FMI vrea disciplina fiscala, altfel nu ne mai da nimeni bani

FMI vrea disciplina fiscala, altfel nu ne mai da nimeni baniIn timp ce Fondul Monetar International asteapta ca guvernul sa implementeze masurile de austeritate asumate (n.r. – reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%), membrii cabinetului Boc se gandesc la un nou acord cu FMI, care, potrivit lor, ar da sansa statului sa se imprumute la dobanzi mai mici.

Insa, pe masura ce statul intarzie reformele fiscale, costul riscului asociat Romaniei se afla pe un trend ascendent, iar bancherii nu sunt dispusi sa mai accepte randamente reduse la titlurile de stat.

Lucian Croitoru atrage atentia ca, inainte sa ne gandim la un nou acord, este esential sa il respectam pe cel prezent.

“In acest moment avem un acord cu FMI si este important sa il ducem pana la capat, adica sa facem ceea ce ne-am asumat si sa atingem tintele asumate”, subliniaza Lucian Croitoru (foto), consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara si fost reprezentant al Romaniei la FMI.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului sa reduca salariile din sectorul public cu 25% si sa diminueze nivelul pensiilor cu 15%, astfel incat deficitul bugetar sa fie de aproximativ 6% din Produsul Intern Brut la finalul lui 2010. In caz contrar, deficitul bugetar risca sa depaseasca 9% din PIB.

“FMI sau orice alta institutie de la care am vrea sa ne imprumutam vrea sa vada disciplina fiscala. Pana nu se vede asta in Romania nu o sa ne dea nimeni bani”, a declarat Lucian Croitoru pentru Wall-Street.

Romania ar putea pierde urmatoarea transa din imprumutul de la FMI daca masurile de reducere a salariilor si pensiilor nu trec de Parlament si nu sunt implementate pana la urmatoarea sedinta a boardului FMI, programata pe 28 iunie.

Citeste in urmatorul slide care este parerea economistului sef al ING Bank Romania cu privire la un nou imprumut de la FMI.

Ne amagim daca o sa credem ca FMI ne mai da bani

Ne amagim daca o sa credem ca FMI ne mai da baniRomania va avea nevoie in urmatoarea perioada de un nou acord cu Fondul Monetar International, cu sau fara clauze de imprumut, sustine Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor in cadrul cabinetului Boc. Blaga sustine ca un nou acord cu Fondul va ajuta statul roman deoarece ii va permite sa se imprumute de pe piata externa la costuri mai mici.

Nicolae Chidesciuc (foto), economistul sef al ING Bank Romania, nu cred ca mai putem lua bani de la FMI in conditiile in care Romania nu a implementat masurile de reforma fiscala.

“Nu cred ca putem avea un nou acord cu FMI. Ne amagim daca o sa credem ca FMI ne va mai da bani in primul rand pentru ca expunerea Fondului pe Romania este deja ridicata si, in al doilea rand, pentru ca este foarte greu de crezut ca ne va mai da bani daca nu am implementat reforma fiscala”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolae Chidesciuc.

Suma acordata de Fond in actualul imprumut este de 12,95 miliarde euro si este considerata de economist ca fiind deja mare.

“Vom avea nevoie de bani pe viitor, dar problema este de unde ii vom lua si la ce cost. Ne vom imprumutala un cost mult mai mare decat ne-am imprumutat initial pentru ca riscurile asociate Romaniei sunt mult mai mari”, a precizat economistul sef al ING Bank Romania.

In plus, oricine ar accepta sa ne mai imprumute o va face cu conditii foarte dure, cum ar fi cresterea taxelor si impozitelor pe timp de recesiune.

Afla din urmatorul slide care este nivelul datoriei publice a Romaniei si ce evolutie a avut aceasta in ultimul an.

Riscul asociat Romaniei, pe un trend ascendent

Riscul asociat Romaniei, pe un trend ascendentUn nou imprumut de la FMI sau alte imprumuturi de pe pietele externe pentru a finanta deficitul bugetar ar conduce, in mod inevitabil, la majorarea datoriei publice a Romaniei, in valoare de aproximativ 40 miliarde euro in prezent.

Datoria publica a Romaniei a ajuns la 30,6% din PIB la finalul primului trimestru din 2010, in crestere semnificativa fata de martie 2009, cand avea o pondere de 23,4%. In martie 2008, datoria publica a Romaniei era de 18,8% din PIB.

“A discuta despre un nou acord cu FMI, acum cand suntem cu spatele la zid, mi se pare deplasat. Noi nu stim nici daca primit urmatoarea transa din actualul imprumut…”, a declarat, pentru Wall-Street, Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Fondul Monetar a cerut Romaniei sa reduca cheltuielile pentru a se incadra intr-un deficit bugetar de aproximativ 6% din PIB si, desi a propus majorarea impozitelor, a lasat mana libera guvernului pentru a face ajustarile necesare.

“Nu s-a intamplat nimic cu reformele si in continuare nu se intampla nimic. Cred ca nivelul CDS (Credit Default Swap) va urca in urmatoarea perioada pentru Romania deoarece sunt semnale negative pentru investitori. Nu se vede niciun pas concret in ceea ce priveste reformele”, a mai subliniat Laurian Lungu.

Datoria publica a Romaniei este redusa comparativ cu cea a altor state din Uniunea Europeana, spre exemplu Grecia, insa ritmul de crestere este ingrijorator. In aceste conditii, riscam sa nu putem ajunge in zona euro si din cauza datoriei publice, daca aceasta va ajunge sa depaseasca 60% din PIB.