Lozinci amare, strigate disperate si melodii ironice

Lozinci amare, strigate disperate si melodii ironice"Voi traiti bine, noi nu! Ne-ati ciuruit!", "Bucuresti, unde esti?", "Ne ciuruiti cu 25%/ Va decapitam 100%!", "Jos Guvernul! Sa se impoziteze ei, nu noi!", "Nu scapa unul!", "Udrea, cu poseta ta/Traieste toata institutia mea!" sunt doar cateva din lozincile dureroare sau ironice pe care romanii le-au strigat ieri in piata Victoriei, in cadrul celei mai ample miscari de protest de dupa Revolutie, dupa cum spuneau mai multi oameni prezenti.

Mai mult, in grupurile formate erau oameni ce purtau cu ei tablouri cu Nicolae Ceausescu sau cu maresalul Ion Antonescu.

Pe fetele unora se citea revolta, in timp ce majoritatea batranilor transmiteau disperarea de a se vedea in pragul saraciei. Oamenii povesteau cu lacrimi in ochi situatia lor dramatica, traiul mizer in care au ajuns dupa zeci de ani de munca. Strigau, cu ultimele puteri parca, durerea lor: “Jos Basescu!”, “Hotii!”.

In alta parte, sindicalistii din toate ramurile sistemului bugetar comprimau in lozinci ironice sau triste toata suferinta unei munci prost platite, a unei vieti cu greutati si lipsuri, a ratelor la banca si copiilor de crescut.

Elicopterele ce survolau zona pareau a fi singura prezenta a autoritatilor la aceasta miscare de protest impreuna cu fortele de ordine terestre, mobilizate in numar foarte mare.

Oamenii care s-au adunat in fata Guvernului, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, au cerut demisia presedintelui Basescu si a Guvernului Boc, impreuna cu desene in care premierul aparea cu o coasa. Un alt text afisat la miting prezinta un dialog imaginar intre Basescu si seful guvernului, in care seful statului repeta indemnul "Sa traiti bine!", iar prim-ministrul raspunde "Avem noi grija, domnule presedinte".

Melodia lui Valeriu Sterian "Vino, Doamne!", simbol al protestelor din 1990 desfasurate in Piata Universitatii, s-a auzit din nou in Capitala.

Refrenul "Doamne, vino Doamne/ Sa vezi ce-a mai ramas din oameni" a rasunat din boxele instalate la miting dupa ce liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a cerut protestatarilor sa faca liniste pentru 30 de secunde, timp in care sa-si exprime "in gand" nemultumirea fata de masurile de austeritate anuntate de Executiv din cauza crizei.

Romanii nu au uitat nici sa faca haz de necaz, asa ca au dansat pe o varianta a melodiei “Dansul pinguinului”, adaptata la situatia actuala. "Un pinguin conduce Guvernul/ Si totul se misca greu, greu, greu".

Acest dans a fost completat de "Romanul n-are noroc", o melodie a solistului CRBL, compusa special pentru mitingul de ieri. "Am venit in calitate de reprezentant al generatiei mele", a spus CRBL atunci cand a urcat pe scena, dupa care au urmat versurile reprezentative pentru actualul context socio-economic: "golim buzunarele, ca vin taxele".

"Cand cetatenii mor de foame, ei sunt indreptatiti sa-si manance conducatorii", a spus de la tribuna liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

La mitingul ce s-a incheiat in jurul orei 13.30 au participat functionari publici si angajati din sanatate, educatie, cultura si energie, CFR si Metrorex, dar si studenti, politisti, angajati ai Ministerului de Interne si pensionari. Toti si-au manifestat nemultumirea fata de reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% si ameninta cu greva generala in cazul in care guvernul nu va renunta la aceste masuri.

Protestul a fost organizat de CNSLR Fratia, Meridian, Cartel Alfa, BNS si CSDR.


"Ce facem, ajungem in strada?"

"Ce facem, ajungem in strada?"Un profesor de fizica trecut de 50 de ani din Targoviste, cu gradul 1 si vechime de 34 de ani, castiga in prezent 1.800 de lei. “Am venit aici pentru ca sper sa imi pastrez salariul pentru care am muncit atatia ani. Oricum, nu cred ca se va rezolva nimic prin aceste mitinguri si greve”, declara profesorul.

In opinia acestuia, ar trebui reduse doar salariile si pensiile mari, iar banii sa fie mai bine distribuiti. “De exemplu, luna trecuta cancelaria din scoala in care lucrez a primit mobilier nou, desi cel vechi mai putea fi folosit. Acesti bani puteau fi indreptati catre alte probleme din invatamant”, mai spune cadrul didactic.

“In conditiile in care am o rata la banca de 300 de euro, nu imi ramane nici strictul necesar. De vacanta nici nu poate fi vorba, avand in vedere ca in ultimii 9 ani nu am mai plecat in concediu”, spune acesta atunci cand este intrebat la ce cheltuieli va renunta in conditiile reducerii salariale.

Corina, un alt cadru didactic, din judetul Olt, care preda la clasele 1-4 are un salariu de 1.100 de lei. “Am venit aici pentru ca nu vreau sa ne diminueze salariile, sa dispara titularizarea sau sa treaca clasa a 9-a la gimnaziu”, explica profesoara care completeaza ca nu crede in solutionarea acestor probleme.

In opinia acesteia, doar unele categorii sociale ar trebui sa sufere diminuari salariale. “Banii ar trebui luati de la senatori si deputati, de la judecatori si de la medici – care pe langa salariu mai beneficiaza de 2-3 salarii pe luna din plati informale”, spune aceasta, care adauga ca va reveni in Capitala si pe 31 mai, la greva generala.

Corina mai spune ca si sotul este bugetar si are un venit de 1.000 de lei. “In aceste conditii trebuie sa platim rate la banca de 600 de lei”, mai afirma profesoara.

“Lucrez in invatamant de 32 de ani si am 1.500 de lei salariu”, spune Iuliana Radu, 52 de ani, invatatoare. Masura de reducere a salariilor cu 25% o afecteaza direct in conditiile in care salariul sau si cel al fiicei sale intretin 5 persoane. La aceasta se adauga si imprumutul bancar.

“Anul trecut am renuntat la salariu, am avut cumulat cateva saptamani de munca fara plata. Pot sa spun ca ne-am obisnuit cu 3 zile neplatite, insa sa nu vina sa ne ia si din salariu. Ce facem, ajungem in strada? Din salariul meu si cel al fiicei mele, care este consilier juridic si primeste 700 de lei, intretinem 5 persoane. Toata viata am muncit la stat si am trait din imprumuturi de la C.A.R.”, afirma Iuliana Radu.

In opinia sa, singurul vinovat in aceasta situatie este Guvernul Romaniei, si nu FMI. “Trebuiau sa inceapa cu aceste reduceri de venituri de sus. In schimb ei au infiintat ministere si posturi noi si pe oamenii de rand ii bombardeaza cu taieri de salarii si restructurari. Nu e corect”, afirma Radu.

La randul sau, Gheorghita Stancu, 44 de ani, cadru didactic in judetul Dambovita, lucreaza in invatamant de 20 de ani si are in prezent un salariu de 1.300 de lei.

“Guvernantii au beneficiat numai de facilitati – masini de serviciu, telefoane de serviciu si multe altele – in timp ce noua ne-am fost luate toate sporurile, nu ni se deconteaza nimic. In decembrie, ianuarie si februarie au scazut sporurile cu 15%, iar altele au fost complet desfiintate. Am un credit bancar pe 10 ani, mai am de platit 6 ani si nu stiu cu ce”, declara Stancu.

Medicii: Sistemul sanitar va falimenta. Vrem sa emigram

Medicii: Sistemul sanitar va falimenta. Vrem sa emigramMadalina, 26 ani, doctor rezident la un spital din Bucuresti, a terminat Facultatea de Medicina in vara anului trecut si are un salariu de 1.200 lei. “Daca se va reduce salariul cu 25% voi avea un castig lunar de sub 1.000 de lei, in conditiile in care chiria si intretinerea ma costa 750 de lei”, declara medicul.

Potrivit acesteia, masurile luate de Guvern vor duce la falimentul sistemului sanitar. “Vom fi o tara de inculti si de bolnavi pentru ca profesorii si doctorii sunt categorii sociale defavorizate. In aceste conditii, e normal ca doctorii sa nu isi faca treaba doar daca sunt <motivati> suplimentar “, mai spune tanara, care adauga ca singura solutie este emigrarea. “Am fost un an in Franta la studii si acolo doctorii castiga mii de euro pe luna si sunt respectati. Sper sa imi gasesc un loc de munca in spitalele din afara tarii”, mai afirma medicul.

Emilia, asistent medical in Maramures, 40 de ani, are in prezent un salariu lunar de 900 de lei dupa 15 ani de vechime in munca. “Nu sunt increzatoare ca acest miting va rezolva ceva, insa am venit din solidaritate pentru colegii mei. Eu am de intretinut doi copii in facultate si nu stiu cum ma voi descurca cu 700 de lei”, spune cadrul medical.

Potrivit acesteia, “guvernantii trebuiau sa se organizeze mai devreme pentru a lua niste solutii, nu in al 12-lea ceas. “O modalitate de reducere a cheltuielilor o reprezinta asigurarile de sanatate. In Romania sunt prea multe persoane care beneficaza, corect sau nu, de scutirea platii la asigurarile de sanatate”, a mai spus aceasta.

Increzator in impactul manifestatiei, Gheorghe Dobrita, un profesor in varsta de 60 de ani din judetul Olt, considera ca masurile care trebuiau impuse din timp sunt ”lichidarea evaziunii fiscale”, respectiv o limitare a cresterilor salariale si a pensiilor “de lux”.

“Aceasta este nota de plata pentru neglijenta Guvernului. Vreau ca acest guvern sa cada, insa cei vinovati sa plateasca si nu pe spinarea poporului. Guvernantii trebuie sa plateasca pentru greselile lor si nu poporul roman”, explica Dobrita.

Acesta lucreaza in invatamant de 35 de ani si are un salariu de 2.000 de lei. 700 de lei reprezinta rata lunara pentru un credit bancar.
“Am un baiat de 25 de ani si nu are unde sa se angajeze. Asta e problema mea cea mare. Nu cred ca FMI este vinovat de acest lucru, ci Guvernul roman, sunt problemele noastre, nu ale Fondului Monetar International”, adauga Gheorghe Dobrita.

Dupa reduceri salariale de 28% in ultimele doua luni, angajatii din domeniul sanatatii din Constanta nu au primit bine masura suplimentara impusa de Guvern de scadere a remuneratiilor cu inca 25%.

Pensionarii, la limita disperarii

Pensionarii, la limita disperariiUn grup de pensionari revoltati strigau incontinuu “Jos Basescu!”, “Hotii! sau “Infractorul”. Intr-un moment de liniste am incercat sa vorbim cu unul dintre ei, insa am fost asaltati de mai multi batrani, suparati ca nu vor mai avea din ce sa traiasca dupa reducerile pensiilor.

Stefan Pascu spune ca are 44 de ani in campul muncii si o pensie de 1.000 de lei, fara aplicarea reducerii de 15%. “Cu ce traiesc, cu ce sa imi cumpar mancare si medicamente. Am doi baieti mari, insa nici ei nu ma pot ajuta pentru ca au familiile lor. Ar trebui macar sa ne lase pensile atat cum sunt acum si sa isi taie din salariilor lor uriase. Cred ca acest Guvern o sa cada in curand”, spune batranul.

O alta doamna ne arata cuponul pensiei de 539 de lei pe care o ia lunar, alaturi de facturile la intretinere si curent, ce depasesc 300 de lei. Din restul de bani trebie sa isi cumpere medicamente si mancare.

“Medicamentele sunt tot mai scumpe, mancarea, la fel, in spital nu avem bani sa mergem. Copiii mei sunt artisti (am doi baieti, unul este sculptor si celalalt - pictor) si au familiile lor, deci nu ma pot ajuta”, se plange o femeie de 60 de ani, fost inginer de proiectare, vaduva de 13 ani si cu o pensie de 1.000 de lei.

“Sunt niste oameni mediocrii. Basescu ne-a terminat tara, daca ar fi avut un guvern bun si consilieri capabili lucrurile ar fi stat altfel. Avem nevoie de oameni de specialitate. Jos infractorii de la Cotroceni!”, afirma femeia.

Dupa o vechime de 40 de ani in munca, dintre care 23 de ani petrecuti la Centrala de la Cernavoda, unde a lucrat pe proiectare, Mihai, fost inginer si actual pensionar din Bucuresti, are o pensie de 1.600 de lei. “Nu pot sa ma plang, am o pensie buna si as da cu placere cele 15% daca as sti ca ar fi folosite pentru a scoate tara din recesiune, insa nu este asa”, declara pensionarul care este si consilier in cadul Primariei Sectorului 2.

Acum Basescu, s-a transformat peste noapte in filantrop si isi doneaza salariul, pentru a da un exemplu. Evident ca face asta pentru ca nu a trait niciodata din salariu”, mai spune fostul inginer.

Acesta crede ca singura solutie este inlocuirea clasei politice. “Atat timp cat vom fi condusi de acesti mafioti nicio solutie nu este viabila “, completeaza acesta.

"Ne vom imbraca de la second-hand, si asta doar cand vor fi reduceri de pret"

"Ne vom imbraca de la second-hand, si asta doar cand vor fi reduceri de pret"Dupa 20 de ani de munca in cadrul Postei Romane are un salariu de 650 de lei. Sotia sa lucreaza la Directia Copilului si au impreuna o rata lunara de 309 lei pentru un imprumut bancar.

“Nu putem renunta la mancare. In curand nu vom mai avea bani cu ce sa ne hranim. Au luat sporuri, au luat totul. Guvernantii ar fi trebuit sa atace coruptia, sa umble la economia subterana. Insa, bineinteles ca nu o fac intrucat ar lovi in propriile afaceri si interese”, spune Stanescu, 43 de ani.

Un alt participant la manifestatie, activ in domeniul protectiei mediului, sustine ca odata cu scaderea salariilor consumul se va reduce si implicit nivelul de colectare a impozitelor. Aceste masuri de austeritate trebuiau introduse treptat, coroborate cu stoparea angajarilor masive in structurile bugetare.

“Am 10 milioane de lei si voi ramane cu un salariu de 7 milioane. Nu vom mai cumpara pantofi, ci tenisi, ne vom imbraca de la magazinele second-hand si asta cand vor fi reduceri de pret. Am o rata lunara la banca de 3 milioane jumatate, noroc ca mai sunt doar 4 luni pana achit integral imprumutul”, afirma Croitoru, 44 de ani.

Pe de alta parte, Costica Huzum, 60 de ani, angajat al Directiei de Drumuri si Poduri Constanta, lucreaza de 30 de ani in acest domeniu pentru un salariu de 600 de lei, bani cu care se intretine pe el si sotia sa, grav bolnava.

“Vrem sa nu se atinga de salarii. Sotia mea este bolnava, cum vom trai noi din mai putin de 6 milioane de lei. Ne este foarte greu. Plec la 7 dimineata de acasa si imi termin programul dupa ora 16.00. Sunt din aceeasi comuna cu presedintele Basescu, nu a facut nimic pentru noi, pe cand domnul Boc a gasit bani sa faca sala de sport la el in comuna, decat sa foloseasca acesti bani pentru alte investitii cu adevarat necesare”, spune Huzum.

Va disparea mineritul din Romania?

Va disparea mineritul din Romania?Recentele masuri de austeritate anuntate de Guvern ar fi trebuit impuse gradual inca din anii 2007-2008, autoritatile trebuind acum sa demonstreze ca pot ele insele “sa stranga cureaua”, insa nu ”pe spatele romanilor”, cred reprezentantii minerilor din Valea Jiului, prezenti la mitingul de protest organizat de catre sindicate in Piata Victoriei.

Optimist in privinta impactului pe care mitingul din Piata Victoriei il va avea, un reprezentant al minerilor din Valea Jiului, in varsta de 54 de ani, sustine ca reducerea salariilor cu 25% reprezinta o masura care ar fi trebuit implementata gradual inca din anii 2007-2008.

“Guvernantii s-au jucat cu banii. Daca in 2007-2008 am avut noroc cu «capsunarii», care au bagat in tara peste 3 miliarde de euro, acum nu mai avem nimic. Guvernantii ar trebui sa dea dovada ca pot ei insisi sa stranga cureaua, dar sa nu o faca pe spatele romanilor”, sustine un miner.

Potrivit acestuia, salariul unui miner in Valea Jiului era pana in prezent de 2.500 de lei, iar in urma reducerii de 25% remuneratia ar putea ajunge la 1.200 de lei. In plus, in ultimii 2 ani au avut loc disponibilizari masive, peste 8.200 de mineri fiind concediati.

“Cu siguranta astfel de masuri trebuiau luate la un moment dat, insa nu asa, nu atat de agresiv. Sindicatele trebuiau chemate la dialog si guvernantii trebuiau sa nu-si astupe urechile la ceea ce spuneau acesti oameni. Productia este slaba, ne chinuim si acum, avem credite la banci. Bancile ne ameninta cu plata creditelor. Ne trimit la cimitir”, spune un alt reprezentant al minerilor.

Printre solutiile propuse de acestia se numara alocarea de fonduri pentru investitii solide, facute “cu cap”, stoparea “legaturilor ombilicare, interesate, intre mediul de afaceri si Guvern”, organizarea de licitatii “transparente” pentru realizarea diferitelor proiecte in zona Vaii Jiului.

“Tara are nevoie de carbune. Daca vor disparea subventiile in 2011 vom asista la disparitia mineritului din Romania”, afirma un alt reprezentant al minerilor.

Politistii, in dubla misiune: Protest si pastrarea ordinii

Politistii, in dubla misiune: Protest si pastrarea ordiniiAndrei, un tanar politist din Calarasi, a venit la protest in uniforma de serviciu, avand un dublu scop: sa protesteze, dar si sa asigure linistea publica.

In opinia sa, guvernantii ar trebui sa renunte la masurile drastice anuntate pentru ca acestea vor genera haos in toata tara. “Ar trebui sa se gaseasca masuri mai drepte, care sa nu afecteze atat de rau populatia oricum saraca. De exemplu, impozitarea mare a salariilor si averilor uriase ar putea ajuta la cresterea veniturilor bugetare”, considera politistul.

Un grup de bugetari de la Consiliul Judetean Prahova strigau demisia Guvernului. Un barbat din grup, care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea, spunea ca reducerea salariilor cu 25% va scadea venitul sau lunar cu aproximativ 700 de lei.

In opinia sa, ar trebui ca demnitarii sa se concentreze mai mult pe diminuarea coruptiei si a economiei negre si sa acorde credit mai mare agriculturii.

O femeie in jurul varstei de 50 de ani din acelasi grup sustine ca cei din conducere ar trebui sa isi reduca din propriile cheltuieli. “Sa se mute toti la garsoniere, Parlamentul sa isi gaseasca o cladire mai ieftina si sa se mute din Casa Poporului. Dupa 33 de ani de munca eu nu imi permit nici macar 1% din ce isi permit ei. Suntem umiliti in tara noastra, ne impingem copiii sa plece in strainatate. Este o forma de protest, un semnal al bugetarilor din toata tara”, spunea femeia.

Mai mult, ea sustine ca sistemul bugetar din Romania este foarte stufos mai ales in varful organizatiilor si agentiilor guvernamentale si ca reducerea de personal ar trebui sa se faca de la varf in jos, si nu de la baza.

Cu un fluturas de salariu, atasat unei pancarde pe care scrie cu litere de-a schioapa “Jos Basescu!”, o functionara din cadrul unei primarii din Prahova spune ca a venit in Capitala cu mari sperante. “Vom iesi in strada pana se va rezolva ceva. Am un salariu ce 700 de lei, in conditiile in care am 7 ani vechime si studii superioare”, a declarat functionara.

Aceasta declara ca nu stie cum se va descurca in eventualitatea reducerii salariilor cu 25%. “Din cei 700 de lei pe care ii iau, 400 de lei am rate la banca. Salariile si pensiile mari ar trebui reduse gradual, nu de la toata lumea”.

Solutiile vazute de aceasta pentru atragerea banilor la buget sunt eradicarea coruptiei si dizolvarea economiei gri. “Sotul meu lucreaza la privat, in constructii, si are un salariu de 800 de lei. A fost o perioada in Spania unde castiga bine, insa si acolo situatia s-a agravat”, a mai spus aceasta.

Mediul privat protesteaza din solidaritate

Mediul privat protesteaza din solidaritateUn barbat de aproximativ 45 de ani, angajat in industrie, in mediul privat, a declarat ca a venit la protest in spirit de solidaritate fata de bugetarii romani afectati de masurile de reducere a salariilor.

“Aceasta criza afecteaza pe toata lumea, iar problemele sociale care apar nu vor trece fara urmari pentru toata populatia acestei tarii”, a declarat barbatul.

Ca solutii pentru iesirea din criza, el propune eliminarea hotiei, reducerea veniturilor foarte mari si o fiscalitate corecta. In opinia sa, cresterea taxelor si a impozitelor ar fi afectat chiar pe toata lumea.

“Am venit aici cu scopul de a ii da jos pe Basescu si pe Boc”, spune un mecanic din Medias, in varsta de 44 de ani, care lucreaza in mediul privat.

“Particip la mitingul bugetarilor pentru ca masurile luate acum pentru salariatii de la stat vor urma si in mediul privat si vrem sa prevenim acest lucru. Deja, odata cu impozitarea bonurilor de masa, angajatorii nu o sa le mai dea”, spune mediesanul care castiga un salariu de 900 de lei.

Solutiile vazute de acesta sunt impozitarea pensiilor si salariilor care depasesc 2.000 de lei. “Nu este corect sa taie unitar toate pensiile si salariile, ci doar cele care depasesc 2000 de lei/luna. Acest miting este doar inceputul protestelor, iar daca ne se vor gasi solutii vom face revolutie”, mai spune mecanicul, care considera Guvernul singurul vinovat pentru situatia in care se afla acum Romania.

Un tanar, angajat in mediul privat in Bucuresti, a spus ca a venit la protest in spirit de solidaritate si pentru ca masurile de reducere a salariilor, pensilor, ajutoarelor si subventiilor de la stat afecteaza pe toata lumea.

“Oamenii nu vor mai avea bani sa cheltuiasca, deci va scadea consumul si, implicit productia. Schimbarea guvernului si a presedintelui Basescu este solutia!”, exclama tanarul.

In opinia sa, o echipa de oameni competenti, chiar si adusi din strainatate, ar fi capabili sa gaseasca cele mai bune masuri pentru a scoate Romania din criza, chiar daca starea economica a tarii este grava.