Rectorii universitatilor, in prima linie la castiguri

Rectorii universitatilor, in prima linie la castiguriRectorii institutiilor superioare de invatamant se situeaza in fruntea clasamentului, cu venituri lunare cuprinse intre 4.500 si 2.000 de euro, potrivit declaratiilor de avere, care cuprind salariul net anual obtinut prin cumul de functii didactice sau de conducere.

Veniturile lunare ale unui rector contin sumele primite pentru activitatea didactica, cercetare, indemnizatia lunara de conducere.

Astfel, unul dintre cele mai mari salarii – aproximativ 4.200 de euro, potrivit declaratiei de avere redactate in anul 2009 - este castigat de Ion Gheorghe Rosca, rector al Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila (UMF CD), a cumulat venituri totale lunare de 7.092 de euro, potrivit declaratiei de avere. Din aceasta suma, activitatile didactice si de conducere desfasurate in cadrul UMF CD s-au ridicat la aproape 4.000 de euro lunar.

Similar, Ecaterina Andronescu, actualul rector al Universitatii Politehnica Bucuresti si fost ministru al Educatiei, a acumulat 4.600 de euro, potrivit declaratiei completate in anul 2008, privind venituri obtinute in anul 2007. Andronescu nu si-a reinnoit declaratia de avere in anul 2009.

Nici Andrei Marga, fost ministru al Invatamantului si actualul decan al universitatii clujene Babes Bolyai, nu si-a reinnoit declaratia de avere, acesta precizand in vechea declaratie ca veniturile salariale sunt “conforme fisei fiscale”. El a refuzat sa dea detalii despre valoarea neta a remuneratiei anuale.

Profesorii universitari castiga intre 1.000 si 5.000 de euro lunar

Profesorii universitari castiga intre 1.000 si 5.000 de euro lunarUnul dintre cele mai semnificative castiguri lunare in randul profesorilor universitari este adjudecat de profesorul doctor Catalin Zamfir, care, protrivit ultimei decalaratii de avere inregistrate in anul 2008, a castigat lunar aproximativ 29.000 de lei lunar (8.700 de euro, calculate la cursul mediu al BNR de 3,33 lei/euro, din 2007).

Pe de alta parte, functia de decan poate aduce castiguri substantiale, mai ales in cazul universitatilor care dispun si de fonduri private, pe langa banii care vin de la Stat.

Astfel, decanul Facultatii de Management in cadrul ASE Bucuresti a declarat in 2008 venituri de 227.348 de lei (5.689 euro, calculati la cursul mediu de 33,3 lei/euro al BNR din 2007).

Venituri mai reduse sunt dobandite de decanii de la universitatile din provincie, astfel incat decanul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara a castigat in 2007 aproximativ 2.800 de euro lunar, potrivit declaratiei de avere.

De cealalta parte profesorii conferentiari se limiteaza la salarii care ajung la cel mult 1.000 de euro lunar, potrivit surselor din universitatile bucurestene.

Salariul mediu al unui profesor universitar cu o experienta de 6-8 ani in munca ajunge la aproximativ 2.200 de lei (520 de euro), potrivit noii grile salariale de calcul al salariilor bugetarilor, in functie de salariul minim pe economie de 705 lei lunar.

Profesorii din scolile private pot sari de 1.800 de euro pe luna

Profesorii din scolile private pot sari de 1.800 de euro pe lunaInvatamantul privat preuniversitar, o afacere exotica in urma cu cativa ani, a inceput sa prinda teren, in acest moment in Bucuresti, Cluj si Timisoara functionand aproximativ 10 scoli si licee cu actionariat integral privat.

“Am gasit suficient de multe puncte de sprijin in sistemul privat pentru a crede ca, daca comunitatea va fi receptiva, acest sistem de invatamant se poate dezvolta armonios in urmatoarea perioada. Atuul unui astfel de sistem tine de calitatea privita ca o garantie, profesorii au alt statut si alt nivel al remuneratiei fata de sistemul de stat", sustine Mihaela Feodorof, partener al companiei de consultanta YourWay si fost om de resurse umane timp de 16 ani in BRD.

Potrivit datelor centralizate pe site-ul scolii private American International School of Bucharest, salariul anual primit de un profesor este de minim 22.000 de euro anual si de maxim 37.000 de euro pe an.

Pentru un astfel de salariu insa profesorii trebuie sa indeplineasca cerinte specifice care tin de fluenta de predare intr-o alta limba decat romana, experienta de minim 5 ani in profesie, disponibilitatea de a profesa in cadrul unitatii respective pentru mai mult de un an si certificate de absolvire a studiilor si a cursurilor pedagogice.

Salariul unui profesor in sistemul de educatie preuniversitar privat incepe de la minim 500 de euro si poate ajunge chiar la 2.000 de euro lunar, potrivit datelor centralizate pe site-urile institutiilor particulare de invatamant.

Cu toate acestea, doar cateva sute de profesori incap deocamdata in unitatile de invatamant preuniversitar privat.


Ministrul Funeriu castiga doar 1.200 de euro lunar

Ministrul Funeriu castiga doar 1.200 de euro lunarMinistrul Educatiei, Daniel Funeriu (foto), are un venit lunar provenit din salariul de baza oferit pentru functia de ministru al Educatiei de 5.315 lei (1.200 de euro) lunar, situandu-se insa sub doi dintre subalternii sai in ceea ce priveste nivelul remuneratiei.

Astfel, secretarii generali castiga 6.257 lei pe luna (1.500 euro), directorul de audit intern 5.747 de lei (1.350 euro), in timp ce directorul economic are un venit de 5.835 lei (1.370 euro).

Majoritatea salariilor regasite printre functionarii din Ministerul Educatiei se inscriu intre valorile 1-3.000 de lei (250-700 euro).

Profesorii debutanti in scolile generale au cele mai mici salarii

Profesorii debutanti in scolile generale au cele mai mici salariiCastigul salarial mediu net din invatamant se ridica la 1.644 de lei (397 de euro), potrivit datelor INS, fiind de peste 11 ori mai mic decat venitul lunar al anumitor rectorilor si de aproape 50 de ori mai mic decat ai profesorilor din mediul preuniversitar privat.

“M-am angajat in invatamant in anul 2009 si am avut un salariu de debut de aproape 1.000 de lei. Salariul a ramas neschimbat timp de un an si nu trag sperante ca se va mari substantial in urmatoarea perioada”, spune un professor de geografie la o scoala generala din Bucuresti.

Si Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere de Invatamant (FSLI), sustine ca un profesor care abia a iesit de pe bancile facultatii are un salariu de incadrare de 900 de lei, in vreme ce in tarile din vestul Europei salariile pornesc de la 1.000 de euro.

In functie de vechimea in munca, profesorii de liceu pot ajunge sa castige pana la 2.000 de lei, potrivit grilei de salarizare in vigoare.

La sfarsitul lui 2009, in sistemul de invatamant romanesc lucrau 395.100 de oameni, in scadere cu 14.600 de salariati fata de inceputul anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).