1 / 4

FMI vrea disciplina fiscala, altfel nu ne mai da nimeni bani

In timp ce Fondul Monetar International asteapta ca guvernul sa implementeze masurile de austeritate asumate (n.r. – reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%), membrii cabinetului Boc se gandesc la un nou acord cu FMI, care, potrivit lor, ar da sansa statului sa se imprumute la dobanzi mai mici.

Insa, pe masura ce statul intarzie reformele fiscale, costul riscului asociat Romaniei se afla pe un trend ascendent, iar bancherii nu sunt dispusi sa mai accepte randamente reduse la titlurile de stat.

Lucian Croitoru atrage atentia ca, inainte sa ne gandim la un nou acord, este esential sa il respectam pe cel prezent.

“In acest moment avem un acord cu FMI si este important sa il ducem pana la capat, adica sa facem ceea ce ne-am asumat si sa atingem tintele asumate”, subliniaza Lucian Croitoru (foto), consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara si fost reprezentant al Romaniei la FMI.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului sa reduca salariile din sectorul public cu 25% si sa diminueze nivelul pensiilor cu 15%, astfel incat deficitul bugetar sa fie de aproximativ 6% din Produsul Intern Brut la finalul lui 2010. In caz contrar, deficitul bugetar risca sa depaseasca 9% din PIB.

“FMI sau orice alta institutie de la care am vrea sa ne imprumutam vrea sa vada disciplina fiscala. Pana nu se vede asta in Romania nu o sa ne dea nimeni bani”, a declarat Lucian Croitoru pentru Wall-Street.

Romania ar putea pierde urmatoarea transa din imprumutul de la FMI daca masurile de reducere a salariilor si pensiilor nu trec de Parlament si nu sunt implementate pana la urmatoarea sedinta a boardului FMI, programata pe 28 iunie.

Citeste in urmatorul slide care este parerea economistului sef al ING Bank Romania cu privire la un nou imprumut de la FMI.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri