si, chiar daca s-ar lua in calcul evaziunea fiscala, incasarile nu vor atinge nivelul dorit.

Analistii specializati pe fiscalitate deja nu isi mai pun intrebarea daca va creste cota TVA sau cota unica, ci se intreaba la cat. Va fi TVA 20%, 21%, 23% sau chiar 25%?

Pana in prezent o decizie nu a fost luata, discutiile dintre guvern, FMI si Banca Nationala fiind stranse. Guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar, Fondul nu mai poate astepta reducerea cheltuielilor si impune cresterea veniturilor prin majorarea taxelor, iar Banca Nationala incearca sa mentina cota de TVA neschimbata.

Surse oficiale au declarat ieri ca una din concluziile discutiilor stranse este ca nu va putea fi evitata cresterea TVA si a cotei unice.

“S-a vehiculat in presa ideea ca o crestere a TVA cu un punct procentual ar aduce echivalentul a maxim 0,4% din PIB la buget. O crestere aparent nesemnificativa daca am crede pe cei care estimeaza ca o scadere cu 20% a cheltuielilor bugetare cu salariile ar completa bugetul cu aproximativ 2% din PIB”, a explicat Jean-Marc Cambien (foto), partener impozite indirecte in cadrul Ernst&Young, in cadrul unui articol de opinie scris pentru Wall-Street.

Oamenii de afaceri, tot mai descurajati

Oamenii de afaceri, tot mai descurajatiTaxa pe valoare adaugata se incadreaza in categoria impozitelor indirecte, suportate direct de consumatorul final, si are a doua cea mai mare pondere in cadrul veniturilor incasate de stat din taxe si impozite, pe primul loc clasandu-se veniturile din impozitul pe profit, venituri si salarii.

“Avand in vedere evolutia nefasta a incasarilor la bugetul de stat (veniturile bugetului general consolidat au avut un trend descendent in perioada ianuarie-martie 2010), se pare ca cresterea TVA este doar o chestiune de timp”, a atras atentia reprezentantul Ernst&Young.

Vestea majorarii cotei TVA si a cotei unice “este foarte proasta pentru mediul de afaceri”, afirma Florin Pogonaru (foto), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care atrage, de asemenea, atentia ca va conduce la cresterea inflatiei si accentuarea recesiunii.

“O astfel de majorare a cotei unice ar putea avea efecte negative asupra mediului de afaceri (care ar fi nevoit sa remodeleze strategiile de business la scara larga), cat si asupra climatului investitional (aceste potentiale efecte ar aparea ca urmare a majorarii cotei de impozit pe profit)”, detaliaza reprezentantii Ernst&Young.

Specialistii Ernst&Young recomanda, in cazul in care se doreste a se lucra asupra volumului deficitului (in sensul reducerii), pentru a se evita un impact economic negativ, “sa se mearga mai degraba pe metode alternative de echilibrare, cum ar fi diminuarea cheltuielilor bugetare, asigurarea unui mediu stimulativ procesului investitional, cat si promovarea unui climat fiscal mai favorabil”.

FMCG: Dupa 20 de ani, someri in propria firma

FMCG: Dupa 20 de ani, someri in propria firmaGrigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, catalogheaza drept neinspirata o eventuala implementare a majorarii cotei unice si a TVA.

“Este evident ca statul are nevoie de bani la buget si asta cat mai repede. Ori marirea TVA si a cotei unice par la indemana. Parerea mea este ca nu-i deloc inspirat sa se mearga mai departe cu implementarea acestor masuri. In primul rand, o crestere a TVA-ului si a cotei unice ar insemna ca statul sa continue sa cheltuiasca bani de la buget fara a avea nici o presiune, iar atat de vehiculata restructurare a aparatului de stat ar risca sa fie data uitarii, in conditiile in care resursele financiare vor fi asigurate prin majorarea celor doua taxe”, declara Grigore Horoi (foto).

Acesta considera ca o crestere a cotei unice la 20% va determina cu siguranta agravarea dificultatilor cu care producatorii se confrunta deja si va reduce considerabil posibilitatile investitionale, de extindere ale companiilor. Nu in ultimul rand, consumatorul va suporta o inevitabila crestere a preturilor. “Sa nu uitam ca industria avicola din Romania si-asa este intr-o competitie inegala cu producatorii din celelalte state ale UE, unde se practica TVA diferentiata (redusa) la alimente”, completeaza Horoi.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), considera ca solutia prin care guvernantii romani ar fi putut evita aceasta situatie ar fi fost scaderea cheltuielilor la buget prin masuri administrative clare.

“Ar fi putut da voie economiei sa respire. Marirea TVA si a cotei unice nu reprezinta o solutie. O solutie rezolva o problema, aceasta este o masura administrativa. Pe primele 3 luni ale anului se constata o crestere abrupta a numarului de someri, tot in primul trimestru procentul de colectare a taxelor este in scadere dramatica. Bugetul va fi grav afectat”, spune Maria Grapini.

In opinia sa lipsa de incredere in deciziile guvernantilor si in mediul de afaceri isi va pune o amprenta puternica asupra dezvoltarii de noi afaceri. “Daca am decis sa inchid o firma, imi vor trebui ani de zile pana sa ma convinga cineva sa deschid o noua afacere. Nu e o decizie pe care o pot lua de azi pe maine. Sunt oameni care au garantat cu casele lor o afacere, si-au investit toti banii ca sa o faca sa mearga de la an la an, si acum se trezesc, dupa 20 de ani, someri in propria firma”, afirma Grapini.

La randul sau, Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al Albalact Alba Iulia, sustine ca o eventuala marire a cotei unice si a TVA va genera “un dezastru”, cu un impact negativ asupra unui consum si asa subrezit de criza economica.

“Eu sper sa nu se ajunga la adoptarea acestei propuneri. Solutii nu sunt prea multe, insa veniturile si gradul de profitabilitate al companiilor va avea clar de suferit. Acolo unde se mai poate vorbi de profitabilitate, intrucat producatorii se pot confrunta cu probleme si mai mari de atat”, sustine oficialul Albalact.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta si Angst, sustine ca propunerea “sinucigasa” de majorare a cotei unice si a TVA va duce implicit la o scadere a salariilor de 4%, respectiv la un consum mai scazut. Totusi in cazul in care aceasta masura va fi aleasa in mediul de afaceri romanesc nu vor mai exista producatori, ci doar guvernanti.

“Daca acum piata neagra reprezinta 50%, dupa adoptarea unei astfel de masuri – desi nu cred ca va fi aleasa aceasta solutie – vom asista la o crestere a ponderii acestui fenomen de pana la 80%. Multinationalele se vor retrage din Romania, insa nu cred ca vom asista la un astfel de gest sinucigas”, declara Minea.

Potrivit acestuia, Guvernul ar fi trebuit sa se axeze pe masuri de austeritate clare, care ar fi avut un efect in cateva luni de zile, si pe masuri economice reale.

“Acum as risca orice, as lua masurile cele mai dure, insa nu as mari taxele, asta daca as fi in locul lor. Ar trebui sa devina mai duri si sa supere clientela politica, de ordinul catorva mii de oameni, in loc sa devina mai buni si sa supere 22 de milioane de oameni”, explica Sorin Minea.

In ceea ce priveste business-ul pe care il conduce, presedintele Angst sustine ca marirea TVA va genera o scadere a vanzarilor dramatica.

“Ce pot sa fac intr-o astfel de situatie? Fie dau faliment si ies din piata, fie incep sa lucrez pe piata neagra. Credeti ca daca eu o sa tip ca lucrez corect si ofer produse mai scumpe decat piata neagra oamenii ma vor alege pe mine?!”, spune Minea.

De asemenea, majorarea TVA va fi “catastrofala” pentru industria alimentara, in timp ce taxarea inversa ar putea fi una dintre solutii pentru reducerea pietei negre.

Si Andrei Vasilescu, director corporate affairs Romania&Bulgaria Philip Morris, declara ca o eventuala noua majorare de taxe pentru tigarete, la un interval atat de scurt fata de precedenta – 10 euro in ianuarie 2010 – ar avea efecte dramatice asupra eforturilor depuse in prezent pentru diminuarea ponderii comertului ilicit.

“Astazi acciza si TVA au ajuns sa reprezinte 80% din pretul unui pachet de tigarete. Acciza la tigarete a cunoscut o majorare de aproximativ 70% anul trecut. Aceasta crestere abrupta a accizei a condus la o explozie a comertului ilicit cu tigarete, ce reprezinta acum peste o treime din consumul total de tigarete, ce se traduce prin peste 1 miliard de euro pierderi la bugetul de stat. In acest moment, este nevoie de o interventie urgenta si ferma din partea autoritatilor statului prin care sa protejeze atat veniturile bugetare, cat si industria legala”, considera Vasilescu.

In plus, Directiva Uniunii Europene 2010/2012/EU, articol 2A recomanda statelor membre ca in cazul majorarii nivelul taxei pe valoarea adaugata pentru tigarete, atunci se poate reduce acciza globala pana la o valoare care, exprimata ca procent din pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, sa fie egala cu majorarea nivelului taxei pe valoarea adaugata.

“Speram ca Ministerul de Finante, in cazul in care va decide majorarea TVA, va aplica aceste prevederi astfel incat, incidenta taxelor totale pentru tigarete sa ramana neschimbata”, adauga Andrei Vasilescu.

Pe de alta parte, Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI, considera ca Fondul Monetar International “nu «cere» astfel de masuri specifice guvernelor. FMI face o serie de constatari si solicita incadrarea in anumiti indicatori macroeconomici”.

“Dupa cum stiti, previziunile de crestere economica pentru 2010 s-au modificat de la 1,3% la 0,8%, si acesta fiind un procent considerat optimist. In consecinta, FMI atentioneaza guvernul ca are nevoie de cresterea veniturilor la buget. Cum se va face aceasta crestere ramane la latitudinea autoritatilor. Asadar, daca se vor mari TVA si cota unica, acest lucru nu se va intampla la cererea expresa a FMI, ci doar pentru ca aceasta este solutia gasita de guvern”, afirma Lazar.

Aceasta spune ca o eventuala crestere a veniturilor la buget se poate face si prin reducerea cheltuielilor bugetare, prin majorarea bazei de impozitare si prin diminuarea drastica a evaziunii fiscale.

Printre efectele pe termen scurt identificate de catre oficialul JTI se numara marirea preturilor, cresterea inflatiei, a evaziunii fiscale, a costurilor pentru companii si pierderea de locuri de munca.

Oameni de afaceri: Impactul nu va fi unul pozitiv

Oameni de afaceri: Impactul nu va fi unul pozitivOmul de afaceri Marcel Barbut (foto), ce controleaza producatorul de materiale de constructii AdePlast, considera ca o eventuala majorare a taxelor este un lucru normal intr-o economie cum este cea locala, care se confrunta cu probleme financiare, dar spune ca TVA nu ar trebui sa creasca cu mai mult de 2%.

“Cand un stat are probleme este de preferat sa mareasca TVA si impozitul pe profit, decat sa ajungem in situatia Greciei. Cresterea TVA va fi suportata insa de consumatorii finali si in principal de cei cu salarii mici, adica cei care primesc din plin socul si suporta cu greu cresterea preturilor. In schimb, cresterea impozitului pe profit este suportata de firme”, spune Barbut.

Actionarul majoritar al AdePlast adauga ca banii pe care ii va obtine statul in urma eventualelor majorari de taxe ar trebui reinvestiti in economie. “Fara investitii, statul va ajunge in insolventa”, subliniaza Barbaut.

“Fiind vorba de o crestere a taxelor e clar ca impactul in afaceri nu are cum sa fie unul pozitiv. Insa nici unul cu mult mai negativ decat starea actuala, pentru ca nu vorbim de o crestere mult prea mare”, apreciaza Daniel Guzu, care detine producatorul de materiale de constructii Duraviz, cu afaceri anuale de 9 milioane de euro.

Dusan Wilms, seful Metro Cash & Carry Romania, spune ca anul trecut nu se gandea la posibilitatea ca statul sa majoreze TVA sau cota unica.

“Nu ne gandeam anul trecut trecut ca se poate intampla asa ceva. Ramane de vazut cum va suporta clientul final o eventuala majorare a taxelor. Retailerii au fost tot timpul printre cei mai buni platitori de TVA, iar indiferent cat ar creste TVA, statul trebuie sa se asigure ca toata lumea isi plateste darile, dar si ca o face la timp”, afirma Wilms.

Imobiliare: Preturile apartamentelor noi vor creste din nou

Imobiliare: Preturile apartamentelor noi vor creste din nouValentin Ilie (foto), CEO al companie de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, este de parere ca majorarea TVA la 24 sau 25% este o masura care se va reflecta in primul rand in piata apartamentelor noi, unde preturilor vor incepe sa creasca din nou.

“Daca TVA va creste cu cinci-sase procente, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa creasca cu aceleasi procente preturile apartamentelor nou finalizate. Astfel, putinul interes al clientilor pentru locuintele noi se va muta pe segmentul celor vechi si multi dezvoltatori ar putea da faliment”, afirma seful Coldwell Banker.

O opinie asemanatoare legata de preturile apartamentelor impartaseste si Anca Grigorescu, partener fondator al casei de avocatura bpv Grigorescu.

“Persoanele fizice si persoanele juridice care nu vor putea deduce TVA vor suporta diferenta dintre pretul cu cota actuala de TVA si cota majorata de TVA. Ramane de vazut daca va fi pastrata cota redusa de TVA la livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale. In cazul in care aceasta cota nu va fi mentinuta, persoanele care achizitioneaza apartamente incluse in aceasta politica vor fi principalele victime”, subliniaza avocatul.

Preturile apartamentelor noi din Bucuresti au scazut in luna aprilie cu 4,1% fata de luna trecuta, ajungand la 1.445 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 12,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit celui mai recent studiu realizat de portalul imobiliare.ro.

Companiile cu marja mica de profit vor fi primele victime

Companiile cu marja mica de profit vor fi primele victimeMajorarea cotei unice va reduce profitul net al companiilor din Romania cu efect imediat, iar consecintele vor fi concedierea de angajati, inchiderea segmentelor de activitate mai putin profitabile, precum si alte forme de restructurare a activitatii, spune Anca Grigorescu (foto), partener fondator al casei de avocatura bpv Grigorescu.

Pe termen lung, aceste consecinte se vor traduce partial in inchiderea sau relocarea businessurilor devenite neprofitabile si, nu in ultimul rand, va scadea atractivitatea de tara pentru investitii noi, raportat la celelalte tari din regiune.

“Contribuabilii apeleaza chiar si in prezent la scheme fiscale pentru optimizarea veniturilor si, in mod previzibil, atentia acordata acestora va creste cu ocazia majorarii cotei unice. Primele segmente afectate vor fi cele cu marja mica de profit, respectiv cele la care nivelul profitului este strans legat de volumul de business”, este de parere Anca Grigorescu.

In ceea ce priveste majorarea TVA, avocatul crede ca un prim efect va fi diminuarea consumului, din care nu vor avea de castigat nici consumatorii si nici companiile. Prin diminuarea consumului se va genera diminuare productiei si, prin urmare, o reducere a profiturilor, implicit a impozitelor colectate de catre stat.

“Daca avem in vedere si o tendinta sporita de a recurge la evaziunea fiscala, precum si o necesitate mai mare de restructurare a personalului, care se adauga acestor efecte, nu putem considera ca astfel de masuri sunt bine venite in contextul economic actual. Ele reprezinta un exemplu clasic de actiuni prociclice, doar ca in situatia de fata este stimulata tendinta preexistenta de contractie a volumului schimburilor in economie”, a adaugat Grigorescu.

Dezastru pentru economie: Efecte negative asupra iesirii tarii din recesiune

Dezastru pentru economie: Efecte negative asupra iesirii tarii din recesiuneOpiniile managerilor din retailul alimentar, si anume ca aceste majorari de impozite pot fi catastrofale pentru economia Romaniei, sunt impartasite si de cei din retailul de electronice ori de companiile software.

“Ambele masuri vor insemna un dezastru pentru economie pentru ca vor duce la marirea preturilor si la reduceri de personal. Insa din aceste doua rele eu as majora TVA si as mentine cota unica, pentru ca aceasta din urma creeaza plus valoare si profit. Marirea TVA este cea mai simpla metoda de a aduce venituri la buget, insa acestea vor fi suficiente doar in 2010. Oricum, nu cred ca se va ajunge la o majorare de pana la 24-25%, ci poate la 21-22%”, afirma Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, filiala locala a celui mai mare producator de software de business la nivel mondial.

Managerul considera insa ca majorarea cotei unice de impozit pe venituri si pe profit va trebui insotita si de alte masuri, precum compensarea datoriilor statului catre companii.

“Firmele finanteaza statul de doua ori pentru ca acum trebuie sa-si plateasca taxele, dar pe de alta parte ele nu-si incaseaza banii de la stat. Ma asteptam la o astfel de propunere deoarece FMI are, in general, idei putine si uneori nepotrivite. Dar daca acestea se vor aplica, ele vin in contextul in care noi nu am facut nimic pana acum”, mai spune Tomsa.

Si Adrian Olteanu (foto), directorul general al Flanco, unul din principalii retaileri electroIT de pe piata locala, se astepta la astfel de masuri, “tinand cont de incapacitatea cronica a diverselor Guverne de a restructura segmentul public si de a echilibra deficitul bugetar prin masuri productive (diminuare costuri, investitii generatoare de beneficii economice) si nu prin masuri restrictive pentru consum, de genul majorarii cotei TVA”.

Desi majorarea TVA cu cateva procente va duce la cresterea preturilor, oficialul Flanco considera ca acest fapt nu va avea efecte semnificative asupra retailului de electronice, dupa ce anul trecut industria de profil a inregistrat o scadere de circa 40%, pana la circa 800 milioane euro.

“Piata pe care activeaza Flanco este la un nivel extrem de scazut acum, achizitiile fiind facute in mare parte de stricta necesitate si nu pentru sporirea confortului personal. Romanii cumpara electronice, electrocasnice si IT, pentru ca resimt nevoia imediata si nu pot amana achizitia. Astfel, cresterea preturilor ca urmate a majorarii cotei TVA nu va avea un impact semnificativ direct, oamenii nu vor amana decizia deoarece produsul este mai scump cu 4%. Insa, vanzarile din piata eletroIT sunt o consecinta a resurselor limitate ale populatiei si cresterea TVA cu 5 sau 6% le va diminua si mai mult. Probabil ca piata de profil va fi afectata negativ si indirect cu 4-5% de cresterea TVA”, explica Olteanu.

In ceea ce priveste posibila marire a cotei unice de impozitare de la 16% pana la 20%, oficialul Flanco afirma ca aceasta va diminua sumele pentru stimularea investitiilor si dezvoltarea companiilor.

“Sumele suplimentare colectate la buget vor acoperi doar cheltuieli neproductive ale aparatului public”, mai spune el.

Liliana Solomon, sefa celui de-al doilea operator de telefonie mobila din Romania, este de parere ca o majorare a taxelor va duce la o reducere a consumului.

"Iar acest lucru, avand in vedere situatia economica inca dificila, ar putea avea un efect negativ asupra iesirii Romaniei din recesiune”, spune ea.

Oficialul Vodafone Romania considera ca, in cazul de fata, o solutie ar fi ca autoritatile sa imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, prin eliminarea ineficientelor si a pierderilor existente in sistem. “Administrarea mai eficienta a resurselor existente si a banilor publici, precum si cresterea productivitatii, sunt de asemenea directii importante pentru reducerea deficitului bugetar si a cheltuielilor publice.”

Intr-un interviu acordat Wall-Street saptamana trecuta, Solomon declara ca un rol important in revenirea economiei romanesti si, implicit, a companiilor prezente pe piata locala, il are Guvernul.

“Cu siguranta ca in orice tara Guvernul are un rol semnificativ in ceea ce priveste iesirea din criza. De exemplu, daca leul se devalorizeaza, clientii Vodafone nu mai cumpara produsele si serviciile pe care le ofera compania, din lipsa banilor”, a explicat ea.

Ghenea: Romania ar putea reveni la perioada de la sfarsitul anilor '90

Ghenea: Romania ar putea reveni la perioada de la sfarsitul anilor '90Marius Ghenea (foto), presedintele FiT Distribution si un cunoscut antreprenor roman, crede ca, in cazul majorarii cotei unice, achizitiile de produse IT si electronice vor fi in scadere. Potrivit acestuia, scaderea in aceasta industrie va fi mai mare decat pe segmentele de food si FMCG, deoarece oamenii vor trebui sa cumpere in continuare mancare si produse de necesitate imediata.

“Astfel, produsele care vor inregistra cele mai mari scaderi vor fi, ca si in perioada initiala a crizei din 2009, cele de folosinta indelungata si foarte indelungata (cea mai afectata zona va fi cu siguranta, din nou, zona imobiliara, apoi cea auto, de mobila, electronice, IT si alte produse de uz indelungat)”, arata Ghenea.

Cu privire la piata de e-commerce, el estimeaza ca vor aparea doua efecte ca urmare a majorarii cotei unice – unul va fi pozitiv, iar celalalt negativ.

“Pe de o parte, mai ales pe masura scaderii puterii de cumparare reale, consumatorii vor cauta tot mai mult solutii low-cost, solutii mai eficiente de achizitie a produselor si serviciilor de care au nevoie, iar in acest demers, tot mai multi consumatori vor fi convinsi de avantajele comertului online, asa ca putem in continuare sa estimam o migrare mai semnificativa a clientilor catre spatiul virtual, insa acestia vor cumpara mai putin, valoarea tichetului va fi in scadere”, opineaza antreprenorul.

In plus, acesta afirma ca este evident ca, in momentul in care romanii isi vor vedea salariul mai mic cu 4% din cauza cresterii cotei unice, vor consuma de fapt mai putin cu 8-10%, dintr-o prudenta absolut de inteles intr-o asemenea situatie. In mod paradoxal, dupa cum sustine el, economisirea va creste, iar consumul real va scadea intr-un astfel de scenariu, cu doua cifre (peste 10%, tinand cont si de majorarea TVA, care se traduce si ea intr-o scadere neta a consumului cu cateva procente, la un nivel brut al consumului, cu tot cu TVA, care ar ramane stabil). Astfel, cu o scadere a tichetului mediu, costurile generale pentru retail (si pentru e-commerce in particular) vor creste, iar profitabilitatea va scadea.

“Efectul negativ despre care vorbeam este legat de migrarea unor jucatori din comert, inclusiv din comertul online, catre practici ilegale de business (importuri nedeclarate, neplata TVA-ului, angajarea la negru a personalului etc.). Asemenea practici vor insemna o concurenta foarte puternica si incorecta in mediul online, acolo unde cel mai important lucru ramane totusi pretul oferit clientului. Iar un mic magazin online, care nu are o prezenta fizica, deci nici macar nu poate fi controlat cu adevarat de Fisc, care ofera preturi cu 10% mai mici decat magazinele online care functioneaza legal, va atrage multi clienti, chiar daca nu va emite facturi si chiar daca nu plateste deloc TVA la stat.

De fapt, aceasta problema, care in prezent este vizibila cu precadere in industriile cu accize mari, cum ar fi tutunul sau alcoolul, va deveni o problema generalizata daca se maresc taxele, iar Guvernul nu pare sa aiba instrumentele de a aplica legea, din acest punct de vedere, astfel incat incasarile bugetare risca sa scada dramatic. Iar acest lucru indica un rezultat opus celui dorit de Guvern si FMI”, mai spune presedintele FiT Distribution, care opereaza magazinele online Pcfun.ro, Electrofun.ro, FashionUp.ro etc.

Marirea TVA va duce la majorarea preturile brute cu valoarea TVA-ului suplimentar, nici mai mult, nici mai putin. Oricum, o marire doar cu valoarea TVA-ului inseamna, intr-o astfel de situatie, reducerea profitabilitatii unui agent economic, deoarece sunt anumite costuri care vor creste mai mult decat atat, iar daca tichetele medii vor scadea, atunci costurile per tichet vor fi, in mod logic, in crestere. “Din pacate, majoritatea birocratilor din Guvern nu au nici cea mai mica idee despre economia reala, asa incat nu inteleg asemenea concepte simple, fac doar niste calcule aritmetice care nu au legatura cu realitatea economica”, adauga el.

Ce urmeaza, in conditiile in care masurile legate de majorarea cotei unice si a TVA-ului vor fi adoptate? “In primul rand, vrem sa vedem care vor fi masurile luate si de cand urmeaza sa fie aplicate, iar in functie de aceste lucruri, vom decide si ce vom face in continuare. Cu siguranta, sunt in prezent multe companii romanesti care se gandesc sa isi mute jurisdictia fiscala in Bulgaria sau in alte tari unde taxele sunt mult mai mici decat in Romania. Separat de o asemenea masura, care va lasa statul roman cu incasari in minus – si efectul cel mai mare va veni de la companiile mari, multinationale, pentru care mutarea dintr-o rezidenta fiscala in alta este facuta pe cifre, nu pe considerente sentimentale sau de solidaritate cu o comunitate –, alte masuri vor fi legate, dupa caz, de noi restructurari de personal, reduceri ale costurilor operationale, ceea ce va afecta alti furnizori romani de servicii, pe orizontala si verticala, amanarea unor investitii planificate.”

Toate aceste masuri nu vor face decat sa creasca viteza pe aceasta spirala descendenta pe care Guvernul ar putea-o declansa printr-o marire de taxe in acest moment dificil, arata managerul. Si, in plus, decizia de a mari taxele ar fi cea mai proasta hotarare posibila din partea Guvernului. Mai mult, ar echivala intrarea Romaniei intr-o perioada asemanatoare cu cea de la sfarsitul anilor 1990.

Majorarile fiscale vor dinamita bugetele de salarii in companii

Majorarile fiscale vor dinamita bugetele de salarii in companiiIndiferent de procentul cu care se va majora cota unica de impozitare, angajatorii pot adopta doua variante: fie vor mari proportional salariile brute, acoperind diferenta de 4% din propriul buget, fie vor impozita salariile brute existente, diferenta resimtindu-se in portofelul salariatului, care isi va diminua veniturile cu 4%.

“Ambele masuri sunt extrem de descurajante in conditiile actuale atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Prima masura se va resimti in bugetele companiilor, si asa afectate (unele chiar la modul dramatic) de conditiile economice actuale. A doua va afecta angajatii, pusi sub presiune inca de acum un an.[..] Oricum, se pare ca tot mediul privat trebuie sa plateasca pentru criza, iar acest lucru devine extrem de frustrant”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

El sustine ca, potrivit informatiilor din piata, majoritatea companiilor se afla in imposibilitatea de acordare a unor mariri salariale de 4%, asa incat angajatii vor suporta, cel mai probabil, diminuari salariale. Un argument in acest sens il reprezinta clauzele existente in majoritatea contractelor individuale de munca, unde este angajatorii au agreat salarii brute, la care aplica o anumita cota de impozitare.

“Un alt argument ar fi faptul ca in momentul in care s-a trecut de la impozitarea progresiva la cota unica de 16% diferenta a ramas in buzunarul angajatilor, nu al companiilor. Piata muncii ofertanta in acest moment ca numar de candidati este un alt factor care ar veni in sprijunul acestei opinii in care povara va fi suportata de angajat nu de angajator”, spune Sorina Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT.

In plus, majorarea cotei TVA va genera cresteri ale inflatiei care nu vor putea fi acoperite de bugetele de majorari salariale aprobate la inceputul anului in companii.

Falimente si afaceri la negru in industria turistica

Falimente si afaceri la negru in industria turisticaSimona Veteleanu (foto), propietar al agentiei de turism TravelBiz, considera ca majorarea TVA si a cotei unice ar duce la o crestere a preturilor, inclusiv in cazul serviciilor turistice. “Intr-o perioada de criza, majorarea taxelor omoara antreprenorii care si asa sufera din cauza scaderii consumului”, a declarat proprietarul agentiei de turism cu afaceri de 5 milioane de euro anul trecut.

In ceea ce priveste efectele directe asupra industriei turismului, acestea sunt dintre cele mai severe. “Mereu am spus ca au fost, sunt si vor mai fi falimente in industria agentiilor de turism. Daca majorarea acestor taxe devine realitate vom asista la doua scenarii: fie la inchideri in lant ale agentiilor mici care pana acum erau la limita supravietuirii, fie la evaziune fiscala”, a mai declarat sefa TravelBiz.

Pe langa agentiile de turism, si unitatile de cazare vor trece la munca la negru care este deja la cote ridicate. “Daca pana acum ponderea eveziunii era pe la 30% - 40% in cazul unitatilor de cazare, odata cu majorarea taxelor, va exploda. Cum sa motivezi o pensiune care vinde cateva camere pe an sa plateasca astfel de taxe?”, mai spune Veteleanu.

In opinia Simonei Veteleanu, pincipalul motiv al acestor scenarii va fi scaderea drastica a consumului de servicii turistice. “In conditiile in care toate preturile se vor mari, iar salariile vor ramane, in cel mai bun caz, la acelasi nivel, oamenii vor fi nevoiti sa reduca consumul, iar vacantele sunt printre primele servicii la care se renunta”, adauga aceasta.

TravelBiz Romania activeaza pe piata turismului de afaceri si organizari de evenimente de peste 9 ani.

Incepand din 2007, compania a dezvoltat si segmentul de turism individual, ca tour operator, atat pe zona de outgoing, cat si pe cea de incoming, precum si segmentul de servicii VIP. Compania are in prezent 20 de angajati.

Cota unica va afecta investitorii la Bursa si SSIF-urile

Cota unica va afecta investitorii la Bursa si SSIF-urileMajorarea cotei unice de la 16% la 20% implica si o crestere a banilor pe care investitorii de pe piata de capital o vor da statului. Cresterea cotei unice inseamna pentru un investitor un castig cu 4% mai mic sau o pierdere mai mare, in conditiile in care din valoarea tranzactiei trebuie scazut comisionul brokerului si impozitul pe venit.

De asemenea, majorarea cotei unice va avea un impact si asupra caselor de brokeraj in conditiile in care investitorii vor fi dispusi sa plaseze mai putini bani pe piata de capital pe fondul cresterii impozitului pe venit.

“In mod clar, nu ne putem bucura de aceasta perspectiva a majorarii impozitelor si taxelor. Guvernul a avut ocazia sa reduca din cheltuielile bugetare, iar acum, pentru ca nu a fost in stare sa faca acest lucru, apeleaza la masuri destul de drastice”, a declarat Razvan Pasol (foto), managerul casei de brokeraj Intercapital Invest.

El spera ca guvernantii tarii se vor gandi “cu mare atentie” cum si daca vor aplica aceste majorari, deoarece economica, per ansamblu, va fi afectata de aceste masuri.

Alin Brendea, vicepresedinte la Prime Transaction, este de parere ca un impozit marit descurajeaza activitatea economica, iar majorarea cotei unice va lasa mai putini bani populatiei, investitorilor si totodata companiilor.

“Daca se va aproba o crestere limitata scaderea lichiditatilor va fi una reziduala, nu se va vedea prea mult in economie, insa daca majorarea cotei unice se va face cu 4-5% aceasta va avea o influenta semnificativa, dar care nu va fi vizibila de la o zi la alta”, apreciaza Brendea.

Asigurari: Primele vor creste, iar economia se poate bloca

Asigurari: Primele vor creste, iar economia se poate blocaBogdan Andriescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), crede ca majorarea TVA si a cotei unice ar duce la o crestere abrupta a tuturor preturilor, ceea ce ar diminua si mai mult consumul, ducand practic la un blocaj economic. Cat despre asigurari, spune el, in mod cert si primele de asigurare vor creste, afectand si mai mult gradul de penetrare deja foarte scazut al acestora.

“Inca sper ca majorarea la 20% a cotei unice si a TVA la 25% sa nu se concretizeze. Daca, in schimb, aceste mariri se vor adeveri inseamna ca sumele asigurate vor creste odata cu TVA pentru ca si valoarea bunului avanseaza (valoarea bunurilor in general va fi mai mare), de unde va rezulta si o prima de asigurare mai mare”, a explicat Andriescu.

Totodata, spune seful brokerilor, si daunele, care au crescut intr-un mod alarmant anul trecut ingreunand activitatea asiguratorilor, vor creste valoric odata cu majorarea TVA. “Este clar ca reparatiile, atat manopera, cat si piesele de schimb, in cazul asigurarilor auto, de exemplu, vor creste”, spune el.

In plus, cresterea cotei unice va avea acelasi impact, de crestere a primei de asigurare si a daunalitatii pentru ca toate companiile implicate in piata (dealerii auto de exemplu) o vor aplica la costul final al serviciilor si produselor oferite suportat de asigurat.

“Aceste cerinte ale FMI arata clar o destabilizare importanta a economiei tarii. De asemenea, cresterea cu cateva procente a TVA si a cotei unice are si un impact psihologic puternic, pentru ca daca TVA crestea de la 19% la 20% si cota unica la maxim 17-18% si impactul asupra psihicului oamenilor ar fi fost mai mic”, detaliaza Andriescu.

De aceea, crede presedintele UNSICAR ca aceste majorari nu ar trebui facute deloc, dar daca FMI impune aceste conditii in vederea acordarii urmatoarei transe de imprumut, atunci ar trebui macar ca executivul sa negocieze ca acestea sa creasca treptat si nu atat de mult si de brusc.

Concluzia este clara in opinia sefului intermediarilor din asigurari de pe piata romaneasca, astfel ca majorarea taxei pe valoarea adaugata si a cotei unice vor conduce spre o crestere abrupta a tururor preturilor, fapt ce va fi grav resimtit de buzunarele romanilor.

“Cresterea preturilor in general va duce la o diminuare dramatica a consumului si asa foarte scazut in contextual crizei, iar o scadere si mai mare a consumului va duce practic la un blocaj economic. Ar trebui sa se tina cont de acest lucru pentru ca daca consumul va “ingheta” nu vom avea la ce sa mai aplicam nici cota unica, nici TVA”, atrage atentia Andriescu.

“Totusi, sper ca se vehiculeaza acum aceste procente de crestere a taxelor tocmai pentru ca la punerea in practica a acestor majorari, ele sa fie mai mici decat se spune in prezent si deci impactul psihologic, asupra consumatorilor, sa fie si el de o amploare mai mica”, a mai precizat Andriescu.

In acelasi timp, Andriescu este de parere ca majorarea taxelor va incuraja activitatile la negru, in general, in economie. Cat despre asigurari odata cu cresterea primei si a daunelor si gradul de penetrare al asigurarilor va stagna sau chiar o sa scada. “Oamenii nu or sa mai cumpere nimic, se vor gandi serios daca sa mai mearga si cu masina, iar in conditiile in care nu conduci/folosesti o masina sau un bun, de ce ai mai asigura acel bun?”, a concluzionat Bogdan Andriescu pentru Wall-Street.